Starostlivosť o akné a možnosti liečby

Ing. Vladimíra Mihálová | 4. apríl 2017
Starostlivosť o akné a možnosti liečby

Akné je jedno z ochorení, ktoré skôr alebo neskôr zmiznú samy aj bez liečby. Tento moment môže byť však veľmi vzdialený. Stála starostlivosť prispôsobená stavu pokožky je potrebná i z dôvodu, aby sme predchádzali jej trvalému poškodeniu.

Štatistiky tvrdia, že asi 85 % ľudí vo veku medzi 13-tym a 25-tym rokom života trápi akné. Často ale ide o problém žien i mužov, ktorí majú pubertu už dávno za sebou. V súčasnosti existuje široká ponuka účinných spôsobov ošetrovania akné, ktoré pomáhajú udržať vyrážky pod kontrolou.

V drogérii alebo v lekárni sú na tento účel voľne dostupné prípravky rôzneho druhu. Silnejšie liečivá, ktoré by mali aplikovať odborníci, nájdete v nemocniciach. Novinkou na trhu je napr. kozmetický prístroj na domáce použitie, ktorý bojuje proti nepríjemným pupienkom na tvári i tele.

Mohlo by vás zaujímať: Najväčšie mýty a omyly o príčine vzniku AKNÉ

Dôležité je predovšetkým rozlišovať závažnosť tohto ochorenia, ktoré by mal posúdiť odborný lekár a na základe toho zvoliť účinnú liečbu a správnu starostlivosť o pokožku.

Aká by mala byť domáca starostlivosť o akné?

Dôležité je dbať na to, aby ste sa dotýkali postihnutej pokožky čo najmenej: vyrážky zbytočne nevytláčajte, aby ste nedráždili citlivú pokožku ešte viac. Môžete si tak spôsobiť priehlbinky a jazvy, ktoré na tvári nevyzerajú dobre. Na ich odstránenie je následne potrebná kozmetická chirurgia alebo laserová liečba.

1. ČISTENIE POKOŽKY: tvár si umývajte 2x denne (ráno a večer) čistiacim prostriedkom, ktorý vám vyhovuje. Je zbytočné, aby ste si ju umývali častejšie. Pred čistením upchatých pórov môže skúsiť aj naparovanie tváre nad kamilkovým odvarom. Obklad z teplého odvaru (príp. pridanie odvaru do vody na umývanie tváre) zároveň urýchľuje hojenie hnisavých vyrážok na tvári.

Na mierne až stredne vážne prípady je často prvým ošetrením pleťová voda či gél s benzoylperoxidom, ktorú možno bežne kúpiť v drogérii alebo lekárni. Pred spaním odstráňte dôkladne z pokožky všetok mejkap. Na aknóznu pleť však nepoužívajte pleťové vody ani mlieka s obsahom alkoholu. Pokožku síce dočasne vysušia, no následne vyprovokujú ešte väčšiu tvorbu mazu a stav pleti len zhoršia.

2. OŠETRENIE KRÉMOM: aby ste dosiahli zlepšenie akné, je potrebné krém natierať po celej pleti, nielen na samotné vyrážky. Ak ani po niekoľkých týždňoch nevidíte žiadne výsledky, nevzdávajte sa! Väčšinu prípravkov treba používať minimálne dva mesiace, aby sa účinok prejavil. Ak máte suchú pokožku od ošetrovania akné, použite hydratačný prípravok na mastnú pleť. Na tvár si nanášajte radšej nemastný mejkap, ktorý nebude zaťažovať pokožku. Nie je však nutné, aby bol liečivý či hypoalergénny.

3. OPAĽOVANIE: približne v 60-tich percentách prípadov môže zlepšiť mierne akné slnečné žiarenie. Mnohí spozorujú najväčšie zmeny, keď strávia čas na slnečnom mieste (napr. počas dovolenky pri mori). V minulosti sa akné liečilo aj ultrafialovým žiarením, ktoré nahrádzalo slnečné svetlo. Dnes však existujú mnohé účinnejšie liečebné metódy, preto sa už používa zriedkavejšie.

Možnosti liečby ľahších i závažnejších prípadov akné

Lokálna liečba

Pri ťažších stavoch akné, ak bežné prostriedky nezaberajú, môžu byť ďalším krokom lokálne aplikovateľné antibiotiká (krémy, roztoky) predpísané lekárom. Znižujú množstvo baktérií na pokožke a zabraňujú zápalom. Orálne antibiotiká majú rovnaký účinok.

