Zhoršené videnie a smartphone-ový krk. Závažný syndróm, ktorý sa nás týka čoraz viac

Bea Havlíková | 16. november 2018
Zhoršené videnie a smartphone-ový krk. Závažný syndróm, ktorý sa nás týka čoraz viac

Zatiaľ nie je vedecky dokázané, že dlhodobé a pravidelné sledovanie digitálnych obrazoviek dlhodobo poškodzuje zrak. No čoraz známejší je fenomén Computer Vision Syndrome.

Ide o nešpecifické príznaky, ktoré niektorí z nás pociťujú práve po dlhom pozeraní na obrazovku počítača, smartphone-u, tabletu, alebo iných zariadení s digitálnou obrazovkou. Patria medzi ne bolesť hlavy, červené oči, problémy s videním, rozmazané videnie,suché oči spojené s pocitom „rezania“ a, v neposlednom rade, bolesť chrbtice, a to najmä krčnej.

Diagnóza „gameboy chrbát“
Prečítajte si tiež:

Diagnóza „gameboy chrbát“

Možno i vy patríte medzi ľudí, ktorí majú citlivejši zrak. Sledovanie digitálnej obrazovky totiž dá našim očiam zabrať oveľa viac, než sledovanie vytlačeného textu, či okolitých predmetov. Neustále zaostrovanie na detaily obrazovky spojené s opakovanými pohybmi očí alebo nesprávnym sedením mnohým spôsobuje nepríjemnosti.

Tieto syndrómy sú spôsobené viacerými faktormi. Patria medzi neriešené zrakové chyby, žiara digitálnej obrazovky obsahujúca viac modrého svetla, nesprávna vzdialenosť od sledovanej obrazovky, nedostatočné alebo nesprávne osvetlenie, chybná poloha pri sledovaní alebo kombinácia viacerých faktorov.

Kedy môže nastať tento syndróm?

Computer Vision Syndrome u vás môže nastať napríklad v prípade, že nenosíte okuliare, ktoré vám odporučil očný lekár. Váš problém so zrakom tak zostáva neriešený a sledovanie obrazovky ho ešte zhorší.

Alebo trávite príliš veľa času s ohnutou krčnou chrbticou a sledujete smartphone zhora. Po takomto dni zrejme zatúžite po kvalitnej masáži, nakoľko nesprávna poloha krku dokáže zapríčiniť až svalové kŕče.

Zhoršené videnie a pravidlo 20-20-20

American Optometric Association spustila v marci 2016 osvetovú kampaň určenú na prevenciu digitálneho poškodenia očí. Hlavnou ideou je pravidlo 20-20-20. Spočíva v troch jednoduchých krokoch, ako predísť problémom spôsobeným dlhým sledovaním digitálnych obrazoviek.

Dajte si dvadsaťsekundovú prestávku od sledovania obrazovky a každých dvadsať minút pozerajte na predmety vzdialené dvadsať stôp od vás (jedna stopa predstavuje približne 25 až 34 cm).

Toto jednoduché pravidlo je pravdepodobne ťažšie uviesť do praxe. No iste oceníte jasnejšie videnie po celom dni strávenom prácou za počítačom. A vaše oči sa vám o niekoľko rokov určite odvďačia.

Smartphone-ový krk

Ak patríte k tým, ktorí majú problém skôr s bolesťou krku než s citlivým zrakom, je tu riešenie aj pre vás. Určite viete, že problém je v uhle, v ktorom pozeráte na vašu obľúbenú technologickú pomôcku. Ak držíte zariadenie príliš nízko, stavce krčnej chrbtice sú dlhodobo neprirodzene ohnuté.

No sú to tiež vaše svaly, nervy a medzistavcové platničky, ktorým tým neprospievate. Je vhodné si tablet alebo smart phone pri používaní podržať vo vyššej polohe. Ideálne vo výške očí. Takto krčná chrbtica nebude ohnutá a nespôsobíte si ani degeneráciu svalstva, šliach a väzív krku.

Mohlo by vás zaujať: Rizikové faktory problémov s krčnou chrbticou

Tiež je vhodná zmena polohy približne každých pätnásť minút. Ak si dáte pozor a budete sa riadiť spomínanými radami, určite sa vaše problémy zmiernia, zmiznú alebo sa v budúcnosti ani nevyskytnú.

A tušili ste, že žiara obrazovky má vplyv aj na váš spánok? V porovnaní s denným svetlom totiž obsahuje viac modrého svetla. Práve táto zložka svetla dokáže nabudiť vylučovanie serotonínu, ktorý má ako hormón stimulačný účinok na organizmus.

No opačný účinok má na vylučovanie hormónu melatonínu. Inhibuje (znižuje) jeho vylučovanie a tým komplikuje a odďaľuje zaspávanie. Zaiste sa nenechajte obrať o pôžitok z večerného čítania. Je ale vhodné vymeniť e-book za printovú knihu čítanú pri menej ostrom svetle, a to najmä večer.