10 top fitness trendov - Vystihujú realitu?

redakcia Fitštýl | 9. november 2016
10 top fitness trendov - Vystihujú realitu?

Tieto fitnes trendy sú stále v kurze. A predpokladá sa, že sa veľmi meniť v ďalšom roku nebudú.

1. HIIT tréningy

Vysoko intenzívny intervalový tréning je stále "IN" a je obľúbenou súčasťou tréningových plánov športovcov už nejký ten rok.

Ak chcete schudnúť, cvičte Hiit!

2. Core training - posilňovanie svalov brucha, hrudníka a chrbta

Pre zdravie chrbtice sú kľúčové trénované svaly brucha, hrudníka a chrbtice. Preto je dôležité zamerať sa na ich posilnenie. Správne fungovanie týchto svalov ovplyvňuje kvalitu činností, ktoré človek denno-denne vykonáva. V tejto oblasti sú používané pomôcky ako fitlopty, bosu, medicinbaly, odporové pásy a ďalšie.

BRUCHO ako vytesané

3. Funkčný tréning

V rámci funkčného tréningu sa využívajú pohyby, ktoré človek vykonáva v bežnom živote. Dôležitou súčasťou tohto typu tréningu sú napríklad zdvihy, drepy, kliky a pod. Cieľom cvičenia je zlepšiť celkovú silu, rovnováhu, vytrvalosť.

Tabata – kilá z vás budú doslova padať!

4. Posilňovanie s vlastnou váhou

Do popredia sa opäť dostáva posilňovanie s vlastnou váhou (kliky, výpady, drepy). Je to ľahko dostupný a účinný spôsob cvičenia pre každého, kto chce posilniť svoje telo bez drahého vybavenia. V tejto oblasti sú využiteľné pomôcky na cvičenie ako balančné podložky, podpory na cvičenie kľukov, hrazdy do dverí, posilňovacie tyče s gumou, odporové pásy a mnohé ďalšie.

Cvičte doma - 7 cvikov pre nohy ako vymodelované

5. Silový tréning

Medzi predpoklady, nápomocné pri dosahovaní zdravia, vitality a štíhlosti, patria kardio aktivity, vyvážený jedálny lístok a silový tréning. Už dávno neplatí, že odborníci odporúčajú silový tréning s činkami len mužom, stáva sa nevyhnutnosťou aj pre ženy. Pomáha budovať svalovú hmotu, ktorá ovplyvňuje metabolizmus i vzhľad tela.

Kettlebell na všetko a pre všetkých

6. Hodina s osobným trénerom

Počet vzdelaných trénerov a vôbec odborníkov na zdravý životný štýl narastá a stávajú sa dostupnými pre širokú škálu obyvateľstva. Sú neodmysliteľnou súčasťou fitcentier, zdravotníckych zariadení, wellness zariadení či kúpeľov.

Patria činky ženám do rúk?

7. Fitness programy pre starších dospelých

Ďalší z pretrvávajúcich trendov nie len tohto roka vychádza z väčšieho množstva starších ľudí, ktorí majú záujem o cvičenie a zdravý životný štýl. A tomuto treba prispôsobiť ponuku športových aktivít. Seniori preferujú športové aktivity ako joga, Pilates, plávanie, nordic walking, kalanetika a ďalšie.

8. Stop narastaniu počtu obéznych detí

Počet detí s nadváhou a obezitou rastie. Preto je dôležité, aby sa zainteresovaní začali tejto problematike včas venovať a riešiť ju. Je potrebné podchytiť aktivity detí v predškolských zariadeniach a v školách, aby si od útleho veku uvedomovali riziká spojené dokončiť – s nadváhou?

9. Nositeľná elektronika

Inteligentné hodinky, múdre náramky a ostatné „wearables“. Skvelá stále viac obľúbená pomôcka pri športe.

BEHOM k schudnutiu!

10. Jóga

Športová klasika, ktorá má svoje stále miesto vo svete športu a zdravého životného štýlu

BodyART zharmonizuje a posilní telo i myseľ