Vitiligo – nevyliečiteľné ochorenie?

Redakcia | 8. marec 2017
Vitiligo – nevyliečiteľné ochorenie?

Objavili sa vám na tele biele škvrny, alebo sa, dokonca, začali náhle rozširovať? Môže ísť o stratu pigmentu – vitiligo, pri ktorom čas hrá niekedy proti nám. Ako túto situáciu riešiť, aby sme zabránili jeho zhoršovaniu skôr, než bude príliš neskoro?

„Je priam nevyhnutné zamerať sa počas liečby na zistenie príčiny a súvislostí ochorenia, pretože biele škvrny na koži sú len ich vonkajšími prejavmi. Signalizujú, že v tele niečo nie je v poriadku, preto k vitiligu nemôžeme pristupovať ako ku kožnému ochoreniu a liečiť ho len zvonku.“

Čo je vitiligo a ako ho správne rozpoznať?

Ide o poruchu pigmentácie, pri ktorej zanikajú melanocyty, zodpovedné za tvorbu kožného farbiva (melanínu). Následkom toho sa na tele objavujú biele ložiská (depigmentované plochy).

Kedy sa vitiligo objavuje a čo hovoria štatistiky?

Biele škvrny na tele sa môžu objaviť kedykoľvek. Najčastejší výskyt ochorenia je zaznamenaný okolo štyridsiatky, no približne polovica pacientov ho spozorovala okolo dvadsiatich rokov. Postihuje mužov, ako aj ženy a pred vitiligom nie sú uchránené ani deti.

Vedeli ste, že na Slovensku trpí vitiligom asi 70-tisíc ľudí?
  • Existuje viacero teórií, ktoré objasňujú príčiny vzniku vitiliga a jeho súvislosti.
  • Vitiligo obklopuje veľa predsudkov a neznalostí.
Existuje terapia, liek alebo metóda, ktorá by pomohla?

Viac o tomto tajomnom ochorení nájdete v marcovom FIT štýle, kde vás čaká veľa ďalších skvelých informácií o rôznych témach...

A zároveň máte možnosť vyhrať pobyt so Zorou Czoborovou...
Viac tu: Jednoducho Zora