Ryšavky - ženy, ktoré vyžarujú sexepíl a osobitý šarm

Diana Mašlejová | 9. október 2017
Ryšavky - ženy, ktoré vyžarujú sexepíl a osobitý šarm

Vo svete sú takmer vymierajúcim druhom – ryšavky, zrzky, alebo rusovlásky sú ženy, ktoré vyžarujú sexepíl a osobitý šarm. V detstve to ale prirodzené rusovlásky nemajú ľahké, pretože ich biela, pehavá tvár v spojitosti s červenou korunou vlasov neraz vyvoláva posmešky.

Ženy, ktoré vyžarujú sexepíl a osobitý šarm. Čím to je?

Červená farba je odnepamäti spájaná so sexuálnym životom a fyzickou vášňou. Ide o pudové a podvedomé signály a podľa psychológov je dokázané, že muži na červenú farbu reagujú ako na podnet pre zvádzanie.

Medená farba vlasov – či už ide o prirodzený, alebo kaderníkom získaný odtieň, teda evokuje lásku a príťažlivosť. Dokonca existujú štúdie, podľa ktorých dámy, ktoré sa dajú prefarbiť na medenú farbu, chcú smerom k okoliu vyžarovať túžbu po dobrodružstve a naplnení svojich sexuálnych fantázií.

Čítajte tiež: Chcete zdravé a krásne vlasy? Doprajte im tu správnu starostlivosť

Istotne ste aj vy vo vašom živote stretli zopár naturálnych ryšaviek. Prevažne ide o typy s bledšou pleťou posiatou pehami. Je pre nich charakteristické horšie zvládanie slnečného žiarenia.

Nakoľko majú fototyp číslo 1 a spomínané pehy a červené vlasy poukazujú na nedostatok pigmentu v pokožke a následnú obranu organizmu pred žiarením, tieto dámy by sa nikdy nemali slniť bez dostatočnej ochrany v podobe kvalitného opaľovacieho krému, a to s faktorom najmenej 30. Vedia to najmä ženy – rusovlásky zo severu.

Mohlo by vás zaujať: 6 tipov na domácu starostlivosť o krásne vlasy

Viac ako 10 % populácie s prirodzenými ryšavými vlasmi sa vyskytuje iba v Írsku, Škótsku a severnom Anglicku. Viac ako u piatich percent sa s nimi môžete stretnúť v škandinávskych štátoch, ale aj v Nemecku, na Islande a v Holandsku. V ostatných regiónoch sveta populácia ryšaviek prudko klesá a ide skôr o ojedinelé prípady.

Ryšavky vo svete

Najznámejšími rusovláskami medzi osobnosťami sú jednoznačne Nicole Kidman, herečka Julienne Moore, Lindsay Lohan, či Cynthia Nixon – známa to predstaviteľka Mirandy zo seriálu Sex v meste. Na Slovensku a v Čechách je to najmä herečka Táňa Pauhofová, Aňa Geislerová a Vica Kerekes.

Ak by sme sa pozreli do histórie, zistili by sme, že ľudia s ryšavými vlasmi mali špecifický gén, ktorý sa vyvíjal ako reakcia na bezslnečné obdobie. Červené brady Vikingov sú dôkazom populácie, ktorá prežívala najmä v neľahkých podmienkach dlhotrvajúcich zím.

Prečítajte si tiež: Viete ako rastú a obnovujú sa vaše vlasy?

V staroveku sa dokonca verilo, že červené vlasy u žien znamenajú spojenie s mágiou a čarami a v stredoveku preto bývali ryšavky prevládajúcimi obeťami inkvizície a upálených ich boli tisíce. Azda najvýznamnejšou červenovláskou dejín bola anglická kráľovná Alžbeta, podľa ktorej sa prefarbovali stovky dvorných dám a z rozprávkových postáv sa o červený „boom“ postarala hravá a šibalská Pipi Dlhá Pančucha autorky Astrid Lindgrenovej.

Krásne a zmyselné rusovlásky rád maľoval Tizian aj Alfons Mucha. Odpradávna totiž symbolizovali odovzdanosť, tajomno, nehu a pôsobili eroticky i neuchopiteľne zároveň.

Mohlo by vás zaujímať: Pleťová maska a regeneračný peeling z čokolády. Ako si ich vyrobíte?