Ako zvládnuť žiarlivosť?

Redakcia | 19. marec 2019
Ako zvládnuť žiarlivosť?

Ideálne riešenie v prípade chorobnej žiarlivosti je vyhnúť sa jej. Dá sa vôbec zvládnuť aj keď "veľmi chceme"? Je to v našich silách?

Ak sa prejavia nasledujúce príznaky v správaní vášho partnera, zvážte, či je pre vás vhodné pokračovať vo vzťahu.

Alarmujúce príznaky:

  • izolácia a majetnícke sklony - ak je váš vzťah príliš uzavretý a partner najradšej trávi čas len s vami, chce vás mať len pre seba a zamedzuje vám kontakt s rodinou, kamarátmi.... určite zvýšte pozornosť (v začiatkoch vzťahu je to samozrejme veľmi príjemné a lichotivé, ale dajte si na to pozor)
  • neustále obmedzovanie, upodozrievanie, kontrola (telefonáty do práce), príkazy a zákazy, podmienky, nekonečné otázky a vypočúvanie, overovanie (kde si bola, s kým si bola, kto to bol),
  • typické sú žiarlivostné monológy
  • zúrenie, hnev, obviňovanie, vyhrážky, scény
  • prezeranie a kontrolovanie vašich osobných vecí - telefón, diár, počítač a e-maily a pod.
  • sprievodnými prejavmi v správaní žiarlivca môže byť i ponižovanie, podceňovanie, urážky 

TIP
Ak si niektorý z uvedených znakov všimnete v správaní vášho partnera a máte ešte čas, radšej z tohto vzťahu vycúvajte. Ale predovšetkým, majte oči otvorené a dajte pozor do koho sa bezhlavo zamilujete, pretože najhoršia kombinácia je chorobný žiarlivec na jednej strane a človek zaslepený láskou na druhej strane. 

Ak už nie je možné sa takémuto vzťahu vyhnúť alebo ak vám vzťah stojí za záchranu a nechcete sa ho vzdať, či sám ste chorobne žiarlivý, skúste sa obrátiť na odborníkov, poradne a psychológov, ktorí vám pomôžu s riešením.

TIP
Pre začiatok môžete vyskúšať dočasný rozchod. Ak sa už dostanete do situácie, že s partnerom nie je reč (neustále vás obviňuje a podozrieva, nič si nedá vysvetliť a vy už si neviete rady), skúste si dať pauzu, aby sa situácia upokojila a možno s odstupom času a nadhľadom bude možné sa nielen porozprávať, ale aj riešiť spoločný problém. Už len uvedomenie si neprirodzenej žiarlivosti je úspechom.

Samozrejme, čo je ešte normálne a čo už je cez, záleží od posúdenia partnerov, hlavne obete žiarlivca, a je len na ňom ako sa rozhodne. Vo väčšine prípadov sa však takéto vzťahy končia rozpadom, pretože partner - obeť pod tlakom chorobného žiarlivca sa natoľko dusí, že nedokáže pokračovať vo vzťahu ďalej.

Vedeli ste, že.. ?

Zaujímavým riešení žiarlivosti, ktorí odporúčajú aj odborníci je, aby obeť žiarlivca začala sama žiarliť (čo môže len predstierať). Takto si žiarlivec uvedomí svoju hodnotu, zvýši sa mu sebadôvera. Niekedy vraj žiarlivosť ustúpi.

V niektorých prípadoch sa žiarlivosť prejaví až po rokoch spoločného života. Tak ako u Márii, ktorá prežívala celkom normálne manželstvo a až po nástupe do práce po ukončení materskej dovolenky sa jej manžel začať meniť na neznesiteľného žiarlivca.

"Bol zvyknutý, že ma mal doma. Stále som bola k dispozícii, všetko bolo upratané, navarené a hlavne som bola izolovaná od ľudí. Bola som len jeho. Po materskej dovolenke sa všetko zmenilo. Gro môjho zamestnania je práca s ľuďmi, čiže je dôležité, aby som bola upravená a na ľudí pôsobila milo, usmievavo a príjemne. Zrazu mu začalo vadiť ako chodím oblečená.

Vraj som príliš vyzývavá, nemám sa pretŕčať a ukazovať. Bol presvedčený, že chodím do práce zvádzať kolegov. Pochopiteľne som častejšie ako keď som bola na materskej, zašla aj ku kaderníčke a kozmetičke, čo už bolo pre môjho manžela vrcholne podozrivé. Najprv to bolo kvôli kolegovi, potom to bolo už kvôli milencovi.

Snažila som sa mu všetko rozumne vysvetliť, ale nechcel ma počúvať a vždy ma zahriakol so slovami, že klamem. Firemné akcie, či večierky boli hotové tabu s neskutočným vyfantazírovaným možným scenárom, keby som tam náhodou šla. Ak som sa v práci zdržala, čo som mu samozrejme telefonicky oznámila, doma ma čakal výsluch a nekonečné podozrievanie. Už som nemohla vydržať jeho neustále otázky, zákazy a tie hlúpe výmysly o mojej nevere, ktorá nikdy nebola. Ale ked som zistila, že sa mi prehrabával v kabelke, už som to nezvládla a odišla som aj s dcérou k rodičom. Nechápem ako sa mohol tak zmeniť, až natoľko mi prestať veriť. Nemôžem takto žiť a hlavne nechcem, aby v takomto napätom prostredí vyrastala naša dcéra."

Ak bojujete s problémom ŽIARLIVOSŤ, či už ste obeť alebo samotný žiarlivec, držíme vám palce pri jeho riešení a do budúcnosti vám prajeme pokojný a harmonický vzťah fungujúci v zmysle čistej lásky.

Nezabúdajte, že "Žiarlivosť je láska tých, ktorí milujú len seba." Walter Benjamin

Prečítajte si:
Žiť s hysterkou nechce žiaden chlap
10 pravidiel ako premeniť hádku na efektívnu komunikáciu