Nemáte na priateľov čas? O čo prichádzate?

Diana Mašlejová | 18. máj 2019
Nemáte na priateľov čas? O čo prichádzate?

Priateľstvo je rovnakou alchýmiou ako partnerský vzťah. Aj ono potrebuje opateru, vzájomnú starostlivosť, ochotu k úprimnosti, lásku, a dokonca sa občas nevyhne ani kríze.

„Výskumy ukazujú, že kvalita priateľstiev v dospelosti určuje pocit šťastia, sebavedomia a optimizmu. Asi všetci očakávame od priateľa podporu, a nie súdenie, ochotu, a nie odmeranosť, pomoc, a nie ľahostajnosť.“

Lenže tak, ako je tomu pri mnohých iných stránkach súčasného života, aj na priateľstvo dolieha tlak tejto doby. Nejedna kamarátka po zmene zamestnania zrazu nemá čas na stretávanie, argumentuje izoláciu vysokými nárokmi zamestnávateľa či rodinnými povinnosťami.

Náhle obmedzovanie stretávania sa môže byť aj príčinou nového vzťahu či problémov, ktoré sa človek bojí vypovedať. Nedostatok spoločne stráveného času je pre niekoho zásadne negatívnym javom, iný sa vie uspokojiť aj s málom.

Nemáte čas na priateľov? O čo prichádzate...

Psychologička Katarína Dobrovodská vysvetľuje, že „sú priateľstvá, ktoré dokážu fungovať aj po rokoch bez toho, aby sa priatelia kontaktovali často či pravidelne, no majú pocit istoty, že priateľ, akokoľvek geograficky vzdialený, je im v duši nablízku.

V partnerstve je fyzický kontakt významnejší, takže z tejto stránky je to zrejme jednoduchšia „údržba“.“ Lenže mnohí muži i ženy dnes v návale pracovných povinností na udržiavanie priateľstva nemajú takmer vôbec nijaký čas. O čo prichádzajú? Čo im môže chýbať?

„Toto je veľmi komplexná téma. Mnohé ženy stratia čas samy pre seba, napríklad aj po narodení dieťaťa. Reálne aj pracovne vyťažené ženy zažívajú situácie, keď sa do dohodnutého stretnutia niečo prihodí a tak sa priateľky stretávajú sporadicky. Na druhej strane, ženy potrebujú najmä možnosť komunikovať.

Ak chýba rozhovor, puto môže slabnúť, ženy môžu mať pocit, že nemajú s kým zdieľať svoje zážitky, sú na všetko samy a neraz sa po dlhšej dobe obávajú urobiť prvý krok a zavolať priateľke, s ktorou už niekoľkokrát museli zrušiť stretnutie.

Čítajte tiež: Priateľstvo ako pevný vzťah vzájomného rešpektu a príťažlivosti

Aj priateľstvo je vzťah

Na rozhovor v súčasnosti ľudia využívajú internet a sociálne siete. Keď v realite niečo nie je možné, často to hľadáme na internete. Akákoľvek alternatíva udržania vytvorených vzťahov je však pozitívna.

Dôležitá je určitá opatera, nakoľko aj priateľstvo je vzťah. Je to silné puto, pre niektorých ľudí skutočne znamenajúce viac ako partnerstvo. V priateľstve je dokonca možná aj určitá substitúcia psychologickej pomoci, ale len v prípade, že hovoríme o akejsi psychohygiene, teda udržiavaní svojho prežívania a citov v dobrej kondícii.

Vyrozprávať sa dobrej priateľke či priateľovi je na nezaplatenie, no v prípade dlhodobého prežívania negatívnych emócií a neschopnosti spracovať určité životné situácie je vhodnejšie zvoliť odbornú pomoc, aspoň na krízové obdobie.“ 

Mohlo by vás zaujímať: Etikoterapia - keď príčinou ochorení sú narušené vzťahy.