3 otázky pre FOODBLOGERKU Petru o bezlepkovom pečení

Miroslava Miková | 3. november 2017
3 otázky pre FOODBLOGERKU Petru o bezlepkovom pečení

Celiatici a ľudia s gluténovou intoleranciou sú odkázaní na bezlepkové pečenie. Ako začať, aby to nepokazili? Ako si vybrať kvalitnú bezlepkovú múku a stačí na pečenie používať len tú jednu?

Ak chce niekto piecť zdravšie (nie je celiatik), je dobré kvôli zvýšeniu výživovej hodnoty kombinovať napríklad špaldovú múku s bezlepkovými múkami. Ktoré odporúčate použiť a v akom pomere ich treba miešať so špaldovou múkou?

Bezlepkové múky by som určite odporučila každému človeku, a teda nielen celiatikom. Je veľké množstvo bezlepkových múk, ktoré sú zdraviu prospešné, ale taktiež skvele doplnia chuť pokrmov. Pri kombinovaní, napríklad špaldovej múky s bezlepkovými múkami, odporúčam kokosovú, mandľovú a kukuričnú.

Mohlo by vás zaujímať: Prečo sa nevieme vzdať bielej múky?

Samozrejme, každá múka má iné vlastnosti, ale pri kombinácii s múkou, ktorá obsahuje lepok, je vhodné, aby minimálne polovicu zastúpila lepková múka, teda v tomto prípade špaldová a zvyšok sa už môže dokombinovať aj viacerými bezlepkovými múkami.

Špaldová múka nám zabezpečí tzv. „lepivosť” cesta, teda to, že cesto nám krásne drží pokope a pridanie niektorej bezlepkovej múky nám iba obohatí výživovú hodnotu a chuť pokrmu.

Pokiaľ by ste zvolili napríklad amarantovú, pohánkovú, alebo quinoovú múku, tak odporúčam, aby zastúpenie týchto múk predstavovalo maximálne 10 percent, a to pre ich veľmi výraznú chuť.

Čítajte tiež: Keď jediným východiskom je bezlepková diéta. Ako je to s bezlepkovými múkami?

Celiatici a ľudia s gluténovou intoleranciou sú odkázaní na bezlepkové pečenie. Ako začať, aby to nepokazili?

Jednoznačne si treba nájsť dobré recepty a nasledovať ich krok po kroku. Pečenie bez lepku je úplne iné a nestačí len múky nakombinovať v určitom pomere, pretože výsledok závisí od mnohých faktorov, ako napríklad teploty, vlhkosti atď. Takže každému začiatočníkovi odporúčam sledovať recepty a dodržiavať presné postupy.

Ako si vybrať kvalitnú bezlepkovú múku?

To, že výrobok neobsahuje lepok, nám nemusí garantovať jeho vysokú kvalitu, a teda treba čítať etikety. Na trhu je veľký výber bezlepkových múk, ale jednoznačne treba prihliadať na pôvod a výrobcu, taktiež to, či má výrobca certifikáty kvality, či je produkt bio a GMO-free.

Pochutnáte si: Šťavnatý bezlepkový koláč z jabĺk a cukety. Bez lepku a nízko-kalorický