Aj rozchod môže byť novým začiatkom

Nina Bednáriková | 4. august 2018
Aj rozchod môže byť novým začiatkom

Rozchod nie je udalosťou, ktorú by ste mali považovať za životnú tragédiu či bezvýchodiskovú situáciu. Práve naopak, môže byť novým začiatkom, ktorý vám prinesie do života viac, ako by ste očakávali. Musíte však na to prísť sami a dať mu šancu. My vás len navedieme.

Neuzatvárajte sa - prijmite nový začiatok

Vyplňte si čas zmysluplnejšou činnosťou ako sú osamelé posedenia. Začnite žiť odznova, po svojom a inak.

Na výber máte toľko možností:

  • šport (pri ktorom môžete vybiť nahromadenú negatívnu energiu), kultúra, cestovanie alebo vzdelávanie
  • zabávajte sa a spoznávajte nových ľudí
  • robte všetko, čo ste dovtedy nerobili alebo čo ste vo vzťahu prestali robiť
  • vrhnite sa do práce
  • venujte sa záľubám a určite prídete na iné myšlienky

TIP: Alkoholu sa radšej vyhnite. V súvislosti s ozdravným procesom po rozchode prináša alkohol zväčša len sebaľútosť a správanie, s ktorým po vytriezvení spokojní nebudete.

Pozitívne myslenie a rozchod?

  • Zabudnite na to, čo bolo a myslite radšej na budúcnosť a na nové možnosti, ktoré vám dokáže priniesť single život. Viete, čo všetko vám môže rozchod dať, ak sa naň pozriete z pozitívneho hľadiska?
  • osobnostný rast, nové možnosti a šancu na nový začiatok
  • slobodu a nezávislosť
  • nových ľudí a zážitky
  • zvýšenie sebavedomia
  • jasnejšiu predstavu o tom, čo chcete a čo nechcete od vzťahu a partnera
  • možnosť byť lepší a úspešnejší
  • viac času na seba 

Každý sa vyrovnáva s rozchodom po svojom. Ak sa vám však dlhodobo nedarí prekonať toto zložité obdobie a neviete si rady, vždy je tu možnosť obrátiť sa na psychológa, ktorý vám odborne pomôže postaviť sa znova na vlastné nohy a vykročiť do nového života sebavedomo a vyrovnane. Neboli by ste prvý ani posledný, kto v súčasnosti vyhľadal kvôli rozchodu odbornú pomoc.

Vaše príbehy:

„Kopačky" som dostala po trojročnom vzťahu, mysliac si, že je všetko v poriadku a raz nás čaká krásna a spoločná budúcnosť. Ani vo sne mi nenapadlo, že by sme sa mohli rozísť. Navyše sme boli v tom čase spoločne odcestovaní kvôli práci mimo SR, čiže nečakaný rozchod ma zastihol naviac mimo domáceho prostredia, kde by mi mohli pomôcť dlhoroční priatelia alebo rodina.

Bolesť, ktorú som vtedy pociťovala, zúfalstvo, beznádej, sa nedá ani opísať. Nevedela som, či mám kričať, prosiť, plakať, nadávať... Dlho sa vo mne striedalo množstvo pocitov a ja som nevedela, čo s nimi. Zotavovanie trvalo veľmi dlho a stálo ma mnoho síl. Asi aj preto, že som si dlho myslela, že sa znovu dáme dokopy.

Ale postupne som pochopila, začala sa venovať sebe, priateľom, štúdiu a myšlienky na ex som vytlačila. Aj keď nie celkom, ale už to nebolelo a ja som sa dostala na tú správnu cestu akéhosi zmierenia sa a vyrovnania. Bolo to ťažké obdobie, ale dnes môžem povedať, že mi dalo obrovskú skúsenosť, nových ľudí a predovšetkým novú lásku, v ktorú som ani nedúfala (Natália, 34).

Rozchod je novým začiatkom

Na rozchod, ktorý mám už našťastie za sebou, nikdy nezabudnem. Prebehol totiž za dosť dramatických okolností s hlučnými výstupmi, krikom, hádzaním vecí a vzájomných darov. Iniciátorom som bola síce ja, pretože už dlhšiu dobu to nefungovalo.

Dala som vzťahu veľa šancí a dlho som rozchod odkladala, ale už som ďalej nevládala v ňom ostávať. Vedela som, že partner tiež cíti, že niečo nie je v poriadku, preto ma dosť prekvapila jeho prudká reakcia. Jeho následné správanie spôsobilo len to, že ma rozchod stále menej a menej mrzel a len som sa utvrdila v tom, že som spravila správne.

Mohlo by sa zdať, že tým to pre mňa skončilo, ale aj napriek tomu, že som vzťah ukončila ja, ešte dlho som sa myšlienkami vracala k expartnerovi a k spoločným chvíľam, veľakrát som i váhala..., ale bolo mi, samozrejme, smutno hlavne z toho, že som zrazu sama. Našťastie som mala pri sebe priateľov, ktorí ma z tej samoty vytrhávali a opäť ma zaradili do spoločenského života (lebo predtým som čas trávila len s priateľom). Lea, 25

Fenomén "singles"
Prečítajte si tiež:

Fenomén "singles"