Rozhodli ste sa pre NORDIC WALKING? Skvelá voľba. Viete, že palice sú základ?

Jana Trundová | 22. február 2017
Rozhodli ste sa pre NORDIC WALKING? Skvelá voľba. Viete, že palice sú základ?

Ako vážne to myslíte so severskou chôdzou, známym nordic walkingom? Zamerajte sa na výber palíc.

PALICE sú základ

Okamih pravdy nastáva, keď pôjdete kúpiť palice. Vyraziť do terénu môžete pokojne v roztrhaných džínsoch a starom svetri, ale na opore tela nešetrite. Palice musia mať poriadne pútko, ktoré dobre sedí v ruke, musia byť pevné a pružné zároveň, odľahčené.

Ušľachtilosť materiálu sa výrazne prejavuje pri športovom výkone, zvlášť ak nie je „sviatočný“. Hliník je základ, karbón s podielom skelného vlákna je však pevnejší, ľahší v rukách a hlavne lepšie tlmí nárazy.

Aby to však nebolo také jednoduché, vždy si overte podiel skelného vlákna. V prípade, že presiahne 30 percent, palice sú pružnejšie v zložitom teréne, avšak pri odraze pomáhajú menej ako palice s nižším podielom vlákna.

Pre pohyb na mestskej dlažbe alebo ceste potrebujete gumovú násadu, ktorú zložíte, keď sa dostanete na mäkký povrch, ako je parkový terén či les. Násada chráni pred opotrebovaním nielen palice, ale hlavne vaše kĺby. A naviac tlmí zvuk.

Čítajte tiež: Nordic walking, pre mladých aj starých. Efekt vysoký, riziko minimálne.

Tí, čo neustále strácajú kľúče a vreckovky, či drobné predmety, ako aj všetci, ktorí chcú pustiť z hlavy, že vo vrecku či batohu nesú ďalšiu nevyhnutnosť, väčšinou ocenia palice s otočným bodcom, ktorý sa ľahko prispôsobí typu terénu.

Existujú aj palice teleskopické, ideálne na prepravu. Skladné, ale veľmi pružné, takže nemusia každému vyhovovať.

Jedna zlá správa pre vlastníkov klasických turistických palíc:
Neušetríte. Sú ťažké, veľmi pevné a pre nordic walking nevhodné!

Čo ešte do terénu?

Palice s náhradnými taniermi a topánky sú základ, kvalitné outdoorové bundy, ponožky a fuknčné prádlo odvádzajúce rýchlejšie pot – skvelá nadstavba. Čo sa však stopercentne oplatí sú rukavice, odrazky a pokrývka hlavy.

  • Jemné cyklistické rukavice postačia, kto chce viac a vyráža s palicami často na dlhšie trasy, ocení špeciálnu ochranu, vytvorenú pre túto disciplínu. Ten drobný detail, ktorý spríjemní športovanie, spočíva v dlhšom ukazováčiku a palci.
  • Ak športujete na cestách, myslite tiež na reflexné ochranné prvky. Dobre poslúžia aj obyčajné pružné pásiky, ktoré dnes školáci dostávajú v rámci akcií o dopravnej bezpečnosti. Tiež sa ich u vás niekoľko povaľuje? Možno vám ich deti požičajú...
  • Počas horúcich slnečných dní sa osvedčila priedušná pokrývka hlavy, najlepšie so šatkou chrániacou pokožku krku, a vo vetre a zime poriadna čiapka. Dutiny ju ocenia.
  • A nezabudnite na doplňovanie tekutín – ľahká fľaša u zapálených výkonnostných športovcov upevnená na opasok, nech sa nemusia pasovať dolovaním z batohu, je šikovnou pomôckou.

NAŠA RADA:

Čo do fľaše? Záleží na počasí, intenzite a dĺžke tréningu. Pri ľahkej kondičnej chôdzi je ideálna obyčajná či slabo mineralizovaná voda, prípadne hypotonické nápoje.

Isotonickými nápojmi si zbytočne zaťažujete obličky, tie sa hodia len pri vysokej záťaži a horúcom počasí.

Na energetické drinky radšej zabudnite. Okrem sacharidov obsahujú kofeín, ktorý odvodňuje, takže sa organizmus po prvotnej vzpruhe rýchlo vyčerpá.

Prečítajte si viac:  Nordic walking - prirodzený pohyb a najlepší spaľovač kalórií.