Obľúbené hollywoodske diéty. Ktoré to sú a aké sú ich úskalia?

Redakcia FIT štýl v spolupráci s poradňou Sveta zdravia | 24. apríl 2019
Obľúbené hollywoodske diéty. Ktoré to sú a aké sú ich úskalia?

Každá diéta je zameraná na vylúčenie nejakej zložky potravy, ktorá vo všeobecnosti v nadmernom množstve spôsobuje priberanie (hlavne sacharidy a tuky). Čím viac si človek niečo odopiera, tým väčšiu chuť na to má.

1. Čo vo všeobecnosti zahrňuje zdravý životný štýl a aké sú hlavné pravidlá, čo sa týka stravovania, aby bolo naše telo zdravé a v harmónii s možnosťou zbaviť sa pár prebytočných kíl?

Človek sa v prvom rade musí cítiť dobre vo svojom tele. Musí ho vedieť počúvať a potom môže od neho chcieť, aby pracovalo, ako on potrebuje.

Existuje veľa definícií zdravého životného štýlu, ale podľa mňa je ideálne, ak sa naplnia všetky nasledujúce podmienky: pravidelný príjem prospešných a výživných látok do organizmu v súlade s dodržiavaním pitného režimu tak, aby náš energetický príjem nebol vyšší ako energetický výdaj a aby telu bol poskytnutý dostatočne dlhý čas potrebný na oddych a regeneráciu. Samozrejmosťou je aspoň minimálna fyzická aktivita „navyše“.

Podľa mňa je nevyhnutné zaradiť do každodennej konzumácie ovocie a zeleninu, komplexné sacharidy (v podobe obilnín, celozrnných výrobkov,...). Absolútne nevidím žiadny dôvod na vynechávanie jedál, resp. siahodlhé niekoľkohodinové držanie hladoviek (možno okrem očistných dní).

Avšak, netreba zabúdať na to, že každý človek je individuálny a má individuálne potreby pre svoje fungovanie. Optimálne fungovanie organizmu dosiahneme len vtedy, ak mu poskytneme všetky živiny, vitamíny, minerály a stopové prvky (napr. vo forme pestrej stravy).

2. Aké sú úskalia tzv. Dukanovej diéty?

Dukanova diéta je založená na príjme veľkého množstva bielkovín a minimalizovania sacharidov, aby si telo bralo energiu skôr z tukových zásob. Jej výhodou je síce rýchly pád hmotnosti, nie je však takáto jednotvárna strava nebezpečná? O aké látky môže byť telo ochudobnené?

Dukanova diéta má veľa nedostatkov. A aj keď si to mnohí možno nemyslia, ide o drastickú diétu. Telo je výrazne ochudobnené o mnohé látky. Vezmem to postupne.

Aby sa jej tvorcovia vyhli obvineniu z jednotvárnosti, zostavili 4 fázy chudnutia. Prvá fáza – môžete jesť netučné živočíšne bielkoviny v podobe mäsa (morka, králik, kura,...), mliečnych výrobkov (nízkotučné mlieko, nízkotučný jogurt, vajcia) a povolia vám otruby.

V prvej fáze vidím hneď niekoľko nedostatkov – kde sú sacharidy, tuky, vitamíny, minerály, ovocie alebo aspoň ZELENINA? Nedostatok vlákniny „vyriešili“ povolením otrúb. Donútia organizmus fungovať na bielkovinách bez akéhokoľvek prísunu energie vo forme sacharidu.

Samozrejme, že človek musí siahnuť na dno svojich rezerv. A keďže povolené sú nízkotučné výrobky, chýba nám kvalitný zdroj tuku. Opäť ďalší nedostatok, ktorým trpí telo a nemá to s vyrovnanou stravou nič spoločné.

Nehovoriac o tom, že ak telo prijíma veľa bielkovín, trpia napr. aj obličky. Na druhej strane, ak by vám aj povolili zeleninu pre prísun vitamínov, nebolo by to nič platné, keďže tuky, ktoré slúžia ako médium pre ich vstrebávanie, povolené nemáte...

