Cvičím, teda SOM®

Diana Mašlejová | 28. október 2016
Cvičím, teda SOM®

Znie to takmer filozoficky a nepochybne je v tom i kus pravdy. SOM® však v tomto prípade nevystupuje ako sloveso, ale druh cvičenia, ktoré pomôže obnoviť vašu rovnováhu a vitalitu.

Rysovací a redukčný program sa však netýka iba tela. O tom, akým spôsobom sa zameriava na myseľ a psychiku a čo vám prinesie, nám porozprávala zakladateľka a trénerka SOM®, Soňa Sedláčková

SOM® obnoví vaše ja

„SOM® nevnímajte ako nejakú novinku! Je to 20-ročná poctivá tvrdá práca a proces, ktorý v sebe skrýva poznanie,“ prezrádza hneď na úvod zakladateľka Soňa Sedláčková. SOM® je cvičenie a ochranná známka, ktorá pod svojím názvom ukrýva pohyb, respektíve cvičenie so svojou dávkou filozofie, myšlienky, profesionality a know-how. Jeho proces vývoja bol dlhý a prístup, poznatky a školenia sú v každom smere prepracované do úplného detailu.

„SOM® je prepracovaný rysovací, redukčný a kardio tréning, pri ktorom vás naučíme efektívne cvičiť bez toho, aby ste športovaním strávili hodiny. Všetky tréningy sa nesú v duchu motta „POHYB JE ENERGIA“.

Pri pravidelnosti, dôslednosti, disciplíne a ľahkej úprave stravy je možné výsledky spozorovať už po štyroch až šiestich mesiacoch. Samotný tréning je zameraný na kvalitu svalu, a nie na jeho kvantitu. Každá hodina má iné zameranie, iný význam a účel tak, aby klient dosiahol výsledok, ktorý očakáva – zdravé sebavedomie, kondíciu a komfortný pocit pri pohľade do zrkadla.
Naši klienti cez pohyb realizujú seba, a preto ich vedieme k trom úrovniam – precítiť svoje telo, precítiť plynulosť pohybu, vytvoriť v svale kontrakciu a následne ho vedieť uvolniť,“ vysvetľuje trénerka a dodáva, že základnou filozofiou je, že telo dokáže meniť myseľ. Názov „SOM“ má dva významy: 1. Ja „SOM“ – je to o mne 2. S sval – O obnova – M myseľ

V pohybe sa ukrýva život

Okrem pohybovej stránky a konkrétnych cvikov, ktoré sú presne zostavené, navrhnuté a skombinované tak, aby posilnili telo, zlepšili koordináciu, vyrovnali svalový disbalans a naštartovali stratenú ohybnosť, sa SOM® zameriava aj na charakter a filozofiu pohybu. Podľa slov jeho zakladateľky je dôležité naučiť sa cítiť svoje fyzické telo.

Pokiaľ si človek svoje telo uvedomuje, dokáže lepšie vnímať seba i okolie. Nesmierne dôležité je podľa SOM® zaradenie plynulosti do pohybov. „Plynulosť znamená aj naučiť sa plynúť. Všetko má svoj vlastný cyklus, ktorý je potrebné akceptovať a vnímať, inak človek vynaloží zbytočne mnoho energie. To platí v živote, pri zmenách počasia, ale aj pri vykonávaní pohybu.

SOM pracuje s cvikmi a pohybmi na báze kontrakcie a následného uvoľnenia svalstva,“ vysvetľuje zakladateľka Soňa a dodáva, že dôležité je aj to, ako tréner svojich klientov vníma. Ak cvičenec napríklad nedokáže po napätí navodiť úplné uvoľnenie svalu, odzrkadľuje sa to aj v jeho živote.

Pokiaľ nevie vytvoriť v tele napätie, môže sa báť prejavu, chýba mu vnútorná sila a sebadôvera. Platí to aj naopak – ak klient cvičí v neustálom napätí, jeho pohyby sú výbušné – človeku chýba uvoľnenie v živote, v myšlienkach, ale aj v tele.

