Aké cvičenie je pre vás vhodné? 7 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť

Vladimíra Mihálová, Ing. | 16. október 2023
Aké cvičenie je pre vás vhodné? 7 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť

Niektorí z nás sa bezhlavo vrhajú do športovej aktivity, o ktorej ani netušia, čo im prinesie. Skúste týchto 7 otázok a odpovedí, ktoré vám pomôžu správne sa rozhodnúť, aby nenasledovala demotivácia, nechuť k cvičeniu a výhovorky, prečo cvičiť nemôžete.

Pri každom dôležitom rozhodnutí v našom živote kladieme na misky váh výhody a nevýhody zvažovaných alternatív. Zvoliť si vhodnú športovú aktivitu ušitú priamo pre vás je naozaj individuálnou záležitosťou. Cvičenie, ktoré vám odporučí kamarát, môže byť síce dobré pre neho, ale nemusí byť vhodné pre vás.

Pred výberom tej „správnej aktivity“ je potrebné zvážiť si, či bude pre vás dostatočne zaujímavá, primeraná a bezpečná vzhľadom na váš zdravotný stav. Veľa ľudí si myslí, že striedaním viacerých typov cvičení získajú oveľa viac výhod, ako by dosiahli len pri jednej aktivite.

Prečítajte si tiež: Schudnem vďaka joge?

Ak sa cvičenie má stať súčasťou vášho života, malo by vás predovšetkým baviť, napĺňať energiou a neustále motivovať. V súčasnosti máme na výber z množstva rôznorodých športových aktivít, pričom „bežný smrteľník“ sa v nich len ťažko orientuje.

Je to náročné aj pre vás? Potom vám ponúkame nasledujúce otázky a odpovede, ktoré môžu uľahčiť vaše rozhodovanie o výbere vhodnej aktivity:

1. Ako môžem zvýšiť svoju silu?

Najlepším spôsobom sú špecifické silové cvičenia: posilňovanie, box, ale i rôzne formy aeróbnych cvičení či joga. Tí zdatnejší, ktorí so športom nezačínajú a netúžia po tele kulturistu, si môžu zvoliť CrossFit (kruhový tréning), HIIT (vysoko intenzívny intervalový tréning) alebo Tabatu. Vďaka svojej intenzite, sú vhodné tak pri chudnutí, ako aj pri posilnení svalstva a zlepšení kondície.

2. Chcem schudnúť. Ako na to?

Pre účinné spaľovanie telesného tuku sú vhodné aeróbne typy cvičení ako napr. beh alebo aerobik. Ale tiež už vyššie spomínaný HIIT. Tu len treba zvážiť, čo vám sedí viac. Možno milujete beh a aeróbny spôsob pohybu vám vyhovuje viac. Ľudia s výraznou nadváhou by mali začať s pomalou chôdzou alebo plávaním, ktoré šetria ich kĺby a postupne zvyšovať intenzitu a náročnosť cvičenia.

3. Individuálna alebo skupinová forma cvičenia?

Ak radi cvičíte sami, potom je pre vás beh, inline korčulovanie, posilňovanie alebo plávanie ideálnym riešením. Ak máte dobrého „sparring partnera“ (partnera pri tréningu), môžete sa vzájomne motivovať a podporovať pri cvičení. Skupinové formy cvičenia sú vhodné pre tých, ktorí radi spoznávajú nových ľudí a motivuje ich výkon ostatných. Pomáhajú im usmernenia trénera (inštruktora), ktorý ich aktivizuje k lepšiemu výkonu.

4. Dlho som necvičil/a. Ako je najlepšie začať?

Pri slabšej kondícii je vhodné začínať cvičenie pozvoľna. Chôdza, plávanie alebo bicyklovanie miernym tempom môžu byť výbornou voľbou pre zlepšenie kondície bez zbytočného napätia, pôsobiaceho na telo.

5. Chcem cvičiť doma. Aký typ cvičení môžem vykonávať?

 

V pohodlí domova už možno v súčasnosti vykonávať veľa druhov cvičení – joga, pilates, zumba, posilňovacie cvičenia atď. Pri niektorých z nich nám postačí kvalitná podložka na cvičenie alebo činky. Iné môžu byť cenovo náročnejšie počiatočnou investíciou (napr. spinning, cvičenie na stepperi alebo ďalších posilňovacích zariadeniach, ktoré si plánujeme zakúpiť).

6. Trápili ma problémy s kĺbmi. Ako sa vyhnúť ďalším zraneniam? 

Vhodné sú cvičenia s nízkou záťažou, bez prudkých dopadov ako chôdza, plávanie, jumping (skákanie na profi trampolínkach) alebo bicyklovanie v miernom tempe. Ďalej napr. joga alebo pilates sú i vhodnou prevenciou vzniku ďalších zranení. Ide o cvičenia, ktoré sú šetrné ku kĺbom.

7. Som už v seniorskom veku. Aké typy cvičení by som mal/a vykonávať? 

Pre skoršie narodené ročníky sa odporúčajú nenáročné aktivity, ktoré sú primerané ich zdravotnému stavu a celkovej kondícii. Chôdza, plávanie, bicyklovanie alebo aj tanec. Poznáte vo svojom okolí seniorov, ktorí sú napriek svojmu veku stále vitálni, aktívne behajú a to ich napĺňa energiou? Ak im cvičenie s vyššou intenzitou nespôsobuje zdravotné ťažkosti, v tom prípade im ho možno len vrelo odporučiť.

Čo má však kľúčový význam, ak sa chceme cvičeniu venovať dlhodobo a pravidelne? Jedna zásadná vec: robíme ho hlavne pre seba. Ak to pochopíme, budeme ho vykonávať s radosťou a silnou vnútornou motiváciou.

Cvičenie si teda vyberajme podľa toho, aké ciele chceme v tejto oblasti dosiahnuť.

Ak bude prispôsobené našim osobným potrebám a záujmom, malo by nás aj viac baviť. Účinnou motiváciou môžeme dosiahnuť veľa výhod:

  • cvičenie nás bude napĺňať energiou
  • poskytne nám uvoľnenie
  • posilníme si ním svalstvo
  • zlepšíme kondíciu
  • schudneme atď.

To všetko sú spomínané výhody na pomyselnej miske váh, ktoré nás presvedčia o tom, že sme sa pri výbere typu cvičenia rozhodli správne.

Mohlo by vás zaujať:
KARDIO tréning versus SILOVÝ: Zopakujme si to.
BEHOM k schudnutiu!