DÝCHANIE: ako ovplyvňuje váš výkon a dosahovanie športových cieľov?

redakcia FIT štýl | 2. august 2017
DÝCHANIE: ako ovplyvňuje váš výkon a dosahovanie športových cieľov?

Je dýchanie pri športe veda, alebo stačí riadiť sa jednoduchými pravidlami a všetko bude klapať ako hodinky? Môže nesprávne dýchanie znížiť váš výkon a, naopak, správna technika zabezpečiť rýchlejšie dosiahnutie športových cieľov?

Okolo dýchania pri športe koluje množstvo otázok a my, tréneri, sa často stretávame so zmäteným výrazom cvičencov a otázkou: „Tak ako to teda je?“

Čítajte tiež: Chcete štíhle bruško? Tak nepodceňujte držanie tela a dýchanie!

Dýchanie každodenné

Bez dýchania neprežije človek dlhšie ako niekoľko minút. Správna technika tohto najprirodzenejšieho ľudského výkonu ale ovplyvňuje množstvo vecí, od športového výkonu, cez pocit celkovej vitality organizmu, po psychické uvoľnenie a napätie.

Správne dýchať nás pritom nikto nikdy neučil – ide o prirodzený proces, tak prečo sa mu venovať do hĺbky? Lenže súčasný človek, ktorého trápia alergie, opakované virózy, stres, znečistené ovzdušie a popritom chce podávať vysoké výkony v práci a v športe, potrebuje mať kvalitné dýchanie takpovediac „zmáknuté“ – inak sa poľahky dostaví únava, vyčerpanosť, migréna, či dýchavičnosť.

Dýchanie môžete precvičovať pri chôdzi: 
Nordic walking, pre mladých aj starých. Efekt vysoký, riziko minimálne.

Nesprávne dýchanie

Keď prevláda hrudníkové dýchanie

Ide o dôsledok prevládajúceho „hrudníkového dýchania“. Tento typ označujeme za plytký a jeho znamením je, že nedostatočne okysličuje krv i mozog.

Žiaľ, plytkým hrudníkovým dýchaním dýcha podľa štatistík až 90 % populácie vyspelých krajín a len 10 % využíva hlboké a kvalitné bránicovo-hrudné dýchanie. Pri športe je hrudníkové dýchanie absolútne nevhodné, nakoľko adekvátne okysličenie tela je kľúčovým faktorom pre vyšší výkon organizmu.

Pri hrudníkovom dýchaní sa, navyše, nadmerne zapája časť trapézových svalov a svaly okolo krku, čím sa časom preťažuje krčná chrbtica.

Treba si uvedomiť, že počas športovej aktivity sa spotreba kyslíka a produkcia oxidu uhličitého zvyšuje a oproti pokojnému režimu je to až o neuveriteľných 20-krát viac. Zaistiť harmóniu medzi ventiláciou pľúc a metabolickými potrebami je absolútnym základom, ktorý vám plytké dýchanie určite neprinesie.

A ako spoznáte, že dýchate hrudníkom?

Jednoducho, pri nádychu sa objem hrudníka zväčšuje smerom dopredu a prúd dychu cítite pod hrtanom. Výdych je potom rýchly a rovnako plytký. Rovnako nesprávne ako hrudníkové dýchanie je plytké „podkľúčne dýchanie“, ktoré sa prejavuje najmä pri vypätých situáciách.

Stres, strach, úzkosť sú pre telo signály, keď máme plytký dych, ktorý zvyšuje adrenalín a telo má pripraviť na akciu. Avšak, mnohé tieto prejavy sú vlastne zbytočné – vedú k vyššiemu tepu a krvnému tlaku a po čase sa dostaví vyčerpanosť i závrat.

Ďalšie nesprávne dýchanie, o ktorom sa hovorí menej, je dýchanie brušné. Je menej časté, a teda skôr ojedinelé a využívajú ho viac muži ako ženy. Toto dýchanie, sprevádzané nádychmi výlučne do brucha, ochabuje brušné svalstvo a po čase preťažuje krížovú časť chrbta.

Správne dýchanie

Bránicové dýchanie

Správne dýchanie je dýchanie bránicové, alebo bránicovo-hrudné. Vďaka nemu sa telo viac okysličí, ale posilňujú sa aj brušné, chrbtové, panvové svaly a celková peristaltika hrubého čreva. Navyše sa vďaka jeho využívaniu podporuje schopnosť lymfatického systému vylučovať z tela jedy.

Aktívne ho využívajú najmä športovci, speváci a muzikanti hrajúci na dychových nástrojoch a psychoterapeuti, ktorí ho učia svojich pacientov v snahe dokázať utlmiť úzkostné stavy.

Určite ste o ňom už počuli aj vy, možno ho i ovládate a možno sa tak, ako mnohí iní ľudia, obávate jeho zložitosti. Nemusíte. Spočiatku je potrebné trocha si ho natrénovať, ale čím viac budete bránicové dýchanie využívať, tým prirodzenejšie vám pôjde. Nezabudnite, že čím viac kyslíka pri dýchaní telu doprajete, tým vyššia je kvalita života buniek.

Mohlo by vás zaujímať: Nenechá vás vydýchnuť a spálite až 800 kalórií!