Odličujete sa správne?

Redakcia | 18. marec 2019
Zásady správneho odličovania (autor: Eva Kliská)

Pokiaľ ide o krásny vzhľad, sme v tom jednotky. Omnoho menej pozornosti však venujeme kvalitnému odličovaniu tváre, bez ktorého nám ani ten najdrahší pleťový krém nespraví zázraky.

Dokonalý make-up, kvalitný rúž, či maskara. Je ale namieste posvietiť si na každodenný rituál čistenia, aby sa naša pokožka cítila skutočne ako v bavlnke.

Odlíčiť tvár nielen večer

Nejedna žena si spája odličovanie pleti s večerným rituálom. Avšak, odstránenie nečistôt z tváre by sa nemalo robiť iba pred nocou. Rovnako dôležité je postarať sa o pokožku ráno. Zvláštnu pozornosť rannej hygiene by mali venovať dámy s mastnejšou pleťou, ktorá počas noci produkuje nadmerné množstvo mazu.

Pri ostatných typoch je očista nemenej dôležitá. Toxíny, pot a rôzne nečistoty skrátka treba odstrániť a pripraviť tak pleť na následné nanesenie denného krému, či mejkapu.

Ráno je vhodné siahnuť po čistiacej pene alebo použiť odličovací gél, avšak poslúži aj obľúbená pleťová či micerálna voda. Určite však nenahrádzajte večerný proces tým ranným. Pleť pred nocou potrebuje očistiť, inak by sa v noci zapchali jej póry a ráno by pôsobila zvädnuto a unavene. V noci je navyše regenerácia pleti najaktívnejšia.

Správne tampóny na odlíčenie pleti

Nie je odličovací tampón ako odličovací tampón. Pokiaľ vám po očistení ostávajú na tvári jemné chĺpky, siahnite radšej po iných. Inak proces nebude mať veľký význam. Bavlnené chĺpky budú v noci nahrádzať nečistoty a budú pôsobiť rovnako škodlivo a zaťažujúco ako zvyšky make-upu, či púdru.

Vhodná je kombinácia kvalitnej ekologickej bavlny a mikrovlákna, ktorá urobí tampón pevnejším a zároveň jemnejším. Pevnejšia štruktúra je výhodou, príliš mäkké textúry môžu na pleti zanechávať zvyšky spomínaných chĺpkov.

Vyhnúť sa treba aj tampónom, ktoré sú príliš drsné a môžu vrchné vrstvy pokožky poškodiť, čím ju urobia citlivejšou a zraniteľnejšou. Na partie okolo očí a pier sú vhodné menšie okrúhle tampóny, na väčšie plochy zase širšie tampóny.

Jednoznačne rešpektujte typ svojej pleti a vyberajte si prípravky určené tomu vášmu.

Kvalitné prípravky pre dokonalé odlíčenie

Na trhu je v súčasnosti celý rad prípravkov na odličovanie pleti. Ako si vybrať ten správny? Jednoznačne rešpektujte typ svojej pleti a vyberajte si prípravky určené tomu vášmu.

Mastná pleť je lesklá, charakterizuje ju vyššia tvorba mazu a neraz i viditeľne rozšírené póry a náchylnosť k tvorbe akné.

Ženy s citlivou pleťou sa často sťažujú na pocity pnutia, napätia, pálenia. Citlivá pleť sa prejavuje aj začervenaním, svrbením, či vyrážkami.

Suchá pokožka na seba upozorňuje smädom – zápasí s narušením bunkovej aktivity, čo má za následok nedostatočné udržanie vody. Strata lesku, farby a jasu je hlavným príznakom daného typu, rovnako ako náchylnosť na tvorbu vrások a suché partie.

Pri všetkých spomenutých druhoch je potrebné vyhnúť sa produktom obsahujúcim alkohol, ktorý zbytočne vysuší a podporí ďalšiu tvorbu mazu.

Prečítajte si: Manuál odlíčenia

Dobrou radou pre správne odlíčnenie je

  • uprednostniť neparfumované prípravky
  • odličovacie utierky sú vhodné skôr na dovolenku alebo prechodné obdobie, nie na každodenné sústavné používanie
  • pokiaľ uprednostňujete čistiace peny či gély, nezabúdajte po nich naniesť na pleť ešte kvalitný denný či nočný krém
  • pred použitím klasickej pleťovej vody by ste mali siahnuť ešte po odličovacom mlieku, ktoré má omnoho vyššiu funkciu rozpúšťania a odstraňovania nečistôt

Micerálna voda na odlíčenie - malý zázrak posledných rokov 

Je čoraz obľúbenejšia. Princíp jej efektívnosti spočíva v zhluku molekúl, takzvaných miciel, ktoré nečistoty uzatvoria a odstránia z pleti. Micerálne vody majú tú výhodu, že sú vhodné aj pre citlivú pleť.

Hydratujú, šetrne čistia a nedráždia. Sú preto komplexnou náhradou za mlieka, gély či mydlá. Zároveň ich už následne netreba oplachovať vodou, ale možno rovno naniesť vybraný krém. Jednoznačne dajte raz a navždy zbohom obyčajnému mydlu a vode.

Klasické mydlo, a je jedno ako kvalitné, narušuje vrchnú vrstvu pokožky a jej obrannú schopnosť. Navyše vysušuje a dráždi.