10 hlavných charakteristík kvalitného osobného trénera (inštruktora).

Vladimíra Mihálová, Ing. | 10. január 2017
10 hlavných charakteristík kvalitného osobného trénera (inštruktora).

Akými charakteristikami by sa mal vyznačovať tréner alebo inštruktor, aby nás cvičenie skutočne tešilo?

... psychológ, učiteľ, poradca alebo zabávač?

Tréner či inštruktor nie je len človek, ktorý ukazuje svojim klientom, ako majú cvičiť. Za skúseným odborníkom sa skrýva veľa ďalších profesií: psychológ, učiteľ, poradca alebo zabávač. Dokonca sa z neho môže stať aj náš priateľ.

 Akými charakteristikami by sa mal vyznačovať, aby nás cvičenie skutočne tešilo?

Napriek tomu, že je dôležité, kde sa cvičí, dôležitejšie je, kto „to“ (druh športovej aktivity) cvičí. V súčasnej dobe, keď máme na výber z veľkého množstva rôznorodých športových aktivít, sú na trénerovu osobnosť kladené stále vyššie požiadavky.

Splnenie týchto nárokov si vyžaduje určité osobnostné predpoklady, ktoré sú vrodené, v prevažnej miere však ide o charakteristiky, ktoré tréner získava učením, skúsenosťami a dlhodobou praxou.

Mohlo by vás zaujať: Máte svoje denné menu pod kontrolou?

Určite ste to už niekedy zažili, niektorí z vás možno viackrát: začali ste s novým typom cvičenia a po krátkom čase vás prestal baviť. Tak ste s ním jednoducho skoncovali. Dôležitú úlohu v tom mohla zohrať práve trénerova osobnosť.

  • Motivoval vás pri cvičení dostatočne a viedol vás stále k lepším výsledkom?
  • Bol k vám priateľský, tolerantný a bol vždy pozitívne naladený?

Ak to tak nebolo, pravdepodobne vás odradil od cvičenia, ktorému by ste sa za iných okolností (pod vedením lepšieho trénera) mohli venovať dlhodobo.

Prečítajte si tiež: Dajte si pozor na prázdne kalórie!

Ideálny tréner pre všetkých: je to vôbec možné?

Každý z nás je individuálna osobnosť: každému vyhovuje niečo iné a to, čo je dôležité pre vás, tomu druhý človek nemusí prikladať až takú váhu. Napr. jedného motivuje, keď ho niekto pri cvičení „komanduje“. Vyprovokuje ho to k tomu, aby siahol na „dno“ svojich možností.

Inému to môže, naopak, prekážať, uprednostňuje skôr zhovievavý a tolerantný prístup. Tréner je tiež len človek a nemôže vyhovieť všetkým. Ak si však chce svojich klientov udržať, mal by mať isté predpoklady a schopnosti, ktoré je ochotný neustále rozvíjať. Len tak môže flexibilne reagovať na novovzniknuté situácie a zaujať k nim správny postoj.

Čítajte: Prečo vstať z gauča?

10 hlavných charakteristík kvalitného osobného trénera (inštruktora):

  1. Má rád ľudí: je milý, priateľský a komunikatívny.
  2. Je tolerantný: berie ohľad na „prešľapy“ svojich cvičiacich aj na ich individuálne charakteristiky.
  3. Má vysokú mieru empatie: vníma ich pocity a problémy, dokáže sa vžiť do ich situácie, pochopiť a podporiť ich.
  4. Je zodpovedný: stojí si za svojím slovom, chodí na hodiny vždy včas.
  5. Je pozorný a taktný: všíma si svojich cvičiacich, ich fyzický i psychický stav, vykonávanie cvikov, upozorní na chyby (v prípade, že je to vhodnejšie, vyrieši to medzi štyrmi očami); súkromné informácie, s ktorými sa mu klienti zdôveria, si necháva pre seba.
  6. Je vždy pozitívne naladený: ak má aj niekedy zlú náladu, neprenáša ju na svojich klientov, vie povzbudiť úsmevom a milým slovom.
  7. Je zdravo sebavedomý: nepovyšuje sa nad ostatných, nikoho neuráža.
  8. Je dobrý motivátor: jedna z najdôležitejších schopností trénera je práve schopnosť motivovať svojich klientov a tým zvyšovať ich výkon. Ak u nich dokáže vonkajšiu motiváciu zmeniť na vnútornú, nič viac si asi nemôže priať. Potom jeho klienti prestávajú chápať cvičenie ako povinnosť, necvičia len pre trénera či svojich priateľov. Začínajú cvičiť hlavne sami pre seba, čo je oveľa silnejšia forma motivácie.
  9. Kráča s dobou: do cvičenia zavádza novinky (nové prvky: napr. zmena hudby, obmieňanie cvikov), aby predišiel stereotypu a strate chuti do cvičenia u svojich klientov. 
  10. Má teoretické znalosti i praktické skúsenosti: znie to síce ako samozrejmosť, no v praxi niekedy situáciu vyhodnotíme úplne inak. Napr. ak nám má poradiť pri chudnutí tréner s nadváhou, alebo pri budovaní svalovej hmoty tréner s „mušou váhou“, asi len ťažko budeme dôverovať jeho radám.

Za trénera by mali hovoriť jeho výsledky.

Mal by byť naším vzorom, ktorému sa chceme priblížiť. Správny tréner (inštruktor) by sa mal systematicky, neprestajne vzdelávať, pracovať na sebe po fyzickej i duševnej stránke. Len tak môže nadobudnuté poznatky a osobné skúsenosti odovzdávať svojim klientom, a tým u nich dosahovať nepretržité pokroky.

Čítajte tiež: 
Prečo kombinovať aeróbne, silové a relaxačné cvičenia?
Schudnem vďaka joge?