Cvičenie SOM® je určené pre všetkých. Pre mužov, ženy i páry rôzneho veku, skrátka, pre ľudí, ktorí chcú žiť zdravo a pohyb je pre nich prirodzenou súčasťou života. Tréning je vhodný aj pre tých, ktorí v živote a pohybe potrebujú zmenu a chcú sa zamerať nielen na výkon, ale aj radosť z neho.

Okrem rysovania tela a budovania funkčného svalstva sa SOM® postará aj o to, aby ste lepšie pochopili pohyb a jeho nadväznosť a naučili sa vnímať svoju fyzickú silu a efektívnejšie s ňou vedeli pracovať.

Naše telo mení našu myseľ Skladba a charakter tréningov SOM® je úzko spätý s filozofiou, ktorá spája pohyb a život v jedno. Zakladateľka a trénerka Soňa Sedláčková radí svojim klientom, ako realizovať samých seba prostredníctvom cvičenia a pridáva aj pár rád, ktoré pomôžu udržať sa v dobrej fyzickej i mentálnej kondícii:

„Nesústreďujte sa iba na samotnú činnosť, ale na dôvod, ktorý vás motivuje k dosiahnutiu cieľa. Je dobré si uvedomiť, prečo cvičíte, čo vám to prináša, čo od tréningov očakávate.

SOM je komunita a pri cvičení je veľmi nápomocné mať okolo seba ľudí, ktorí vás podporia a správne motivujú. Zdieľanie energie a dobrého pocitu prináša lepšie výsledky a dobrý pocit.
Pokiaľ chcete vyzerať dobre a cítiť sa vo forme fyzicky i psychicky, je nutné okrem cvičenia meniť svoje zlé návyky.

Namiesto čokolády či cigarety siahnite napríklad po jablku alebo pohári vody. Všetko je o tom, vytvoriť nový druh reakcie. Po vedomom tréningu sa z daného prístupu stane automatický návyk, ktorý vybuduje vaše lepšie ja.

Návyk znamená aj pravidelnosť. Preto je SOM® určený aj zaneprázdneným osobám, stačia dva tréningy týždenne a výsledok príde. Svojim klientom odporúčame aj upraviť stravovací režim.

Jednoduchou radou je prestať konzumovať sacharidy po 18. hodine, pravidelne raňajkovať, vyradiť biele pečivo a nahradiť ho dostatkom strukovín, semien, orechov, ovocia a zeleniny. Nevyhnutnosťou pri ceste za zdravším ja je aj dostatočný pitný režim.“

Čo dokáže SOM®?

  • Tréner na hodinách zdôrazňuje techniku, učí a opravuje klientov. Vďaka jeho pomoci a charakteru cvičenia klient šetrí svoje svaly, kĺby a telo.
  • Na každý pohyb má SOM® vysvetlenie. Každý cvik za sebou skrýva odpoveď na otázku prečo.
  • SOM® rešpektuje prirodzenú fyziológiu tela.
  • Tréningy sú spojením kardio tréningu, redukčného a rysovacieho programu, ktorý prináša pôžitok psychický, ale i fyzický.
  • Účelovo navrhnutá skladba prináša efektivitu.
  • Náročnosť sa diferencuje na tri úrovne – basic, advance a master.
  • Všetci tréneri sú školení výlučne zakladateľkou, a preto sú pripravení dodržiavať zásady a filozofiu cvičenia a dať klientom ten najlepší servis. Trénerom môže byť len osoba, ktorá úspešne ukončí skúšky z anatómie, psychológie, filozofie a praktickej časti.
  • Klienti pre trénerov SOM® nie sú tovar – SOM® ľudí dáva dokopy a vytvára priateľstvá.
  • Cvičenie SOM® zlepšuje a buduje kondíciu, človek spoznáva svoje rezervy a limity, učí sa prekonávať.
  • Redukcia tuku a vyformovanie zvýši dobrý pocit zo seba – človek je a cíti sa príťažlivejší pre seba i svoje okolie