Celková liečba

Býva nasadená po zlyhaní lokálnej liečby. Jej možnosti zahŕňajú (okrem iného) aj systémové antibiotiká a liečbu derivátmi vitamínu A: tretinoín a izotretinoín. Liečba tretinoínom je intenzívna, znižuje tvorbu mazu, a tým pomáha vyčistiť vyrážky s čiernym vrcholčekom a upchaté póry. Izotretinoín sa používa na ťažké, dlhotrvajúce stavy (jazviace sa akné) a dosahujú sa ním veľmi dobré úspechy. Nevýhodou sú však vedľajšie účinky: sčervenanie alebo olupovanie pokožky. Nikdy sa nesmie používať počas tehotenstva, pretože by mohol spôsobiť vážne vrodené poruchy!

Dermabrázia

Zbrúsením povrchových vrstiev kože sa vyhladzujú nerovnosti pleti. Táto metóda sa využíva na zmiernenie vzniknutých jaziev po akné.

Chemický peeling

Je vhodný na zmiernenie jaziev, používa sa pri liečbe ľahkého stupňa akné. Na postihnuté miesta lekár aplikuje ovocné kyseliny (polyhydroxykyseliny), ktoré na koži pôsobia niekoľko minút. Pleť jemne zružovie a ďalšie dni po ošetrení sa ošupuje. Na dosiahnutie zlepšenia stavu akné je potrebné absolvovať chemický peeling opakovane (asi 4 – 10 sedení).

Mohlo by vás zaujímať: Zbavte sa pigmentových škvŕn, skúste chemický peeling.

Liečba laserom

Veľmi vhodná metóda na zmiernenie jaziev po akné, alebo na liečbu ľahkých foriem akné, pričom pomocou lasera sa čiastočne obmedzí zvýšená funkcia mazových žliaz.

Liečba tzv. modrým svetlom

Používa sa pri zápalových formách akné, pričom ničí schopnosť rastu a rozmnožovania choroboplodnej baktérie. Z výskumu, ktorý bol prezentovaný na Svetovom dermatologickom kongrese (2009), vyplynuli závery, že fototerapia má porovnateľné účinky s liečbou izotretinoínovými preparátmi, ktoré zbytočne zaťažujú celý organizmus.

Snahou moderného prístupu k liečbe akné je súčasné ovplyvnenie viacerých príčin ochorenia. To si u väčšiny pacientov vyžaduje kombinovanú liečbu, ktorá by nielen odstránila existujúce vyrážky a zápalové prejavy, ale bola aj účinnou prevenciou pred ich vznikom.

Akou výživou možno podporiť liečbu akné?

VITAMÍN A: Hrá významnú rolu pre normálnu funkciu kože. Pacienti trpiaci akné majú v koži nedostatok vitamínu A, napriek tomu, že ho prijali v potrebnom množstve. Jednoducho, chýba im niečo, čo umožňuje dostať vitamín A do pokožky. Okrem potravín, v ktorých sa ho nachádza dostatok (oranžové ovocie a zelenina), sa odporúča pridávať do pokrmov napr. olej z pšeničných klíčkov či orechy kvôli vysokému obsahu vitamínu E. Ten uvoľňuje vitamín A z telových zásob v pečeni.

ZINOK: Pokladá sa za kožný minerál, ktorý sa podieľa na správnom fungovaní mazových žliaz a regenerácii buniek. Vyššie dávky zinku podporujú liečbu už rozvinutého akné. Naopak, nedostatok zinku môže spôsobiť aj zápaly kože. Potraviny s vysokým obsahom zinku sú napr. ustrice, hovädzie mäso, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, tekvicové semená alebo mak.

Zinok je však lepšie využiteľný zo živočíšnych než rastlinných potravín, ktoré obsahujú fytáty viažuce na seba vitamíny a minerály. Nepreháňajte to s konzumáciou ovsených vločiek, cornflakesov alebo müsli! Fytáty, ktoré sú v nich obsiahnuté, brzdia príjem zinku, ktorý sa tak ťažšie vstrebáva. Ľudia s akné by mali jednoznačne znížiť príjem týchto potravín. Taktiež niektoré lieky (napr. antibiotiká, diuretiká) odčerpávajú zo zinkových rezerv.

Tip pre vás: 3x SMOOTHIES PLNÉ ENERGIE