Aké potraviny nakupujú makrobiotici? A 3 recepty pre inšpiráciu.

Mgr. Martina Pašková | 13. november 2018
Aké potraviny nakupujú makrobiotici? A 3 recepty pre inšpiráciu.

Dnes vám ponúkame v krátkosti vysvetlenie jednotlivých, pomerne často používaných makrobiotických potravín, a tiež tri recepty.

Tipy pre makrobiotikov. Aby ste vedeli, čo máte nakupovať:

Arowroot – škrob, ktorý sa používa na zahusťovanie.

Gomasio – ochucovadlo, ktoré podporuje trávenie, zlepšuje kvalitu krvi, odstraňuje celkovú únavu. Pripravíte si ho sami v pomere 1:18. Jeden diel morskej soli a 18 dielov sezamového semienka.

Príprava: Semienka preberieme, prepláchneme pod prúdom vody, necháme oschnúť. Opražíme ich na suchej panvici, aby sa dali rozomlieť medzi prstami. Potom zohrejeme soľ, pokiaľ začne voňať.

Obe zložky vložíme do mažiarika a trieme. Teplé semienko na seba naviaže soľ a zmes je hotová. Sezam môžeme nahradiť makom, slnečnicou alebo tekvicovým semienkom. Postup je vždy rovnaký.

Hraška – zmes hrachovej múky a korenia používaná na zahusťovanie jedál a obaľovanie pokrmov.

Kuzu – škrob dovážaný z Japonska a používaný na zahusťovanie.

Kvások – prirodzene fermentovaná celozrnná múka a voda. Kedysi sa kvások používal bežne, dnes sa nahrádza kvasnicami. Pripraviť si ho môžete jednoducho. Zmiešajte múku a vodu na redšie cesto. Každý deň do tejto zmesi pridávame múku a podľa potreby aj vodu, aby bola konzistencia stále redšia. Na pečenie ho môžeme použiť tri dni po založení, keď už začína proces kvasenia.

Maizena – kukuričný škrob používaný na zahusťovanie.

Miso pasta – kvasená sójová pasta, ktorá sa často používa na dochucovanie polievok alebo ako prísada do zeleniny. Je bohatá na bielkoviny a enzýmy a vyrába sa zo sójových bôbov, jačmeňa a nelúpanej ryže.

Morské riasy – je potrebné zaradiť ich do jedálnička i napriek tomu, že nepochádzajú v nášho zemepisného pásma, pretože obsahujú veľké množstvo minerálnych látok, ktoré náš organizmus stráca vplyvom civilizačných zmien.

Orieškové maslo – používa sa na prípravu dezertov namiesto klasického masla.

Postup prípravy: Lieskovce si opražíme na suchej panvici, aby začala praskať šupka. Preložíme ich do utierky, kde ich krúživými pohybmi šupky zbavíme. Oriešky opäť na panvici zohrejeme a následne vložíme do mixéra. Mixujeme dovtedy, kým nezískame ľahkú orechovú zmes. Nepridávame vodu ani tuk.

Pickles – kvasená zelenina. Je to krátkodobo kvasená zelenina. Príprava je jednoduchá. Na jeden kilogram akejkoľvek zeleniny pridáme jednu zarovnanú lyžičku morskej soli, dáme do skleneného pohára a zaťažíme. Necháme fermentovať tri až päť dní v teple.

Robi – rastlinné „mäso“ vyrobené z ryže, pšenice, kukurice. Kúpite v špecializovanom obchode.

Sójové omáčky Shoyu a Tamari – ochucovadlá, ktoré sú vyrobené prirodzenou fermentáciou sójových bôbov a pšenice.

Tofunéza – sójová majonéza pripravená z tofu. Biele tofu dáme variť do vody so štipkou soli a potom rozmixujeme s olejom a citrónom.

Umeocot – šťava, ktorá vzniká pri kvasení sliviek. Používa sa namiesto klasického octu, zlepšuje trávenie a stav čriev.

Zeleninový vývar – všetku nepotrebnú zeleninu nakrájame na malé kúsky a dáme variť do neosolenej vody. Varíme maximálne dvadsať minút a precedíme. Vytvoríme si tak základ pre polievky a omáčky.

Ochutnajte:

HRACHOVÁ KRÉMOVÁ


PŠENIČNÉ FAŠÍRKY

NÁTIERKA S TOFUNÉZOU