Máte strach šoférovať? Prekonajte ho!

Redakcia | 23. február 2017
Máte strach šoférovať? Prekonajte ho!

Máte strach zo šoférovania? Aj vy ho môžete prekonať, ak ste ochotní pre to niečo urobiť.

Chodíte do práce verejnou dopravou, hoci by vám dochádzanie autom ušetrilo čas? Máte choré deti a vždy žiadate manžela či rodinných príslušníkov, aby vás s nimi odviezli k lekárovi? Je to všetko len preto, že sa bojíte sadnúť do auta, pretože si dostatočne nedôverujete a brzdí vás strach? Nič nie je stratené. Ak sa vám podarí motivovať seba samého a nevzdať sa pri prvom menšom neúspechu, strachu zo šoférovania sa môžete zbaviť.

Čítajte tiež:  PREČO ZLYHÁVAME?

Príčiny strachu zo šoférovania

Okrem nízkej sebadôvery môže byť príčinou strachu zo šoférovania aj negatívna skúsenosť, napríklad dopravná nehoda. Niektorí ľudia dokážu túto situáciu zvládnuť sami, iní ju prekonávajú s pomocou odborníka.

Obavami zo šoférovania tiež častejšie trpia tí, ktorí majú sklony k úzkosti. Galibu v tomto smere dokážu narobiť aj dobre mienené rady od členov rodiny a priateľov. „Strach môžu vyvolať aj rodinní príslušníci, ktorí s dobrým úmyslom pomôcť a poradiť docielia presný opak. Nemusia si uvedomovať, že v snahe upozorniť na nebezpečenstvo a chyby začínajúceho šoféra ho tým len znervóznia a zneistia. V mnohých prípadoch ich dobre mienené pripomienky podlamujú krehkú sebadôveru.

Čítajte tiež: Sebadôvera - kľúč k vášmu úspechu.

Častá, ale hlavne necitlivá kritika vyvoláva psychický blok a následne strach zo šoférovania. Človek nemusí mať len vlastnú negatívnu skúsenosť, niekedy stačí byť dostatočne vystrašený sprostredkovane.

Takmer každý deň máme možnosť vidieť v televízii desivé následky neopatrných šoférov a nevinných obetí. Je pochopiteľné, že následne u mnohých vyvolá jazda v aute určitú mieru úzkosti a citlivejšie povahy si netrúfnu riskovať vôbec. Nie všetci sú však rovnako citliví.

Úzkostné typy často uvádzajú, že kým nezískali rutinu, prežívali pri šoférovaní dlhodobo strach, úzkosť či nadmerný stres. A to aj v bežných situáciách, nielen pri kolíziách. Dobrou správou je, že získavaním skúseností máme väčšiu istotu a strach stráca na sile,“ vysvetľuje terapeutka PhDr. Radoslava Olajos.

Musíte opustiť zónu komfortu.

Ako strach zo šoférovania prekonať?

Aj v tomto prípade platí, že keď človek chce, všetko sa dá. Musí však niečo obetovať. V prvom rade opustiť zónu komfortu a začať robiť veci, z ktorých má strach. Vlastné pohodlie i výhovorky musia ísť bokom. Ďalej sa treba dostatočne motivovať, pozbierať odvahu a, samozrejme, postupne naberať skúsenosti.

Negatívne myšlienky a dlhé rozmýšľanie nie sú namieste. Ak sa raz rozhodnete, treba okamžite zavolať do autoškoly, objednať sa na kondičné jazdy a už necúvnuť. Služby profesionálov sú na nezaplatenie. Všetko vám vysvetlia, poradia a tiež odporučia počet kondičných jázd.

Ak sa rozhodnete absolvovať niekoľko úvodných hodín v aute s blízkym človekom, aj to je riešenie. Určite by to mal byť človek, ktorý má mnoho skúseností so šoférovaním a tiež vás dokáže vhodne motivovať.

Mohlo by vás zaujímať: Syndróm vyhorenia - zbystrite pozornosť pri týchto príznakoch. 

Nedajte strachu šancu, konajte!

Čo po kondičných jazdách? Jednoznačne sadnúť do auta a ísť! Niektorým vyhovuje, ak majú pri sebe blízkeho človeka, ktorý im poradí. Naopak, iní sú pokojnejší, keď sú v aute sami a nikto ich zbytočne neznervózňuje.

„Odporúčam strach prekonávať získaním lepšej praxe pri pravidelnom jazdení. Najlepšie na miestach, na ktorých nie je veľká premávka a na ktorých nehrozí riziko kolízií s inými dopravnými prostriedkami a môžeme ísť svojím tempom. Potrebujeme získať zručnosť.

Dôležité je zažiť to pozitívne na šoférovaní a získať pocit, že vozidlo máme pod kontrolou. Je dobré nacvičiť si cestu, ktorú musíme zvládnuť v špičke, počas víkendu alebo sviatkov,“ radí terapeutka.

Čo ešte pomáha? V prípade, že vás najviac stresuje preraďovanie rýchlostí, kúpte si auto s automatickou prevodovkou. Desí vás predstava, že vám auto s manuálnou prevodovkou zhasne na križovatke? Nacvičte si rozbiehanie vopred na prázdnej ceste alebo na parkovisku. Zistíte, kde spojka zaberá a postupne sa táto činnosť stane pre vás rutinou.

Ak ešte auto nemáte, preferujte dieselové autá, ktoré znesú v tomto smere oveľa viac a „podržia vás“ v situáciách, v ktorých to benzínové nedokážu.

Vnímajte strach ako výzvu prekonať samých seba!

Nezabúdajte, že prvým krokom je uvedomiť si problém a potom hľadať riešenia, ako ho odstrániť. „Ak si strach priznáte, následne sa s tým dá pracovať. Prekonať strach zo šoférovania môžete vnímať ako výzvu a pozvoľna sa púšťať do situácií, ktorých sa obávate. Týmto začínate prekonávať samých seba. Každým úspechom si zvýšite sebavedomie, vnútorne zosilniete a strach ustúpi,“ hovorí terapeutka Radoslava Olajos.

Mohlo by vás zaujímať:  10 pravidiel ako premeniť hádku na efektívnu komunikáciu