Stačí sa snažiť a ísť za svojimi snami! Olívia Pohánková

Miroslava Miková | 6. apríl 2017
Stačí sa snažiť a ísť za svojimi snami! Olívia Pohánková

Je mladá, príťažlivá, cieľavedomá, miluje fitnes a prekonávanie svojich vlastných limitov. Netají sa tým, že všetko, čo doposiaľ v živote dosiahla, si vybojovala sama. Nuž, a nie je toho málo.

Olívii patrí napríklad dvojnásobný titul vicemajsterky sveta a najnovšie aj víťazstvo na Arnold Classic Amateur Europe. V rozhovore prezradila svoje dojmy zo súťaže i recept na to, ako byť úspešnou a splniť si svoje sny.

Čo pre vás znamená víťazstvo v súťaži Arnold Classic Amateur Europe?

Znamená to pre mňa veľmi veľa. Táto súťaž je jednou z najprestížnejších svetových súťaží. To, že mi cenu za víťazstvo odovzdal Arnold Schwarzeneger je neopísateľne krásny pocit. Je veľmi charizmatický a vyzerá výborne. Bola som príjemne prekvapená.

Pripravovali ste sa na túto súťaž nejako špeciálne?

Čo bolo najťažšie? Každá sezóna je niečím výnimočná. Keďže som mala polročnú pauzu, príprava nebola taká ťažká, v zmysle, že diéta nebola až taká tvrdá. O to viac som drela na silových tréningoch, keďže bolo viac energie a tým pádom aj sily. Príprava na jesennú sezónu je pre mňa vždy ťažšia ako na jarnú, keďže v septembri sa koná veľkolepá Mr. Olympia v Las Vegas a ja, samozrejme, nemôžem chýbať. Toto obdobie mi vždy vyjde tak, že mám krátko pred začiatkom sezóny, takže je to boj. Cestovanie, diéta, celý deň natáčania, fotenia, tréningy dvakrát denne, časový posun atď.

Čo máte na pláne v najbližšej budúcnosti?

Vrhnem sa na ďalšiu súťaž, a tou bude Mozolani Fitness Cup, ktorá je zároveň aj nominačnou súťažou na MS v Poľsku.

Ste úspešnou fitneskou a dôkazom toho, že každá žena môže dosiahnuť to, po čom túži. V čom tkvie tajomstvo úspechu?

Všetci by chceli poznať tajomstvo úspechu a ono je to také jednoduché – stačí sa snažiť a ísť za svojimi snami disciplinovane a nikdy sa nevzdať!

Na to treba aj poriadnu dávku motivácie. Čo poháňa vpred vás?

Motivuje ma myšlienka, že by som mohla sklamať alebo niečo nedokázať. Vždy mi bolo vyčítaných mnoho vecí – to robíš zle, to sa ti nepodarilo. Vždy som sa snažila nejakým spôsobom dokázať, že na niečo mám. Takže, asi ma motivuje strach zo zlyhania.

Poďme teraz k vašim skúsenostiam so stravou a cvičením. Čo by ste poradili ženám, ktoré chcú žiť zdravo alebo schudnúť?

Hlavné je jesť pravidelne. Vyhnúť sa múčnym jedlám, rýchlym sacharidom a vyprážanému, zmenšiť porcie a jesť dosť zeleniny. Samozrejme, dodržiavať pitný režim a pridať fyzickú aktivitu aspoň 3-krát týždenne. Nemusí to byť iba cvičenie v posilňovni. Napríklad aj squash padne niekedy vhod. Je to pohyb hrou.

Ak sa rozhodneme cvičiť, ktoré cviky by sme nemali opomínať?

Výborným cvikom je napríklad drep a myslím si, že sa ženy nemusia báť ani mŕtveho ťahu alebo bench pressu. Nenarastieme do takých veľkostí ako kulturisti, ktorí majú oveľa viac testosterónu. Práve naopak, podporíme rovnováhu hormónov. Avšak, odporúčam aj aeróbne tréningy, ako je napríklad beh, kvôli posilneniu srdca a získaniu vitality. Podstatné je začať behať pomaly, v nižšej pulzovej frekvencii a postupne pridávať na intenzite.

Pri cvičení robíme často aj mnoho chýb. Ktorým sa určite treba vyhnúť?

Ak patríte medzi nováčikov a chcete ísť do posilňovne, obetujte tých niekoľko eur navyše a poobzerajte sa po fitnes trénerovi, ktorý vás naučí správnu techniku jednotlivých cvikov. Zjednodušíte a zefektívnite si tým život.