Aj takto môžete využiť výživné AVOKÁDO!

Diana Mašlejová | 14. február 2024
Aj takto môžete využiť výživné AVOKÁDO!

Toto lahodné krémové ovocie si ľudia často mýlia so zeleninou, a to najmä pre jeho pridávanie do rôznych šalátov a nátierok. Je toho ale omnoho viac, čo avokádo ponúka a čo o ňom ani zďaleka nevieme.

Nôžky ako v bavlnke

Unavené chodidlá, suchá stvrdnutá koža – to sú základné problémy, ktoré trápia naše nohy. Ak im chcete dopriať domácu starostlivosť, skúste avokádový zábal na chodidlá. Postup je pomerne jednoduchý.

Zrelé avokádo roztlačíme vidličkou, do zmesi pridáme vaječný bielok, lyžicu citrónovej šťavy a hrsť ovsených vločiek. Takýmto vlastnoručne vyrobeným zábalom môžeme chodidlá potrieť a nechať pôsobiť 15 minút, ale dá sa využiť aj ako masážny prípravok. Výsledkom bude hladšia, pružnejšia a vyživená koža.

Na párty guacamole!

Obľúbená pochúťka obyvateľov Južnej Ameriky je jednoduchá na prípravu a jej efekt je prekvapivo lahodný. Čili papričku, korenie, soľ, koriander, jednu červenú cibuľu a šťavu z limetky zmiešame spolu s dreňou dvoch avokád. Môžeme natrieť na chlieb, toast, či použiť do šalátov. Výsledok stojí za to.

Omladzujúca avokádová maska

Spomínané výživné účinky avokáda nemusíme využívať iba v kuchyni. V kozmetike je toto ovocie rovnako užitočným pomocníkom. Vďaka vysokému obsahu tukov, minerálov a vitamínov vynikajúco revitalizuje pokožku a pridá jej jasný a svieži vzhľad.

Vitamín E, prezývaný aj prvok krásy, zase dodá pleti potrebnú ochranu. Príprava bude vďaka krémovej konzistencii absolútnou hračkou. Stačí vidličkou roztlačiť dreň jedného avokáda a pre posilnenie účinkov zmiešať s lyžicou zvláčňujúceho medu a hydratačného jogurtu. Masku necháme pôsobiť 10 minút a dôkladne zmyjeme teplou vodou.

Zábal na suché miesta

Tí z vás, ktorých trápi suchá pleť, by mali skúsiť zvláčňujúci a ochranný avokádový zábal. Ako sme už spomenuli, vďaka obsiahnutým tukom pleť vyživí a vypne.

Ale nemusí to byť len pleť, kde zábal použijete, vhodné je každé miesto tela. Postup je podobný ako pri avokádovej maske, avšak tu môžeme jogurt nahradiť lyžicou olivového oleja. Nechajte pôsobiť 10 minút a zmyte teplou vodou.

Rozpáľte vášeň s avokádom

Exotické ovocie sa od nepamäti spája s afrodiziakálnymi účinkami a jedným z tých, ktoré tejto skupine kraľujú, je nepochybne práve avokádo. O tom, že dokáže podporiť sexuálnu vášeň, vedeli už Aztékovia a ako prírodný pomocník sa na túto úlohu používa dodnes.

V minulosti mu dokonca pripisovali aj pozitívne účinky na plodnosť. Ak si chceme pripraviť špeciálnu večeru s afrodiziakami, môžeme skúsiť výborné avokádové špagety.

Cestoviny uvaríme, pridáme do nich roztlačený cesnak s čili, dreň z dvoch avokád, šťavu z limetky a krevety. Osolíme, okoreníme a uvidíme, čo sa bude diať.

Maska na poškodené vlasy

Avokádo vyživí nielen našu pleť, ale dokáže zlepšiť i kvalitu vlasov. Avokádová maska na vlasy pomôže najmä suchým a rozštiepeným vlasom, ktoré negatívnym vplyvom prostredia a chemikálií stratili svoju pôvodnú elasticitu a pevnosť.

Stačí, ak zmiešame dreň avokáda a vaječným bielkom. Môžeme tiež pridať olivový olej, alebo jogurt, masku naniesť na vlasy, prikryť uterákom a po desiatich minútach pôsobenia dôkladne zmyť vlažnou vodou.

Netreba sa obávať ani o pokožku hlavy. Vďaka protizápalovým a výživným hodnotám avokáda, celého radu vitamínov B a minerálov, ostane koža na hlave zvláčnená a hebká.