MAKROBIOTIKA - diéta alebo životný štýl?

Andrea Klamová | 18. november 2023
MAKROBIOTIKA - diéta alebo životný štýl?

Jin a jang. Rovnováha v živote i stravovaní. Ak sú tieto energie vyrovnané odrazí sa to pozitívne na našom zdraví. A o to predsa ide!

Nemecký lekár, profesor lekárstva a neskôr prvý dekan medicíny na univerzite v Berlíne Christoph Wilhelm Hufeland použil slovo "makrobiotika" už v roku 1796 vo svojej knihe Makrobiotika alebo umenie, ako predĺžiť život. Podľa jeho názoru je možné zabrániť vážnym chorobám predovšetkým správnou výživou a príkladnou životosprávou.

Diéta alebo životný štýl?

Makrobiotika nie je obyčajná diéta alebo spôsob stravovania, je to životný štýl, ktorý pochádza z ďalekého východu. Jej názov však pochádza z gréckych slov „makro“ čo znamená veľký, dlhý a „bios“ v preklade život. Hlavnou myšlienkou je presvedčenie, že psychický a fyzický stav človeka sú nerozlučne prepojené a že človek je súčasťou prírody ako jedného veľkého celku.

Mohlo by vás zaujímať: Vegánstvo - diéta alebo životný štýl?

Preto sa okrem makrobiotickej stravy odporúča starať sa aj o svojho ducha pomocou dychových cvičení, masáží, moxovania, bankovania či prechádzok v prírode. Ako podpora liečby našiel tento druh stravovania svoje významné miesto aj u onkologických pacientov. Nie nadarmo sa táto strava nazýva aj „strava, ktorá lieči“.

JIN & JANG v makrobiotike

Makrobiotika delí všetky potraviny na jin – odstredivá energia, ktorá vzniká rotáciou zeme, a jang – dostredivá energia pôsobiaca na Zem z vesmíru. Ak chceme byť zdraví, musia byť tieto dve energie v rovnováhe.

  • extrémne jang potraviny - všetky druhy mäsa, rafinovaná soľ a vajcia.
  • extrémne jin potraviny - mliečne produkty, výrobky z rafinovaného cukru a tropické ovocie.
  • vyvážené potraviny -  obilniny, zelenina, strukoviny, morské riasy, semienka a orechy.

U človeka, ktorého strava je silne jin môžeme badať psychické príznaky ako nervozita, pasivita, nadmerná emotívnosť a nerozhodnosť. Z fyziologických príznakov sú to napríklad nízky krvný tlak, anémia, slabosť, nedostatok energie či strata chuti do jedla.

Naopak, u ľudí žijúcich prevažne na jang potravinách sú psychické príznaky ako nadmerná energickosť, roztržitosť a horlivosť. Typické fyziologické príznaky sú vysoký krvný tlak, návaly tepla a rozpálená tvár.

Čítajte tiež: Na čo by si mali dávať vegetariáni POZOR?