10 super “chudnúcich” potravín ako cesta k vysnívanej postave
Chcete zhodiť a pritom sa stravovať zdravo? Pripravili sme pre vás 10 potravín, ktoré by mali tvoriť základ vašej stravy, vedúcej k vysnenej postave. Okrem toho, že vám pomôžu schudnúť, sú zdravé a hlavne – chutné.
GRÉCKY JOGURT
Prosím, žiadne light verzie jogurtov, plné éčok a umelých sladidiel. Toto je pravý jogurt – hustý s plnou chuťou, výživný a univerzálny: okrem toho, že ho môžete skonzumovať len tak, je použiteľný v desiatkach receptov, od zálievky či polevy až po sladké dezerty.
Jedzte grécky jogurt, vaša línia vám poďakuje
OVSENÉ VLOČKY
Je to výborné jedlo na začiatok dňa, na naštartovanie metabolizmu na plné obrátky.
Jedzte ovsené vločky a zostaňte štíhle.
MANDLE
Mandle sú ďalšou populárnou voľbou. Bohaté na vitamín E, horčík a zdravé mononenasýtené tuky. Nemáte počas hektického dňa čas jesť? Noste so sebou v kabelke surové, nepražené a nesolené mandle. Hrsť mandlí je ideálny olovrant. Odoženie pocit hladu, zasýti na dlhší čas a dodá množstvo vitamínov a minerálov.
AVOKÁDO
Avokádo je snáď jediné ovocie s vysokým obsahom tukov. Ale mononenasýtených, čiže veľmi prospešných pre srdce. Okrem nich obsahuje veľké množstvá vlákniny, draslíka, medi a vitamínov B6 a E.
Prečo avokádo mnohým ľuďom nechutí? Práve preto, že ho chápu ako ovocie, chcú ho konzumovať ako ovocie a očakávajú adekvátnu sladkastú chuť.
Avokádo sa však pripravuje podobne ako zelenina, čiže skôr „naslano“.
Vyskúšajte tento AVOKÁDOVÝ ŠALÁTIK
Tip: Môžte ho jesť ako tradičné guacamole alebo si z neho pripraviť ideálnu zdravú a chudnúcu večeru (áno, aj napriek tukom je avokádo zoštíhľujúce jedlo) – listový šalát s avokádom, rajčinami, feta syrom, poliate olivovým olejom a balzamikom.
Či jednoducho použiť ako zdravú náhradu masla. Stačí rozrezať plod napoly, vybrať kôstku a dužinu si natrieť rovno na celozrnné pečivo, ideálne nasucho opečené. To je lahôdka!
AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.
LOSOS
Losos je skvelý doplnok zdravej výživy, a to najmä ak sa snažíte zvýšiť príjem bielkovín. Ako každá iná ryba, obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré napomáhajú k zníženiu krvného tlaku a sú prevenciou vzniku krvných zrazenín. Stačí niekoľko porcií lososa za týždeň a riziko infarktu sa znižuje o jednu tretinu.
Losos obsahuje tiež silné antioxidanty.Ak nie ste priaznivcom lososa, môžete ho nahradiť inými rybami, napríklad makrelou, tuniakom, sleďom alebo sardinkami.
Ako ho odporúčame pripraviť:
Dajte si grilovaného lososa s rozmarínom, tymiánom a oreganom a k nemu šalát s trochou olivového oleja a vinným octom.
QUINOA
Pripravuje sa podobným spôsobom ako ryža, no v porovnaní s ňou je oveľa zdravšia. Je jedným z najbohatších rastlinných zdrojov bielkovín (teda mimoriadne vhodná pre vegetariánov), obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, je bez lepku, má jedinečnú chuť a nenájdete v nej ani stopu po cholesterole. Príznačne je označovaná ako „zlato Inkov“.
Náš tip:
Ak ste už unavení z pravidelnej konzumácie šalátov, skúste zameniť hlávkový šalát či špenát za quinoa. Hoďte ju do seba spolu s čiernymi olivami Kalamata, paradajkami, uhorkou a syrom feta, a voila! Máte grécky quinoa šalát.
Alebo vyskúšajte: Placky z quinoy s parmazánom
CÍCER
Cícer je skvelá potravina – jeho orieškovú chuť oceníte v polievkách, prívarkoch, nátierkach, šalátoch, zeleninovom ratatoille či v jedlách indickej kuchyne. Ale jedlo číslo 1 z cíceru je určite hummus, môžete si ho užívať na toastoch, s arabským chlebom pita, v cestovinách, alebo ako dip k vašej mrkve, kalerábu či repíkatému zeleru.
ČUČORIEDKY
Drobné bobuľové ovocie je podľa najnovších výživových odporučení ideálne ovocie s veľmi malým množstvom fruktózy – ovocného cukru a navyše plné vitamínov a antioxidantov. Čučoriedky by mali byť základom všetkých zdravých kuchýň.
Môžete ich len tak pridať do skvelého gréckeho jogurtu či pripraviť z nich hustý, zdravý nápoj – smoothie. Okrem čučoriedok si doprajte aj iné bobuľovité ovocie, ako maliny, jahody, černice, ríbezle, egreše.
VAJCIA
Majú vysoký obsah bielkovín, a vzhľadom na schopnosť rýchlo a dlhodobo zasýtiť aj malé množstvo kalórií. Sú tak univerzálne, že existuje najmenej 20 rôznych spôsobov, ako ich môžete jesť.
Náš tip?
Keď máte chuť na trochu inú omeletu, zakomponujte do nej rajčiny, čerstvú bazalku a na záver posypte parmezánom.
Ak chcete trochu exotiky, skúste Japonskú omeletu TAMAGOyaki
ŠPENÁT
Či už je pečený na cestovinách, v lasagne či slanej palacinke, pridaný do šalátu, alebo zamiešaný do smoothie, neexistuje žiadny spôsob, ako môžete pokaziť s touto potravinou super jedlo.
Táto zelená rastlina pomôže vášmu organizmu fungovať bez problémov vďaka vysokému obsahu karotenoidov, luteínu, kyseliny listovej, draslíku a vlákniny. Akúkoľvek zeleninu však možno považovať za výborný preventívny nástroj v boji proti ochoreniam.
TIP FIT ŠTÝLu:
Tieto potraviny kombinujte so zeleninou – množstvom zeleniny, hlavne listovej, ale aj uhorkami, paradajkami, jednoducho akoukoľvek zeleninou, ktorá vám chutí a ktorá má práve sezónu a uvidíte, že kilá pôjdu dolu rýchlo a bezbolestne.