Beh, lyžovačka, mrazivé prechádzy vás omrzeli? A čo tak korčuľovanie na ľade?

Eva Kliská | 20. január 2017
Beh, lyžovačka, mrazivé prechádzy vás omrzeli? A čo tak korčuľovanie na ľade?

Zimné korčuľovanie so sebou prináša iba samé pozitíva, a ak zvládnete techniku a naučíte sa základné prvky, radosť z pohybu na ľadovej ploche sa určite dostaví, zlepší sa vaša kondícia a mnohí z vás si tak možno pripomenú detské časy, keď s nadšením holdovali tomuto mrazivému športu.

Aktivita v mrazivých dňoch má tiež svoje čaro a dokáže v nás zburcovať endorfíny šťastia. Tak sa poďme pozrieť, aké možnosti máme.

  • Beh so zakrytými ústami v mínusových teplotách ste zavrhli?
  • Lyžovačka má podľa vás svoje nároky, okrem iného aj finančné?
  • Prechádzky vás omrzeli?

A čo tak korčuľovanie na ľade? 

Vravíte si, že je to fajn zábava pre deti? Ani náhodou, korčuľovanie na ľade je športom pre všetkých, nevyžaduje si žiadny špeciálny výstroj, ľadové plochy a zmrznuté jazerá sa nachádzajú takmer všade. Stačí chuť a poriadne nabrúsené korčule.

Korčuľovanie je nesmierna zábava!

Ako si vybrať korčule?

Keď si idete zahrať hokej s kamarátmi na zimný štadión, zakorčuľovať si na verejné klzisko alebo sa vyblázniť na zamrznutý rybník, vždy dbajte na správny výber korčúľ. Pred výberom zimných korčúľ je dobré si uvedomiť, na aký účel si korčule na ľad kupujete.

Pri výbere korčúľ na klasické korčuľovanie na zamrznutých plochách miestnych rybníkov alebo na verejné korčuľovanie je hlavným kritériom pohodlnosť korčule, aby vás topánka nikde netlačila. Na dlhé zimné korčuľovanie alebo na športovú jazdu je lepšie si vybrať korčule vybavené materiálom, ktorý dokáže odvádzať pot a zároveň korčuľu zatepľuje.

Jednou z najdôležitejších vecí pri výbere zimných korčúľ je zvoliť si správnu veľkosť. Korčule na rybník môžu mať o niečo väčšiu veľkosť.

Noha je pri korčuľovaní viac zaťažovaná, a preto je nutné vybrať si veľkosť o pol čísla alebo o číslo väčšiu, ako je číslo vašej bežnej obuvi. Pri skúšaní korčúľ dbajte na to, aby vás netlačili prsty v špičke a zároveň nedrela päta.

Korčule si obujte, zaviažte a na mieste simulujte pohyb ako pri korčuľovaní. V ideálnom prípade korčule aspoň 5 minút tzv. zahrejte a nohu pevne zašnurujte. Noha v korčuli musí byť pevná, ale nie zovretá.

Ženské zimné korčule

Majú špeciálne nože so zúbkami a sú určené pre špecifický ženský jazdný štýl. Nože vyberáme hlavne podľa kvality materiálu, z ktorého sú vyrobené. Kvalitné nože sú vyrobené z nehrdzavejúcej ocele a sú na povrchu označené medzinárodne uznávanou značkou kvality TŰV.
Požiadavky na pohodlie bývajú často doplnené o prianie mať korčule zateplené kožúškom. Zvýšený priehlavok je vybavený syntetickým kožúškom a okrem toho, že príjemne hreje, aj lepšie drží nohu v korčuli. V zapínaniach prevládajú klasické šnurovacie systémy.

Pánske zimné korčule alebo tiež kanady

Sú typické svojou pevnou konštrukciou, ktorá musí nohu pevne držať, pričom však noha nesmie byť príliš zovretá. Ľadové korčule vyberáme tak, aby boli v danej cenovej kategórii pokiaľ možno čo najpevnejšie, ale zároveň pohodlné. Pokiaľ chcete svojim nohám dopriať skutočné pohodlie, zvoľte korčule na ľad vyrobené z materiálu, ktorý má termoregulačné vlastnosti. Nože pánskych korčúľ sú oproti dámskym mierne zaguľatené a najmä bez zúbkov. Nože v plastovom držiaku sú zbrúsené do žliabku pre rýchly a efektívny odraz.

Ak by ste predsa len preferovali snowboard, čítajte:
Snowboarding - čo by ste mali vedieť, kým pôjdete na svah?

Oblečenie na korčuľovanie

Vo všeobecnosti sa pri športe v zime využíva princíp troch vrstiev. Tie sa delia na spodné prádlo alebo termoprádlo, druhú vrstvu, ktorá býva zväčša v podobe izolačnej vrstvy ako napríklad športová mikina a tretia vrstva. Tá je v podobe neprefúkavej bundy alebo nejakej cyklobundy.

Všetko je o technike

Pri samotnej jazde buďte uvoľnení a snažte sa držať v miernom predklone. Prenášajte váhu z jednej nohy na druhú. Môžete si pomôcť aj rukami, ale držte ich voľne pozdĺž tela.

... ako zabrzdiť?

Najskôr zabrzdite spomalením a priblížite sa napríklad k mantinelu alebo lavičke, kde sa môžete chytiť rukami a zastaviť. Postupne pridávajte techniku brzdenia – brzdí sa otočením korčule 90 stupňov proti smeru jazdy.  

A aké výhody má korčuľovanie?

  • Je to jeden z mála športov, ktorý prispieva k utužovaniu imunitného systému;
  • stimuluje dýchací aparát;
  • priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch a alergiách;
  • podporuje správne držanie tela, koordináciu, rozvoj sily a pohyblivosť;
  • chladné a vlhké (bezprašné) ovzdušie na zimnom štadióne je vhodné pre alergikov a astmatikov;
  • prispejete k rozvoju vašej športovej zdatnosti.
Alebo lyže? Hor sa na svah NA LYŽE