Ako dosiahnuť večné zdravie, mladosť, či bohatstvo? So zlatom! Rozprávka, či skutočnosť?

Jana Trundová | 21. november 2016
Ako dosiahnuť večné zdravie, mladosť, či bohatstvo? So zlatom! Rozprávka, či skutočnosť?

Luxusný kov, ktorý ctili prastaré civilizácie, a ako sa ukazuje, má potenciál udržať si mimoriadne postavenie aj v ďalekej budúcnosti. Vo vede, medicíne i starostlivosti o krásu.

Zlato sa vyznačuje vysokou elektrickou vodivosťou a nevšednou stálosťou, odolnosťou voči kyselinám, takmer nevyvoláva alergie. Zaujímavé je, že sa stalo novou cestou, ako dopraviť efektívne lieky do buniek alebo diagnostikovať chorobu, ako vyčistiť vodu a vzduch. Teoreticky umožňuje dokonca získať neviditeľný plášť alebo koberec.

To nie je rozprávka, ale výsledok výskumov na pôde Českého vysokého učení technického, kde sa na tomto projekte pracuje. Má totiž unikátne svetelné vlastnosti, a ak sa nachádza v koloidnej forme, svetlo ním preniká inak ako v iných materiáloch.

Od Mayov k nanotechnológii

Je predmetom sváru laikov i vedeckých kapacít o funkčnosť i bezpečnosť, avšak roztoky zlata sa používali odjakživa. Odrezky rozpúšťali v staroveku Mayovia, Číňania i obyvatelia Rímskej ríše, pre ktoré však znamenali predovšetkým ozdobný prvok.

Egypťania však tieto roztoky považovali za všeliek aj prostriedok vylepšujúci vzhľad pokožky dám na spoločenskom vrchole.

Koloidné zlato popíjali faraóni s dôverou, že od nich odvráti choroby a predĺži im život. Neskôr v stredoveku nebolo alchymistickej dielne, v ktorej by zlato chýbalo, alchymisti sa s jeho pomocou pokúšali vyrobiť lieky pre telo, a dokonca aj dušu. Verili, že zlato urobí človeka vitálnejším, mladším a lepším.

Nad tým posledným by sa moderná veda pousmiala, predchádzajúce dve kvality však nepopiera. Za pomoci najnovších technológií zlato získava svoje miesto v medicíne rovnako, ako v kozmetickej starostlivosti.

Hoci má v medicíne čoraz širšie použitie, obe oblasti sa stýkajú v jednom dôležitom bode – pomocou nanotechnológie pomáha koloidné zlato dopraviť liečivo do konkrétnej potrebnej bunky a tam ho uvoľniť.

Zaujme vás: 12 zázračných potravín: odhaľte s nimi tajomstvo večnej mladosti!

Ak tento proces môže fungovať pri tvorbe veľmi presne a rýchlo zasahujúcich liekov, nie je dôvod, prečo by nemohol rovnako fungovať aj v kozmetike. „Nanovedy pomáhajú získať inovatívne a efektívnejšie kozmetiku. Je to pre nás otvorená výzva, "zdôrazňuje medzinárodne rešpektovaný taliansky farmakológ a profesor aplikovanej estetickej dermatológie Pierfrancesco Morganti, prezývaný „otec využívania nanotechnológií v kozmetike“. Upozorňuje, že už sa prejavili napríklad v oblasti prípravkov ochraňujúcich pred nebezpečným slnečným žiarením alebo pri liečbe rán.

Pripijeme si zlatom?

Na prvom mieste je nutné zdôrazniť, že potravinové doplnky s koloidným zlatom, vo svete úplne bežné, nie sú u nás zatiaľ povolené. Ak si ich zoženiete, je to na vaše vlastné riziko. Čo priaznivci zlata od jeho vnútorného použitia čakajú?

Nuž, to, čo mnohé starobylé a alternatívne liečebné koncepty. V prvom rade silnejšiu životnú energiu a spomalenie starnutia tým, že brzdia oxidačné procesy organizme. Tiež sa od neho, podobne ako od striebra, očakáva likvidácia baktérií, zmiernenie artritických bolestí, lepšie sexuálne prežívanie mužov i žien, ako aj pomoc pri odstraňovaní závislostí všetkého druhu.

Ayurvéda má dokonca jedenásť medikamentov s obsahom zlata, využíva ho okrem vyššie spomínaného napríklad tiež na posilnenie imunitného systému, na liečbu ochorení očí alebo hrtanu a pľúc, a tiež na lepšiu rekonvalescenciu. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že vnútorným užívaním koloidného zlata možno zvýšiť inteligenčný kvocient o nejakých dvadsať bodov. Vysvetľuje sa to vysokou elektrickou vodivosťou tohto kovu.

Zlato býva odporúčané tiež ako ľahké antidepresívum, tíši totiž naše úzkosti, obavy z choroby a smrti. Nech už je to ako chce, psychiku človeka odjakživa významne ovplyvňovalo. Nemusíte priamo „popíjať zlato", zlato možno prikladať na akupresúrne body a nosiť ho na tele.

Vedeli ste, že...
...zlato môžete zjesť ako luxusnú cukrovinku. Vo Švajčiarsku sa vyrábajú pralinky pokryté šupinami 22-karátového zlata. Musíte len počítať s tým, že toto zlato prejde vaším zažívacím traktom tak, ako iná nestrávitelná látka.