Z vašich príbehov a skúseností zo vzťahu na diaľku.

redakcia FIT štýl | 1. apríl 2017
Z vašich príbehov a skúseností zo vzťahu na diaľku.

Ak si uvedomíte, že vám vzdialený partner vlastne už nechýba, prišlo štádium, kedy je vhodné premýšľať, či vzťah na diaľku má pre vás zmysel. Úspech závisí od mnohých okolností, ale predovšetkým od oboch partnerov. Tak ako každý iný vzťah, bez ohľadu na vzdialenosť, i tento buď vydrží alebo ste si jednoducho neboli súdení. V každom prípade ste o skúsenosť bohatší.

O tú svoju sa s nami podelili Zora a Lucia

Môj vzťah na diaľku sa začal počas pobytu v USA. Po roku chodenia v USA sa blížil čas ukončenia mojich víz, takže som šla domov s tým, že sme si sľúbili, že urobíme všetko preto, aby to fungovalo… Ale pravdaže, každodenný kontakt sa nedá ani náhodou nahradiť telefonovaním (o skype sme pred 11 rokmi nechyrovali).

Takže od začiatku sme sa len trápili… Telefonáty sa skoro vždy končili mojím plačom a výčitkami, ako to ďalej budeme riešiť, takže okrem veľmi vysokých telefónnych účtov zostával vo mne i divný trpký pocit.

Tri mesiace po mojom odchode prišiel Mark za mnou na týždeň na Slovensko, strašne som sa na tú jeho návštevu tešila, ale bohužiaľ sa potvrdilo to, čoho som sa bála, akoby sme museli začať fungovať od úplného začiatku.

Prežili sme spolu úžasný týždeň, ale akoby sme sa stále snažili nadpojiť na to, čo sme medzi sebou mali, keď sme žili obaja v US. Tak sa aj stalo, že počas toho týždňa sme sa nakoniec hádali viac, než bolo vhodné a nakoniec nám rupli nervy a rozišli sme sa.

Takže Mark odišiel do US už ako slobodný muž, a hoci sme zostali i naďalej v kontakte a volávali si aj 3-krát do týždňa, vedeli sme, že takto to bude pre nás najlepšie. Trvalo nám vyše roka, kým sme prestali spolu úplne komunikovať (počas toho sme sa nikdy ani jeden tomu druhému nezverovali o iných partneroch, asi z nejakej úcty k tomu druhému).

Každopádne som si istá, že keby to vydržať malo, tak to vydrží. Na druhej strane, obávam sa, že pre každý vzťah je vzdialenosť veľmi veľkou skúškou a minimálne pre mňa to určite nie je.
Zora, 34

Aký je príbeh Lucie?

V našom prípade bolo niekoľko výhod, ktoré prispeli k tomu, že sa náš vzťah na diaľku premenil v (zatiaľ) šťastné manželstvo, a to: bezstarostný život mladých ľudí, dostatok finančných prostriedkov na každovíkendové "výlety" za svojou polovičkou a hlavne vidina toho, že to raz skončí a budeme spolu každý deň. K tomu veľká dávka zamilovanosti, a neexistovala jediná prekážka.

A pokiaľ ide o frekvenciu "spálňových aktivít", tak tú som skutočne nikdy nezažila takú vysokú ako v tejto dobe... Každý piatok akoby začínali dieťaťu prázdniny – po návrate z práce leteli povinnosti do kúta a existoval len jediný cieľ – čo najrýchlejšie sa dostať na dohodnuté miesto.

Prvé dva mesiace sme sa stretávali na polceste, a to bolo dobrodružstvo – malý hotelík, raňajky do postele a postupné oťukávanie. To, čo pri "bežných" vzťahoch ľudia o sebe zistia za pár týždňov, nám trvalo pár mesiacov a v tom to bolo vzrušujúce a tajomné.

Navyše v dnešnom svete skype a pod. sme boli v podstate spolu aj cez týždeň a zadarmo, ale bez dotykov, a keďže každý človek najviac chce to, čo nemá, tak to platilo aj pre nás od pondelka do piatku, ale v piatok sme si všetko vynahradili.
Lucia, 30

Či už ste prežili vzťah na diaľku úspešne alebo neúspešne, alebo ho práve prežívate, rozhodne má šancu na prežitie. Akú, závisí len na vás. V niektorých prípadoch však môže byť dokonca pevnejším, než vzťah, ktorý funguje bez odlúčenia.

Čítajte tiež: 5 dôležitých pravidiel, aby vzťah na diaľku fungoval.