Toto sú hlavné oblasti, ktoré spúšťajú závislosť na internete

Bea Havlíková | 14. máj 2019
Toto sú hlavné oblasti, ktoré spúšťajú závislosť na internete

Súčasná odborná spoločnosť začína venovať o niečo väčšiu pozornosť problémovému používaniu internetu. U väčšiny populácie online aktivity nespôsobujú závislosť. Na sieti sú vo zvýšenej miere napríklad len pri určitých príležitostiach.

Dobrý sluha, ale zlý pán

Každý z nás niekedy hľadá únik a mnohí ho nachádzajú v podobe internetu. Zväčša však ide len o krátkodobú záležitosť. No problémové používanie siete sa v niektorých prípadoch podobá závislosti, alebo do nej plynule prechádza.

Tiež si bez internetu neviete predstaviť bežný deň? Máte problém!

Ktoré oblasti spúšťajú závislosť?

Doktor Kimberly Young už v roku 1998 venoval svoju prácu práve tejto téme. Definoval hlavné oblasti, ktoré sú spúšťačmi závislosti na používaní webu alebo počítača ako takého.

Patrí medzi ne:

  • internetová pornografia
  • udržiavanie virtuálnych vzťahov
  • nadmerné surfovanie a vyhľadávanie informácií
  • hranie hier, tzv. internetové kompulzie, medzi ktoré zaraďuje neregulované online nakupovanie alebo nadmerné hranie online hier
Mohlo by vás zaujímať: Čo sa deje vo vašom tele, keď sú STRESOVÉ HORMÓNY v akcii?

U takýchto osôb sa stáva internet hlavnou prioritou a rebríček ostatných hodnôt automaticky padá. Zmeny nálad a abstinenčné príznaky postupne vedú k degenerácii osobnosti a ďaľším problémom v osobnom živote.

Odborná psychologická literatúra sa už začína venovať celkom osobitnej forme závislosti spojenej s používaním technologických výdobytkov. Patologické hráčstvo bolo zaradené v poslednej revízii Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH-10) do skupiny chorôb ako kleptománia, či pyrománia. 

Čítajte tiež: Zhoršené videnie a smartphone-ový krk. Závažný syndróm, ktorý sa nás týka čoraz viac

V roku 2008 výrazne reagovala na tento novodobý problém Čínska ľudová republika obavou, že používanie internetu na iné ako pracovné alebo študijné účely viac ako šesť hodín denne vedie k náchylnosti na vznik závislosti.

Dokonca označila závislosť tínedžerov na internete za hlavnú hrozbu pre verejné zdravie. Ak prižmúrime oko a na chvíľku si odmyslíme smogom znečistený Peking, tak je internetová závislosť čínskych mladistvých rozhodne druhou najväčšou hrozbou.

Prečítajte si: Ste obeťou STALKINGU?