Nepríjemné svalové kŕče: zbavte sa ich! Čo pomôže?

Ing. Vladimíra Mihálová | 8. marec 2017
Nepríjemné svalové kŕče: zbavte sa ich! Čo pomôže?

Aby ste sa nepríjemných kŕčov striasli, je dôležité ich správne rozlíšiť.

  • Primárne (idiopatické) svalové kŕče nemajú žiadnu identifikovateľnú príčinu. Sú veľmi časté a podľa odhadov nimi trpí v priebehu života až 75 % populácie. Objavujú sa najmä u starších ľudí, tehotných žien a hlavne v noci.
  • Sekundárne svalové kŕče sú prejavom rozličných ochorení, ale môžu ich vyvolať aj niektoré lieky a toxíny.

Príčin svalových kŕčov teda môže byť viacero. Namiesto toho, aby ste hneď utekali k lekárovi, skúste si najskôr posvietiť na vašu stravu a príjem tekutín.

Čítajte tiež: Svalové kŕče trápia nie len športovcov. Aké sú najčastejšie príčiny ich vzniku?

Čo pomôže pri svalových kŕčoch?

Prirodzene, pre vaše zdravie je najlepšie kŕčom predchádzať. Vhodný je pravidelný strečing, primeraný pohyb, masáže svalov alebo kúpele nôh. Ak už svalovými kŕčmi trpíte, sústreďte svoju pozornosť najmä na pravidelný pitný režim a vyváženosť pomeru vitamínov a minerálov vo vašej strave.

1. Zvýšte prísun tekutín a nezabúdajte piť pravidelne!

Piť by ste mali vždy skôr, ako pocítite smäd. Vhodným nápojom môže byť uhličitá minerálna voda, do ktorej môžeme pridať trochu citrónovej šťavy.

2. Magnézium (horčík)

Látková výmena v svaloch je závislá na mineráloch, a teda aj na denných dávkach prijatého horčíku. Preto by ste mali zabezpečiť telu jeho vyrovnanú hladinu. Potraviny s vysokým obsahom magnézia sú napr. pšeničné klíčky, orechy, čierny chlieb, hrach, ľanové, slnečnicové, sezamové alebo tekvicové semená.

Nezabúdajte, že strava s vysokým obsahom tukov a bielkovín zamedzuje využitiu horčíka rovnako ako napr. alkohol alebo kolové nápoje. Doplnkami výživy môžu byť magnéziové preparáty, ktoré lekári odporúčajú najmä tehotným ženám. Vysoké dávky pomáhajú aj pri nočných kŕčoch. Zníži sa síce ich počet, no nie intenzita či dĺžka trvania.

Ak ste na kŕče náchylní, skúste šumivé magnéziové tabletky, ktoré dostanete v lekárni. Vhodná je i živá magnéziová soľ, ktorú môžete pridať do kúpeľa. Pomôže vám nielen uvoľniť svalové kŕče, ale aj zregenerovať organizmus po športovom výkone, pretože sa účinne vstrebáva cez kožu.

Mohlo by vás zaujímať: Klíčenie pre začiatočníkov. Ako na to?

3. Sodík

Ide o dôležitý minerál, ktorý podporuje látkovú výmenu bielkovín a uhľohydrátov. Sodík pôsobí ako protihráč draslíka: pri predávkovaní zvyšuje sklon ku kŕčom. Zdrojom sodíka je najmä kuchynská soľ, syry alebo celozrnný chlieb.

4. Vitamíny skupiny B

Napomáhajú využitiu horčíka, ale majú i vlastnú rolu v látkovej výmene svalov. Sú obsiahnuté najmä v pivovarských kvasniciach, pšeničných klíčkoch, celozrnných výrobkoch a strukovinách.

Podľa štúdie Wan Fang Hospitals v Taipehu (Taiwan) sa znížil počet nočných kŕčov o 86 % vďaka tomu, že bol pacientom podávaný komplex vitamínov B.

Predovšetkým športovcom a pacientom s vysokým tlakom pomohli vyššie dávky vitamínov. Súčasne s príjmom minerálov sa teda pri kŕčoch odporúča dopĺňať vitamíny skupiny B: B1 (thiamín), B2 (riboflavín), B6 (pyridoxín) a B 12 (kobalamín).

Skúsenosti z praxe dokazujú, že účinný pri zmierňovaní svalových kŕčov môže byť aj vitamín E (večerná dávka 400 mg). Na intenzitu a frekvenciu nočných svalových kŕčov, žiaľ, nemá vplyv. Vitamín D je zase odporúčaný ľuďom so zníženou hladinou vápnika pri sekundárnych svalových kŕčoch.

Mohlo by vás zaujímať: Zaostrené na ANTIOXIDANTY

A čo minerálne vody ako riešenie svalových kŕčov?

Aj malý nedostatok nejakého minerálu môže byť pre organizmus nebezpečný. Platí to ale aj opačne. Prebytok určitých minerálov predstavuje pre telo zbytočnú záťaž. Buďte teda opatrní pri pravidelnom pití minerálnych a liečivých vôd!

V mnohých prípadoch pri kŕčoch účinne pomáhajú, no pri ich dlhodobej konzumácii spôsobujete nadmerný prísun horčíka (alebo sodíka) do tela. Pamätajte na starý, známy výrok: „všetko s mierou“ a dbajte na správny pomer minerálov vo vašom organizme!

Čo robiť, ak sa svalové kŕče objavujú často a nič nepomáha?

V tom prípade je potrebné navštíviť lekára, pretože príčinou môže byť vážne ochorenie a kŕče môžu byť len jedným z jeho sprievodných znakov.