Ako by som mal/a "cheatovať"?

Dagmar Baluchová, odborná spolupráca Martin Chudý | 16. august 2017
Ako by som mal/a

Je to veľmi relatívne a to, čo sa na prvý pohľad zdá, že je veľmi nevýživné, môže byť nakoniec veľmi výživné, o čom rozhodujú viaceré faktory. Hovorí Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (http://martinchudy.blogspot.sk).

AKO by som mal „cheatovať“?

Už viete, že „cheatovanie“ predstavuje konzumáciu menej výživných potravín a jedál a ideálne by ste to mali brať ako súčasť vášho stravovacieho a životného štýlu. Takže, aké potraviny by tam mohli patriť? Tak napríklad:

  • fast food (hamburger, cheeseburgecheatr, hranolky a iné)
  • chipsy a slané snacky
  • zmrzlina 
  • zákusky, sladkosti, koláče, cukrovinky a dezerty
  • údeniny a mäsové výrobky (slanina, klobása, párky, salámy)

Tento zoznam by mohol byť oveľa dlhší, ale opäť vám chcem pripomenúť, že si ho vytvárate sami. Aj jedlá z fast foodu sa dajú pripraviť inak a celkom výživne (doma či v iných fast foodoch). Tiež zákusky a sladkosti môžu byť pripravené pomerne výživne.

Klobásky, slanina či párky môžu byť taktiež veľmi výživné, pokiaľ ich viete správne urobiť alebo kúpiť od poctivého výrobcu. Takže je to veľmi relatívne a to, čo sa na prvý pohľad zdá, že je veľmi nevýživné, môže byť nakoniec veľmi výživné, o čom rozhodujú viaceré faktory. A to je práve spôsob, akým vám odporúčam „cheatovať“.

Ochutnajte: Vegetariánsky burger zo sladkých zemiakov

Chcete burger? OK!

Upečte si vlastnú čerstvú žemľu z kvalitnej BIO celozrnnej múky (špaldová, žitná, pohánková a iná bezlepková), ktorú vyrobíte pomocou tradičného žitného kvásku, alebo si ju hotovú kúpte v nejakej BIO predajni, potrite si ju kvalitným maslom, obložte kvalitným syrom, šunkou alebo čím chcete, pridajte čerstvú zeleninu a máte burger ako vyšitý.

Možno si hovoríte, že to nie je „cheatovanie“, pretože ste sa neodviazali a dali ste si záležať na kvalite. To už je vec názoru. Ja len chcem povedať, že aj vyprážaný syr či hranolky sa dajú urobiť inak a môžu byť celkom výživné, ale musíte vedieť, ako na to.

Čítajte tiež: PREČO by ste mali chcieť občas podvádzať/cheatovať?

Ak máte šťastie a bývate na nejakom mieste obklopenom poctivými výrobcami, tak si takéto výrobky dokážete aj priamo zakúpiť a nemusíte si ich vyrábať. Verte mi, to chvíľkové potešenie z fast foodu je len klam vášho mozgu a rovnaký, ak nie lepší klam zažijete aj po konzumácii výživného burgeru.

Takže, aby to bolo „pravé cheatovanie“, určite nemusíte skonzumovať konzervantmi napichanú žemľu potretú margarínom a obloženú mäsom, ktoré vlastne ani nie je mäso, ale zmes podradného mäsa, múky, pokazených tukov a asi 60 ďalších zložiek, ktoré sú vysmažené na dočierna prepálenom rafinovanom oleji.

Na druhej strane, ak to potrebujete, tak si to dajte, veď je to váš „cheat day“. Možno vás opäť prekvapím, keď poviem, že u mňa je/bol „cheat day“, keď som skonzumoval nejaké vysoko sacharidové jedlo, napríklad cestoviny (aj špaldové), ryžu (aj hnedú), špaldový chlieb vlastnej výroby, alebo nejakú cereálnu tyčinku či sušienku.

Mohlo by vás zaujímať: Hladovka a funkčná svalová hmota. Ako spolu súvisia?

Čiže to, čo väčšina ľudí považuje za extrémne zdravé. A naopak, po konzumácii podomácky vyrobených klobás, párkov a slaniny z mäsa a tuku tradične chovaných zvierat, som nemal/nemám najmenšie výčitky a teším sa, že som skonzumoval niečo výživné.

Ale to som ja, moje gény, môj metabolizmus. U vás to môže byť trochu inak. Každopádne vám odporúčam „cheatovať“ niečo celkom výživné, či už z vlastnej dielne alebo od poctivého výrobcu. Ak sa vám to nepodarí a dáte si niečo menej výživné, nič sa nedeje, pretože, ako sa hovorí, raz za čas vás to nezabije.

Keď už tak vlastná výroba: Mrazivé inšpirácie: zmrzlina a nanuky - zn. hand made

Zmrzlina, zákusky...

Na mojom zozname menej výživných potravín, ktorých konzumáciu obmedzujem, ale občas si ju riadne užijem, je v letnom období najmä zmrzlina a celoročne niektoré druhy zákuskov a sladkých dezertov.

Opäť si však vyberám len niektoré druhy, pretože po prvé – vyhýbam sa lepku, po druhé – odmietam konzumovať jedlá vyrobené z margarínov, stužených pokrmových tukov a množstva prídavných látok. Namiesto nich preferujem maslo, smotanu, mascarpone a kokosový tuk. A po tretie – moja citlivosť na cukor sa výrazne zvýšila, takže nepotrebujem konzumovať presladené výrobky.

Aký bude váš zoznam menej výživných potravín, ktorých konzumáciu obmedzíte, ale potom si ju užijete, je čisto na vás. Myslite však na to, že hádzať do seba nejaký „odpad“ za každú cenu nie je potrebné a po pár minútach od dojedenia si ten pocit už ani nebudete pamätať.

Rovnako, počas svojho „cheat day“ nie je potrebné „sa prežierať“, pretože aj tam platí, že krátko po dojedení a zažití slastných pocitov príde len ťažoba v žalúdku, únava, podráždenosť a nakoniec si svoje „cheatovanie“ sami znepríjemníte.

Takže radšej si vyberte svoje „cheat jedlo“, zvoľte primerané množstvo, ktoré chcete skonzumovať, a potom si to poriadne pomaly vychutnajte, veď vám nič neujde.