Môže za pekné zuby iba genetika? A čo domáce bielenie zubov?

Môže za pekné zuby iba genetika? A čo domáce bielenie zubov?

9.3.2017 v kategórii Krása, autor Marika Koscelníková foto: iStock.com

Genetika, typ stravy alebo naša snaha obetovať čas. Aj to stojí za peknými zubami. Pozor však na bielenie zubov!

Za peknými zubami nestojí len genetika, ale aj naša snaha obetovať svoj čas a venovať im dostatočnú starostlivosť. Vybaviť sa kvalitnými pomôckami na čistenie – zubná kefka, zubná pasta, zubná niť, kefka na čistenie medzizubných priestorov – je prvým krokom k zdravým zubom.

Okrem genetiky?

Tým ďalším je výber stravy a nápojov. Jej zloženie, ale aj konzistencia, vplýva na zmenu zafarbenia zubnej skloviny a štruktúry zubov.

Surová, živá strava, ktorú musíme rozhrýzť, posilňuje štruktúru zuba a naopak, prežúvaním varenej, mäkkej potravy mikroštruktúra zuba redne.

Hrýzť čerstvé ovocie a zeleninu je prospešné aj z hľadiska obsahu vitamínov a minerálov, ktoré sú potrebné pre celkové zdravie organizmu, teda aj zubov.

Mohlo by vás zaujímať: Prejedzte sa ku kráse!

Pri zvýšenej konzumácii ovocia platí však zásada – po jedení si vypláchnuť ústa čistou vodou. Kyseliny, ktoré ovocie a ovocné šťavy obsahujú, môžu poškodiť zubnú sklovinu v prípade, že na zuby zaútočíte hneď zubnou kefkou. Na pitie ovocných štiav používajte slamku. Pomôže ochrániť najmä predné zuby pred nepekným zafarbením.

A čo domáce bielenie zubov?

Nie každý má to šťastie a pri úsmeve mu vykuknú biele zdravé zuby. Farba zubov je daná geneticky, v priebehu vývoja sa však mení. Ovplyvňuje ju hygiena, užívanie liekov, stravovacie návyky, nedostatočná výživa. V zásade sú zuby svetlejšie v mladšom veku, neskôr sa zubná sklovina stenčuje a obrusuje. Vidina bieleho úsmevu je pre niektorých natoľko lákavá, že často siahajú aj po neoverených, voľne dostupných prostriedkoch na bielenie zubov.

Profesorka stomatológie Neda Markovská však domáce bielenie zubov neodporúča. Hrozia viaceré riziká. „O indikácii bielenia zubov musí rozhodnúť zubný lekár, keďže pred bielením musíme podrobne vyšetriť ústnu dutinu. Bielenie má mnoho kontraindikácií – obnaženie krčkov zubov, citlivé zubné povrchy, prítomný zubný kaz, zápal ďasien, zvýšená kazivosť chrupu.

V súčasnosti sú sprísnené požiadavky na voľnopredajné prípravky na bielenie zubov, ktoré boli stiahnuté z predaja. Bielenie v súčasnosti je možné len v zubných ambulanciách a o jeho indikácii rozhoduje zubný lekár.

Ešte pre informáciu pacienta, mnohí si neuvedomujú rozsiahle obmedzenia po bielení zubov – pretrvávajúca citlivosť zubov, pacienti nesmú piť kávu, čaj, fajčiť aspoň dva mesiace. Zubná sklovina je mikroskopicky akoby zdrsnená a potrebuje čas na remineralizáciu.“

Mohlo by vás zaujímať: Ako jesť lokálne potraviny?

Komentáre