Buďte Fit s Metafit! S Metafitom zo seba dostanete maximum.

Diana Mašlejová v spolupráci s metafit inštruktorkou Silviou Hadekovou | 3. február 2017
Buďte Fit s Metafit! S Metafitom zo seba dostanete maximum.

Dáte zo seba maximum a budete sa cítiť FIT ako nikdy predtým.

Ťažká práca, vysoká pláca s Metafitom

„Metafit zaraďujeme medzi HIIT tréningy. Čiže ide o vysoko intenzívny intervalový tréning (high intensity interval training). Znamená to, že sa striedajú intervaly, v ktorých ideme na maximum, dáme do cvičenia všetku silu a energiu s fázami odpočinku alebo minimálnej záťaže.

V praxi to vyzerá tak, že napríklad:

  • 25 sekúnd cvičíme squat s výskokom v najvyššej intenzite, akú zvládneme, a potom 20 sekúnd oddychujeme, prechádzame sa alebo vydýchavame.
  • Kombinuje tradičné posilňovacie cviky s najnovšími technikami vysoko intenzívneho intervalového tréningu. Precvičujeme len veľké svalové skupiny.
  • Striedajú sa silové, plyometrické a výdržové cvičenia s krátkymi pauzami.
Metafit nie je spoločnou choreografiou, kde musíte byť všetci ako jeden.

Ako na to?

Silvia vysvetľuje, že „hodina začína krátkou, no dynamickou rozcvičkou, počas ktorej zahrejeme svaly a pripravíme sa na cvičenie. Súčasťou rozcvičky je aj demonštrácia cvikov s dôrazom na správnu techniku. Každý si vyskúša cviky najprv v miernejšom tempe. Potom už nasleduje samotný „workout“, keď ideme naplno, do maximálneho vyčerpania. Tu si treba predovšetkým uvedomiť, že nie sme všetci rovnako fyzicky zdatní a máme iné hranice.

Mohlo by vás zaujímať: Precvičte si celé telo s kettlebellom. 8 cvikov pre začiatočníkov, či pokročilých.

To, čo je pre jedného základný level, môže byť pre jeho suseda maximum. Preto sa netreba porovnávať s ostatnými, ale sústrediť sa hlavne na seba, svoje možnosti a na správnu techniku cvičenia. Každý workout je rozdelený do niekoľkých blokov (väčšinou 3 - 4), v rámci ktorých vykonávame cviky v intervaloch, ktoré sa niekoľkokrát opakujú a striedajú sa s prestávkami.

Po ukončení všetkých blokov, samozrejme, nasleduje strečing. Dôležité je všetky cviky vykonávať správnou technikou. V opačnom prípade nemajú požadovaný efekt, v tom horšom prípade si môžeme ublížiť. Lepšie je cvičiť v pomalšom tempe a správne. To je práve úloha inštruktora, ktorý, okrem toho, že motivuje cvičencov k najlepšiemu výkonu, sleduje aj techniku a v prípade potreby zasiahne.

Metafit využíva funkčné cviky, komplexné cviky, pri ktorých musíme zapájať viac svalov, či svalových skupín. V Metafite nenájdeme izolovaný cvik, ktorý by sa zameriaval iba na jeden sval. Sú to napríklad angličáky, drepy s výskokom, plank s rotáciou a podobne. Dôležitým aspektom je, že sa cvičí len s vlastnou hmotnosťou, čím sa eliminuje riziko zranenia. Príjemným spestrením, keď nám to počasie dovolí, je zacvičiť si Metafit vonku.“

Fit s Metafit

Ako prízvukujú samotní zakladatelia, Metafit nie je cvičenie pred televízorom alebo počítačom, keď si stiahnete videá z internetu, alebo pustíte v prehrávači DVD. Veľmi podstatný je kvalifikovaný inštruktor, ktorý vás správne nasmeruje, pomôže, prípadne opraví. Ide o nenahraditeľný prínos. Ako sa zhodujú inštruktori aj osobní tréneri, väčšina ľudí má problém správne technicky cvičiť.

Netýka sa to pritom iba občasných návštevníkov fitnes centier, ale aj ľudí, ktorí športovisko pravidelne navštevujú a budujú si svoje nesprávne návyky. Preto treba cvičiť s odborne vyškoleným cvičiteľom, ktorý presne zistí, kde sú vaše slabiny a klady. Skupina vám navyše zaručí davový efekt spoločného úsilia, dodá vám energiu, prípadne prinesie aj nové priateľstvá, a najmä radosť z pohybu.

Čítajte tiež:  Lýtka - nezanedbávajte ich pri tréningu

Hudba, ktorá slúži asi ako pri každom intenzívnom cvičení hlavne na motiváciu a „hecovanie“, vám dodá ten správny podklad pre intenzívnu prácu na svojom tele. A čo na cvičení Metafit oslovilo samotnú inštruktorka Silviu Hadekovú?

„Mám rada dynamické cvičenia a cvičenia, pri ktorých doslova tečie pot. Toto Metafit určite spĺňa. Človek v priebehu pár minút precvičí celé telo, dá zo seba maximum a ak cvičí poctivo, v priebehu niekoľkých týždňov vidí progres. A to je veľmi motivujúce.

Hranice sa však dajú posúvať takmer donekonečna, keďže každý jeden cvik má množstvo variácií. Stačí len spomaliť, zrýchliť, alebo skrátiť prestávky. Na Metafite je skvelé, že nemusíme tráviť dlhé hodiny cvičením. Cvičenie je rýchle, trvá aj s rozcvičkou a strečingom do 30 minút. No nedajte sa oklamať, je oveľa efektívnejšie ako vytrvalostný tréning v miernom tempe. S Metafitom sa každý môže stať rýchlejším, silnejším a štíhlejším!“ 

Mohlo by vás tiež zaujímať:
9x prečo je Tabata efektívna...
TABATA - vysoká intenzita, ale nie extrémy