9 tukových faktov

Redakcia | 16. jún 2018
9 tukových faktov

Poďme si to zhrnúť. Čo by sme mali vedieť o tuku?

  1. Posledné výskumy hovoria o tom, že vysoké percento brušného tuku bez ohľadu na celkovú hmotnosť je priamoúmerné riziku predčasného úmrtia.
  2. Veľký obvod pása zvyšuje predpoklady zdravotných komplikácií v podobe kardiovaskulárnych ochorení či rakoviny. Ak má žena veľkosť pásu 35 palcov (1 palec = cca 2,54 cm), hrozia jej zdravotné potiaže.
  3. K zníženiu viscerálneho tuku sa pričiníte úpravou nesprávnych stravovacích návykov v kombinácii s cvičením.
  4. Zaraďte do svojho jedálnička zdravé potraviny: celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu, zdravé tuky v podobe avokáda, orechov, olivového oleja či nízkotučných mliečnych výrobkov.
  5. Pomôžte organizmu naštartovať rýchlejšie spaľovanie tukov pomocou vybraných potravín. Pravidelne konzumujte: grepy, kajenské korenie, jablká, strukoviny (najmä šošovica je bohatá na bielkoviny a rozpustnú vlákninu), čo sú živiny, ktoré stimulujú metabolizmus, stabilizujú hladinu cukru v krvi a zvyšujú schopnosť tela spaľovať tuky.
  6. Osvojte si pravidlo pomalého a dôkladného žutia potravy. Myslite na to, že pocit sýtosti sa dosiahne až po 20 minútach. Keď jedlo zjete prirýchlo, automaticky zjete viac.
  7. Skutočné odbúravanie tukov začína až po 30 minútach intenzívneho pohybu, predtým odbúrava svoje uhľohydrátové rezervy – z toho sa však nechudne.
  8. Potrebné je vedieť fakt, že pulzová frekvencia nesmie prekročiť 130 úderov za minútu, pretože potom sa spaľovanie tuku zastavuje. Zmerajte si počas cvičenia tepovú frekvenciu: tri prsty jednej ruky (ukazovák, prostredník a prstenník) pritlačte počas15 sekúnd na zápästie druhej ruky na strane palca, spočítajte a výsledok vynásobte štyrmi.
  9. Na záver jedna pozitívny správa – zdravotnícki odborníci z Missourifamilies.org zistili, že brušný tuk je zvyčajne prvý tuk, ktorý sa stráca počas chudnutia.