Aké pečivo by ste mali konzumovať? Naučte sa správne kombinovať.

Dagmar Baluchová | 9. máj 2017
Aké pečivo by ste mali konzumovať? Naučte sa správne kombinovať.

Pečivo je rýchlo dostupná, lacná a chutná potravina. Ak ho však chcete konzumovať (ideálne iba striedmo), bolo by dobré, aby ste ho vedeli správne skombinovať. Pretože nie je pečivo ako pečivo. Ako na to nám prezradí Martin Chudý, konzultant pre zdravie a životosprávu (http://martinchudy.blogspot.sk).

Najlepšie žiadne! S konzumáciou obilnín je spojených množstvo zdravotných problémov ako celiakia, priepustné črevo a iné tráviace ťažkosti. Taktiež pečivo negatívne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, čo postupne môže viesť k iným závažným zdravotným problémom, napr. celiakii (to už je napísané vyššie) či cukrovke.

Pečivo je rýchlo dostupná, lacná a chutná potravina. Ak ho však chcete konzumovať (ideálne iba striedmo), bolo by dobré, aby ste ho vedeli správne skombinovať. Pretože nie je pečivo ako pečivo.

Pokiaľ teda chcete konzumovať pečivo, určite sa vyhnite bežnej pšenici a hlavne výrobkom z celozrnnej pšenice. Veľmi vhodnou alternatívou zo supermarketov je vodové pečivo ako ciabatta, katalánska bageta alebo rustikálna bageta. Tieto druhy bieleho pečiva sú síce drahšie, ale stoja zato.

Čítajte: Zabudnite na celozrnné výrobky!

Celkovo je však najlepšie si vybrať pečivo z oveľa výživnejších múk ako špalda, žito (raž), ovos. V takom prípade bude lepšie, ak si budete piecť chlieb sami alebo kontaktujete súkromných predajcov.

Múky zo špaldy, ovsa či žita neobsahujú také agresívne lektíny vo svojich celozrnných výrobkoch a dajú sa upraviť aj pomocou kvásku. Mojím osobným favoritom je špalda, ktorá je ľahko stráviteľná a dostatočne výživná.

V prípade žita vám odporúčam použiť jedine prírodný kvások. Ak však máte intoleranciu na lepok, tak sa vyhnite obom týmto múkam a ak máte tráviace alebo kožné problémy, všeobecne sa vyhnite obilninám.

Ďalšou vhodnou alternatívou je pečivo z naklíčených obilnín, tie by mali byť zbavené väčšiny antinutrientov a ich výživová hodnota by mala byť zvýšená. Sú však ťažšie dostupné.

„A čo vláknina, vitamíny a minerály?“

Áno, možno vám napadne aj táto otázka pri odporúčaní vodového pečiva z bielej pšeničnej múky. Veď biela múka je vlastne cukor a ten je jed. Áno, to je pravda. Ale na cukor sa skôr či neskôr v tele rozloží každý sacharid.

Ďalej, absorpcia živín môže byť narušená vplyvom lektínov, inhibítorov proteázy či kyseliny fytovej, takže aj tak by vaše telo neprijalo plné dávky minerálov a vitamínov, samozrejme, pokiaľ nepoužijete kvások.

Taktiež nerozpustná vláknina z celozrnných výrobkov nie je taká dôležitá ako rozpustná vláknina, ktorú nájdete najmä v zelenine a ovocí. Z týchto dôvodov musíte vedieť chýbajúce živiny dodať naspäť, a to správnou kombináciou jedla.

Čiže na jednej strane sa vyhnete nežiaducim látkam v obilninách, a na druhej strane dodáte telu všetko potrebné. Ako to urobiť?

Mohlo by vás zaujímať: Čo obsahuje bežné pečivo a aký má vplyv na váš organizmus?

Naučte sa správne kombinovať

Najideálnejšie je piecť si vlastný chlieb, o ktorého zložení budete mať absolútny prehľad a ešte ušetríte. Do cesta si pridáte napríklad jablčnú vlákninu alebo špaldové otruby, vďaka čomu dodáte do chleba dostatok vlákniny a znížite glykemický index.

Tiež si tam môžete pridať ďalšie vhodné ingrediencie ako kurkumu, zázvor alebo škoricu, ktorá sama osebe ešte znižuje glykemický index.

Či si upečiete vlastný chlieb alebo si ho kúpite v obchode, musíte ho správne skombinovať na tanieri. Cesta k znižovaniu glykemického indexu vedie cez správne tuky a vlákninu. Preto akékoľvek pečivo, ktoré konzumujete, musíte skombinovať so správnymi tukmi a množstvom zeleniny. 

Pečivo by ste mali skombinovať nasledovne:

  • potrite si ho obyčajným maslom (nie margarínom)
  • polejte extra panenským olivovým olejom (príp. si pečivo namáčajte do olivového oleja)
  • položte naň plátky tvrdého syra (pokojne aj tučného) alebo kvalitnej šunky (morčacia)
  • konzumujte k tomu množstvo zelenej listovej zeleniny
  • na ochutenie môžete použiť fermentovanú sójovú omáčku tamari či shoyu, nori vločky (morské riasy) alebo horčicu. 
Neviete čo na raňajky? Raňajky na 7 dní. Tipy a inšpirácia pre vás...