Prechádzame do druhej fázy, kde máme povolenú zeleninu a striedame tak bielkovinové a bielkovinovo-zeleninové dni. Stále sme bez tukov a bez sacharidov v šetriacom režime. Samozrejme, že chudnutie pokračuje, niet divu. Negatívom je možno „len“ to, že sa človek cíti byť slabý, unavený alebo podráždený.

A otázku vitamínovej nedostatočnosti riešime kupovaním multivitamínov (nešťastné riešenie, keď máme dostatok potravín obsahujúcich všetko potrebné).

Tretia fáza prináša ovocie, pečivo, cestoviny a v podstate nejaké ľubovoľné jedlo. Teda, ak niekto vydržal stavy vyčerpania a strádania organizmu, dočkal sa odmeny. Ste spokojní so svojou hmotnosťou, dosiahli ste, čo ste si plánovali a môžete sa teda odmeniť.

Prijímate opäť sacharidy, tuky, či dokonca polo až plnotučné výrobky. Ako sa s tým vyrovná vaše telo? Bude vedieť, čo robiť s prebytkom energie, keď doteraz muselo ísť „nadoraz“?

Konečne štvrtá fáza, keď môžete jesť čokoľvek! Musíte dodržať minimálne 1 bielkovinový deň v týždni, ale inak môžete jesť čokoľvek a v podstate v akýchkoľvek kombináciách či množstvách. A musíte veriť, že jo-jo efekt nepríde.

Celkové zhrnutie – nedostatok sacharidov, vhodných tukov, vitamínov, minerálov, stopových prvkov. Netvrdím, že nie sú ľudia, u ktorých to nezaberie. Áno, pokiaľ takáto strava vyhovuje ich metabolickému typu, krvnej skupine a ďalším faktorom, prečo nie? A ak potom nabehnú na rozumný spôsob života. Ale prečo sa k vytúženému cieľu dostať takýmto radikálnym spôsobom?

3. A ako je na tom slávna, tzv. tukožrútska polievka – kapustová?

Je plná zeleniny, ako je kapusta, paprika, rajčiny. Ženy ju obľubujú, pretože jej môžu zjesť veľké množstvo a nemusia byť hladné. Môže však telo trpieť nedostatkom ďalších látok?

Ide o to, či je tzv. tukožrútska polievka jediným zdrojom príjmu potravy. Pokiaľ si ju dáte namiesto večere, nevidím v tom problém.

Pokiaľ ju máte jesť ako jedinú stravu, už vidím problémov niekoľko. Viem, že ženy sú schopné fungovať na jej konzumácii cca 7 dní a pridávať nejaké ovocie, či malé porcie celozrnných výrobkov a bielkovín a takýmto spôsobom chudnúť.

Jedna z nevýhod tejto polievky je možno pre väčšinu ľudí známa už po prečítaní ingrediencií – nafukovanie. Ale ak človek chce schudnúť, niečo vydrží. Opäť je však nutné vidieť aj nedostatok ďalších potrebných látok.

To, že ide o polievku, kde sú vitamíny zastúpené v zelenine, je ok. Aj keď, na druhej strane, koľko vydržia byť aktívne vitamíny, keď varíte zeleninu? Nedochádza k ich znehodnocovaniu? Ako som spomínala, jedálniček je zostavený na prísun aj iných živín.

Tým, že si dáte nejaké ovocie, v iný deň celozrnné pečivo, v iný deň šunku a podobne. Ale naozaj si myslíte, že sú v dostatočných množstvách? Opäť máte nízky energetický príjem a preto telo chudne.

Potrebuje energiu, tak si ju vezme zo seba, zo svojich zásob. Ale ako sa bude správať, keď budete nabiehať na jedálniček po skončení „polievkovej kúry“ ? Opäť tá istá poznámka, ktorá platí pri všetkých diétach – musíte veriť, že jojo efekt nepríde.

4. A čo obľúbené hollywoodske diéty, ako sú napr. pitie výlučne javorového sirupu, stravovanie sa ako dieťa – dojčenskou stravou, prípadne minimalizovanie potravy a dobíjanie energie energetickými nápojmi?

