Viete, čo vznikne keď sa spojí pilates a box? PILOXING.

Diana Mašlejová s polupráci s piloxing inštruktorkou Veronikou Gimeckou | 20. august 2018
Viete, čo vznikne keď sa spojí pilates a box? PILOXING.

Box plus tanec, plus pilates, rovná sa Piloxing.

Nový druh pohybu je ďalšou z výnimočných kombinácií, ktoré prinášajú nielen zábavu, ale aj krásne zdravé telo. Možno si vzdychnete: „už zase nejaká novinka?“, ale vedzte, že Piloxing je skutočne horúcim adeptom na pohybovú senzáciu.

Na Slovensku ho síce zatiaľ nájdete len vo vybraných centrách, no garantujeme vám, že o rok bude pevnou súčasťou skupinových cvičení. Nedá sa mu totiž odolať! A aby sme vám o Piloxingu zistili viac, vyspovedali sme nielen ambasádorku a master trénerku pre Slovensko Veroniku Gimeckú, ale aj samotnú zakladateľku Vivecu Jensen.

Stop zastaraným programom, je tu Piloxing

Celé to ma na svedomí práve švédska tanečnica a fitness inštruktorka Viveca Jensen, známa aj ako trénerka celebrít. „Viveca bola profesionálna baletná tanečnica, no zranila sa a skončila. Najviac jej k regenerácii a rekonvalescencii pomohlo cvičenie Pilates. Neskôr sa stala inštruktorkou aerobiku a Pilates a založila Pilates štúdio, chodila taktiež na hodiny boxu.

Hľadala však pre svojich klientov Pilates kardio verziu cvičenia a keďže box jej dodával pocit sily, Pilates spevňoval a tvaroval svaly a tanec prinášal pocit sebavedomia, rozhodla sa práve pre túto kombináciu.

Piloxing, ako ho Viveca nazvala, však nie len obyčajnou zlátaninou bez nápaditosti. Naopak, otvára celkom nový koncept na zdokonalenie telesných, ako aj psychických možností,“ vysvetľuje Piloxing elite inštruktorka Veronika Gimecká.

Takže, ako to s tým Piloxingom vlastne je?

Viveca svoj program postavila na skúsenosti, že množstvo žien, ktoré sa venovali aktívnym kardio cvičeniam, začali mať problémy s kĺbmi a skrátenými šľachami. Stávali sa síce aktívnejšími a ich celková kondícia rástla, avšak ich vnútorné, hlboké svalstvo bolo naďalej slabé. Uvažovala teda nad tým, ako spojiť dynamický pohyb so zvýšenou tepovou aktivitou a zamedziť pritom zväčšovaniu objemu svalstva. Pilates bol na to ako stvorený.

Zameriava sa totiž na zlepšenie telesnej kondície, pohybového systému a zdokonalenie koordinácie pohybov a správneho postoja. 
Princíp aktívneho „powerhouse“, čiže neustále zapojeného a spevneného brušného svalstva, spojila s výbušným boxom, pri ktorom nohy pracujú v pohybe a mierne poskakujú.

Rovnako svižne sú zapájané aj ruky. Rôzne formy úderov z boxu sú v Piloxingu znásobené špeciálnou pomôckou, rukavicami. Piloxing rukavice majú váhu 250 gramov a s ich použitím si cvičenci nielen krásne vyformujú paže a ruky, ale maximalizujú tiež pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém. Veronika dodáva, že sa „cvičí naboso, alebo v protišmykových ponožkách, čo je veľmi zdravý spôsob cvičenia.

Rukavičky aj cvičenie naboso je však samozrejme odporúčanie, nie povinnosť, takže sa môže cvičiť aj bez rukavičiek a v teniskách.“ Ale mužsky pôsobiaceho svalnatého tela sa obávať nemusíte. Keďže aeróbne pohyby kombinuje Piloxing so strečingom a Pilatesom, výsledkom sa stáva štíhla, pevná a vyformovaná postava so značným úbytkom na váhe. Čo viac si môžeme priať?

Elite inštruktorka Veronika Gimecká hovorí, že: „Piloxing spája výkon, rýchlosť a obratnosť boxu s tvarovaním a flexibilitou z Pilatesu. Predstavte si k tomu zábavu a sexy tanečné kreácie. V rámci jednej hodiny sa z vás stane drsný a silný boxer, ladná a štíhla balerína a sexi tanečnica v jednom.“

ZACVIČTE SI AJ VY!