Rady makrobiotikov, ktoré by sme si mali osvojiť

Andrea Klamová | 31. marec 2017
Rady makrobiotikov, ktoré by sme si mali osvojiť

Ako jesť a piť, aby sme neporušili makrobiotické zásady? Rady makrobiotikov, ktoré by sme si mali osvojiť sú nasledovné...

Ako jesť a piť, aby sme neporušili makrobiotické zásady?

Jesť by sme mali pravidelne a toľko, koľko si naše telo žiada. Zároveň by sme mali dávať pozor, aby sme aspoň tri hodiny pred spánkom nejedli. Každé sústo treba prežuť minimálne 50-krát, pretože trávenie začína už v našich ústach. Veľmi dôležité je jesť v úplnom pokoji a sústrediť sa len na to, čo jeme. Ako nápoje sú vhodné čistá voda a čaje.

makrobiotika, rady, zásady, straovanie

Nemali by sme však piť pri jedle a dokonca ani pred ním a po ňom. Tekutina, ktorú pijeme by nemala byť príliš studená, ideálne by bolo, aby mala telesnú teplotu. Obvykle zo všetkých strán počúvame, že musíme denne vypiť 2-3 litre vody. Makrobiotici s týmto názorom nesúhlasia. Tvrdia, že človek má prijať len toľko tekutín, na koľko má chuť a koľko dokáže jeho telo spotrebovať.

Mohlo by vás zaujímať: Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?

Rady makrobiotikov, ktoré by sme si mali osvojiť:

  • Strava by sa mala variť na ohni, nie na elektrických spotrebičoch.
  • Pri varení by sme mali používať drevené varešky, paličky a naberačky.
  • Pokrmy nesmú byť presolené a prekorenené.
  • Mali by sme sa vyhnúť výrobkom z rafinovaného cukru, ale aj čokoláde a medu.
  • Nekonzumovať žiadne mliečne výrobky a obmedziť aj príjem mäsa.
  • Vyhnúť by sme sa mali aj bielej múke a výrobkom z nej.
  • Zelenina a ovocie, ktoré konzumujeme, by mali pochádzať z nášho podnebného pásma.

  • Pri príprave jedál by sme mali používať len kvalitné, za studena lisované oleje, najvhodnejším je sezamový olej, ktorý obsahuje až 40 % kyseliny linolovej, vápnik, železo, jód a vitamíny B1 a B2. Pri varení je stabilnejší než ostatné oleje a menej oxiduje.
  • Denne by sme mali zjesť aspoň jednu teplú polievku. Pre makrobiotikov je typická miso polievka, ktorú často jedia aj na raňajky. Pri varení tejto polievky sa používajú rôzne druhy zeleniny, ktoré môžeme obmieňať podľa svojej chuti. Pridať do nej môžeme aj morské riasy, strukoviny či tofu. Základom tejto polievky je samozrejme miso pasta, ktorá sa vyrába pri fermentácii sóje.
  • Nemali by sme zabúdať ani na riasy, ako napríklad nori, kombu či hijiki, ktoré majú veľmi vysoký obsah minerálov, ale aj vlákniny.
  • Do svojho jedálnička by sme mali zahrnúť aj výrobky zo sóje, ako napríklad tofu, tempeh, miso či sójová omáčka.
Čítajte tiež: MAKROBIOTIKA - diéta alebo životný štýl?