6 praktických návodov pri kontrole hmotnosti.

Ing. Vladimíra Mihálová | 25. august 2017
6 praktických návodov pri kontrole hmotnosti.

Nič neuhasí smäd tak, ako čistá voda. Rozličné limonády, kolové nápoje alebo alkohol len zaťažujú vodu cukrom a mnohými chemickými prísadami.

1. Pite viac tekutín počas celého dňa: Ak vás trápi nadváha, mali by ste vypiť oveľa viac vody ako ľudia s normálnou hmotnosťou (min. 2,5 l denne). Čím vyššia je vaša telesná hmotnosť, tým vyšší byť mal byť príjem tekutín.

Čítajte tiež: Balená voda? Vždy v strehu!

Ak nemáte problémy so srdcom či obličkami, treba piť vody viac. Obličky prebytočnú vodu vylúčia. Keď má telo dlhodobo nedostatok vody, obličky nepracujú správne.

Ich úlohu sčasti preberá pečeň, ktorá však v prípade preťaženia nebude schopná naplno premieňať tuk na využiteľnú energiu. Skúste jej pomôcť vypitím niekoľkých pohárov vody, a tak znížiť svoju hmotnosť!

2. Zaveďte si ranný rituál: Keď vstanete, vypite vždy aspoň 1 pohár vlažnej vody. Pomôže vám najlepšie aktivizovať telesné funkcie.

Aké rituály máte ráno vy: 7 ranných rituálov, ktoré skvele naštartujú váš deň

3. Napite sa aj vtedy, keď pocítite hlad: Hovorí sa, že hlad je prezlečený smäd. Často je to naozaj tak. Pri pocite hladu teda najskôr skúste vypiť pohár vody alebo nesladeného bylinkového čaju.

4. Zvyknite si nepiť tekutiny v priebehu jedla: Ak pijete počas jedla, rozriedite si žalúdočnú šťavu, a tak zbytočne narušujete proces trávenia.

Nespracovaná potravina sa následne hromadí na vnútorných stranách čriev, čo má vážne následky i na ďalšie telesné orgány (pečeň, pľúca, obličky). Pite vždy radšej pred jedlom a následne najskôr hodinu po jedle!

5. Zbavte sa sladených nápojov: Energia zo sladených nápojov sa pripočítava k energii zo skonzumovaného jedla. Každý nespotrebovaný nadbytok sa ukladá vo forme tuku. Okrem toho, nadmerný príjem sladených nápojov vedie často k nedostatočnej výžive.

Čítajte tiež: Sladené nápoje na každodennom poriadku? Ak chcete schudnúť a byť fit, zabudnite na ne!

Sprevádza ho výrazné obmedzenie príjmu potravín, a teda prísunu dôležitých vitamínov a ostatných výživných látok pre naše telo. Ak vás tieto argumenty ešte nepresvedčili o tom, aby ste prestali piť sladené nápoje, mali by ste poznať ešte jeden fakt.

Po vypití sladených nápojov prudko vzrastie hladina glukózy v krvi. Organizmus začne vylučovať inzulín, aby ju znížil a po rýchlom poklese glukózy nastáva pocit slabosti. A tak ľudia znova siahajú po ďalšej limonáde alebo iných sladkostiach.

6. Viac soli, viac tekutín: Nadmerné množstvo soli spôsobuje zadržiavanie vody v organizme. Ak solíte viac, musíte aj vypiť viac tekutín, aby sa prebytočná soľ z tela vyplavila. Skúsiť môžete i čiastočne nahradiť soľ, napr. korením chilli. Ak je jedlo pikantnejšie, soľ vám nebude veľmi chýbať.

Že je to až príliš prísne?

Zdajú sa vám tieto rady príliš tvrdé na to, aby ste ich boli schopní zaviesť do praxe? Ako sa hovorí, zvyk je železná košeľa. Pokiaľ ste boli naučení na pitie sladených nápojov a čistú vodu ste používali na všetko možné, len nie na pitie, bude to určite náročnejšia zmena.

Podobne je to aj pri iných zlozvykoch. Niektorí z nás s nimi zatočia radikálne, iní na ne idú pomalšie. Pri problémoch so zvýšenou hmotnosťou by sa vám však rázne riešenia mohli časom vypomstiť.

Rada na záver: Naučte sa piť bylinkový čaj bez cukru! Ak ste zvyknutí riadne si ho osladiť, skúste postupne uberať cukor až dovtedy, kým si nezvyknete.