Aké môžu byť následky napríklad pri dlhodobejšom stravovaní? Následky pri spomínaných typoch stravovania (ak sa to dá nazvať stravovaním) sú zrejme každému čitateľovi viac-menej jasné z mojich predchádzajúcich slov. Každá diéta je zameraná na vylúčenie nejakej zložky potravy, ktorá vo všeobecnosti v nadmernom množstve spôsobuje priberanie (hlavne sacharidy a tuky). Čím viac si človek niečo odopiera, tým väčšiu chuť na to má.

To platí asi na väčšinu ľudí, snáď so mnou súhlasíte. A teda, keď týždne nejete sladké, čokolády a iné pokušenia, na ktoré ste boli zvyknutí, ľahko neodoláte pokušeniu a dáte si takúto potravinu. Potom máte výčitky.

Prečo ste mali takú chuť? Lebo telo si pýta všetky živiny. Ak nemá potrebné sacharidy, vypýta si ich. A my si interpretujeme ich potrebu ako chuť na sladkosť, pričom mu chýba základná živina.

Toto sú zákutia diét, ktoré žiadny ich zástanca a šíriteľ nebude prezentovať. Každá z týchto diét opomína aspoň jednu potrebnú živinu. Pitie javorového sirupu prináša so sebou dostatok bielkovín a zdravých tukov? Stravovať sa ako dieťa?

Ak by to bolo vyhovujúce, nebolo by potrebné vytvárať tabuľky pre rôzne vekové kategórie, fyzické záťaže a podobne. Nehovoriac o tom, že dospelý človek má iné nároky na živiny ako dieťa. Iné pomery, iné množstvá. Minimalizovanie potravy – to je zaujímavé.

Do jedálnička si zadelíme všetky potrebné živiny. Bohužiaľ, musíme ale okresať ich množstvá a opäť necháme telo strádať. Extrémny prípad minimalizácie potravy je anorexia. To snáď, bohužiaľ, ani nepotrebuje komentár.

Dobíjať sa energetickými nápojmi? Tie predstavujú formu prázdnej energie. Kalorická bomba, ktorá vám neslúži na nič, maximálne vás nabudí. Nehovoriac o tom, ako ich ľudia dokážu kombinovať s alkoholom! A nehovorím o sladidlách, ktoré sa na ich výrobu používajú...

Inak, viete, aký je dobrý trik, ako si pripútať spotrebiteľov? Chuťovo vyrobiť perfektný produkt. A vy sa na jeho chuti stanete častokrát závislý. Koľko poznáte ľudí, ktorí vám povedia, že napr. spomínaný energetický nápoj ich už ani nepovzbudí, asi si naň zvykli, ale chutí im? Môj postoj ku všetkým diétam je jednoznačný: prečo mám ísť do extrémov, keď zlatá stredná cesta mi leží priamo „pod nosom“? 

5. Nakoniec, čo odporúčate čitateľkám? 

Jednoznačne odporúčam každému zistiť, čo jeho telo potrebuje, a potom nebude mať problém s hmotnosťou. Pokiaľ organizmu poskytnem všetko, čo potrebuje a v správnych množstvách a v správnu dobu, nemá prečo ukladať niečo do zásoby (myslím hlavne vo forme tuku).

Každému odporúčam spoznať svoj metabolický typ a vhodné potraviny. Uľahčíme si tým mnohé zdravotné problémy. Nemusíme byť obézni na to, aby sme mali vysoký vnútorný (viscerálny) tuk. Určite je potrebné v takomto prípade urobiť zmenu v jedálničku.

Pre niekoho úplne radikálnu, pre niekoho len s určitými vyladeniami. Niekto zistí, že zje veľa, niekto zasa málo. Nezabúdajme, že podvýživa neznamená len stav, keď sme vychudnutí, lebo nejeme. A ani nejedzme veľa sacharidov, tukov či bielkovín.

O sacharidoch je známe, že v nadbytku spôsobujú priberanie. Ale prečo často zabúdame na to, že to isté vlastne platí aj o bielkovinách? Že nadmerné prijaté množstvo bielkovín, ktoré telo nevyužije, aj tak uloží? A to vo forme tuku!

Niet nad zdravý jedálniček, pravidelnú stravu a pohyb.