Ako skoncovať s nízkym sebavedomím?

Gabriela Bachárová | 20. marec 2017
Ako skoncovať s nízkym sebavedomím?

Ľudia na podvedomej úrovni neomylne spoznajú, či je niekto skutočne sebavedomý, alebo sa na takého len hrá. Aj s nízkym sebavedomím sa však dá pracovať...

Naučte sa prezentovať a skončite s nízkym sebavedomím

Nebojte sa dať o sebe vedieť. Predstaviť sa svetu v plnej kráse. Vyjsť von a skončiť s nízkym sebavedomím. Dobrá sebaprezentácia je základom úspechu v mnohých oblastiach. Čo vám pomôže dosiahnuť pozitívne zmeny:

  • ladná a rovná chôdza, vzpriamený sed
  • hlboké dýchanie z brucha až po kľúčnu kosť
  • príjemná, výrazná a pomalšia reč
  • tvár, ktorú máte pod kontrolou, a ste si vedomí jej výrazu a mimiky
  • úsmev, ktorý používate často, aj vtedy, keď vám nie je práve do spevu

Nepodceňujte ani silu módy

Zaujímať sa o oblečenie nie je prejavom povrchnosti, ale naopak, sympatického záujmu o seba samého. Vhodné a vkusné oblečenie dokáže podčiarknuť a rozvinúť celú osobnosť.

Či sa nám to páči alebo nepáči, ostatní ľudia nás posudzujú podľa toho, ako sa obliekame, pretože vnímajú, že tým vyjadrujeme vzťah k svojmu telu i duši.

Nenechávajte si preto tie najlepšie kúsky na zvláštnu príležitosť, ale vezmite si ich už zajtra do práce. Neredukujte oblečenie len na to, aby bolo pohodlné a praktické, dbajte aj na to, aby bolo pekné a skutočne vám pristalo.

Čítajte tiež: INTUÍCIA - výplod fantázie alebo schopnosť mozgu?

Na nič sa nehrajte! Nízke sebavedomie vás prezradí

Ľudia na podvedomej úrovni neomylne spoznajú, či je niekto skutočne sebavedomý, alebo sa na takého len hrá. Môže mať dokonale nacvičené všetky položky na „sebavedomom zozname", a predsa mu to nikto neuverí.

Prezradia ho nenápadné gestá či telesný postoj. Skrátka niečo, čo rozhodne nesvedčí o veľkej sebaistote. Môže to byť uhýbající očný kontakt, zhrbené držanie tela, hranie s rukami alebo nevýrazný a tichý hlas.

To už je snáď lepšie verejne priznať, že sebavedomie nie je moja silná stránka. Všetci bez výnimky totiž vycítia, že vonkajšie zdanie a vnútorný pocit človeka spolu neladia, a toto protirečenie je mätúce a väčšine ľudí nie príliš sympatické.

Naša rada preto znie:
Nehrajte sa na sebavedomého, keď sa ním vnútorne necítite byť.

Najskôr sa snažte na zvýšení sebaistoty trochu pracovať a až potom ju prezentujte navonok. Zvyšovať si postupne sebavedomie, to môže byť zaujímavá a príjemná hra. Smelo do toho! Za lepší pocit zo života to určite stojí.

Mohlo by vás zaujímať: Staňte sa súčasťou príjemného pracovného kolektívu

TIP

V mnohých mestách sa organizujú kurzy, ktoré sa zameriavajú na rast zdravého sebavedomia. Prednášajú na nich psychológovia, psychoterapeuti alebo životní koučovia. Možno premýšľate, či návšteva takéhoto kurzu môže byť dobre investovanými peniazmi.

Na kurze sebavedomia sa môžete naučiť veľa techník, ktoré vám pomôžu cítiť sa sebaistejšie. Najčastejšie ide o postupy, ktoré pracujú s telesným vyžarovaním. Ďalším bonusom týchto kurzov je, že pochopíte, kde sú korene vášho nízkeho sebavedomia a ako s nimi môžete pracovať.