Krása a mladosť ukrytá v šípkach

Redakcia | 26. október 2016
Krása a mladosť ukrytá v šípkach

Šípky, sú skutočným darom pre zdravie človeka, a nie len to. Šípky su skvelým prostriedkom ako znovu nadobudnúť krásnu a mladú pleť. Pomôžu suchej, unavenej, či problematickej pleti.

Šípky si našli svoje miesto v kozmetike už od čias starého Grécka a Ríma. Šípkový olej si dokonca môžete vyrobiť aj vy sami.

Šípkový olej na mladosť

Vedecké štúdie potvrdili predpoklad, že šípkový olej dokáže redukovať vrásky a regeneruje bunky pokožky. Nakoľko patrí šípkový olej medzi suché oleje, v konečnom výsledku nezanecháva pocit mastnoty a vstrebáva sa skutočne rýchlo. Pokožke navráti elasticitu, sviežosť a pružnosť, masážou dokonca zmierni nežiaduce kožné defekty, ako strie či jazvičky. Hydratuje však nielen kožu, ale aj vlasy a nechtové lôžka.

Pozitívne účinky preukázal dokonca aj v zmiernení preležanín. V súčasnosti je šípkový olej dostupným kozmetickým produktom, avšak nie je príliš náročné vyrobiť si ho aj v domácich podmienkach.

Stačí pol kilogramu čerstvých šípok pomlieť v mlynčeku, dať do uzatváracieho pohára a zaliať kvalitným slnečnicovým olejom až po vrch. Zmes je potrebné nechať desať až štrnásť dní macerovať a občas premiešať. Následne olej starostlivo preceďte.

Problematická pleť, ktorá vykazuje známky únavy, straty vlhkosti a pružnosti, potrebuje šetrnú a účinnú masku. Do šípkového oleja vlejte troška mandľového oleja, do zmesi namočte vatový tampón a pleť jemne potrite. Nechajte pôsobiť 20 minút a následne zmyte vodou.

Extrémne suchá pleť bude vďačná za kombináciu levanduľového a šípkového oleja.

Olejový balzam zo šípok pre krásne vlasy

Či už ste olej získali vlastnou prácou alebo ste si ho jednoducho kúpili v obchode, určite nezabudnite vyskúšať zábal na vlasy. Výborne regeneruje, dodáva hebkosť, pružnosť a zabráni nežiaducej lámavosti. Zábal či balzam bude fungovať, ak olej nanesiete na vlhké vlasy, ktoré potom na pol hodinu zabalíte do nahriateho uteráka. Šípkový olej však môžete pridať aj do svojho šampónu, alebo ho pred sušením vlasov fénom naniesť v malom množstve na končeky vlasov.

Rúčky ako z bavlnky aj vďaka šípkam

Hydratácia, doplnenie chýbajúcich vitamínov a minerálov, krásna textúra. Naše ruky potrebujú rozmaznávať a pokiaľ sa vyskytnú prejavy námahy, únavy a vyčerpania, je potrebné siahnuť po prvej pomoci. Môže ňou byť práve šípkový olej, ktorý je akýmsi „tri v jednom“. Po nanesení na ruky zlepší a regeneruje kožu na rukách, ale zvláčni aj nechtové lôžka. Zároveň eliminuje lámavosť nechtov. Jednoducho, komplexný a spoľahlivý pomocník.

Okrem zábalov a masáží rúk môžete olej zmiešať aj so svojím obľúbeným hydratačným krémom na ruky.

Prečitajte si tiež: Šípky – zdravie a krása v jednom