Ako prinútiť deti jesť ovocie a zeleninu? Maskujte!

Martina Pašková | 14. august 2017
Ako prinútiť deti jesť ovocie a zeleninu? Maskujte!

Ak nič nezaberá a vaše dieťa tvrdošijne zastáva názor, že nič zdravé do seba nedá, skúste zeleninu zamaskovať. Na niektorých drobcov totiž platí, že keď nevedia, čo jedia, zjedia všetko

Maskujte!

Dá sa to využiť napríklad pri polievkach. Rozmixovať dohladka môžete pokojne brokolicovú, špargľovú či tekvicovú a karfiolovú. Väčším deťom môžete do polievky nastrúhať syr alebo pridať osmažené tekvicové jadierka či oriešky.

Čítajte tiež: Keď deti nechcú jesť zeleninu. Problém? Spravte z jedenia zábavu!

Mixér využijete i pri príprave ovocných koktejlov alebo zdravých smoothie nápojov. Prvé sú kombináciou ovocia a mlieka a druhé zas ovocia a vody. V prípade smoothie je ideálne skombinovať obľúbené ovocie vášho dieťaťa s nenápadne pridanou listovou zeleninou. Ak tieto nápoje naaranžujete do zaujímavých ozdobených pohárov, určite v nich dlho nezostanú.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Ako zdolať chudokrvnosť? Takto dieťaťu pomôžete!

Radšej príkladom ako príkazom

I v tomto prípade platí, že deti sa najjednoduchšie učia pozorovaním. Ak si budete vy každý večer variť párky, darmo budete dieťaťu vysvetľovať, aký zdravý a chutný je ten jeho chlebík s nátierkou a jarnou cibuľkou.

Ani to nevysvetlíte, ani ho nepresvedčíte. Ak ale nastavíte model spoločného zdravého stravovania, kde majú všetci členovia na tanieroch to isté zdravé jedlo, ste na najlepšej ceste nastaviť takto i svoje dieťa.

Pozorovaním si tvorí svoj model stravovania na celý život. Ak chcete, aby zelenina chutila vašim deťom, musíte ju s obľubou konzumovať i vy.

Čítajte tiež: Ako jesť lokálne potraviny?

Všetko robíme spolu

Keď už sme spolu s deťmi dosiahli záhradku plnú zdravých dobrôt, alebo ich nakúpili, čaká nás ďalšia spoločná aktivita. Príprava pokrmu. Okrem prioritného cieľa naučiť dieťa zdravo jesť, získate i spoločne prežité chvíle a zážitky, ktoré nepominú. Vytvoríte spoločné dielo a ukážete dieťaťu základy zdravej výživy.

Odmenou vám bude zdravé jedlo a radosť z dobre vykonanej práce. Deti vám môžu pomáhať vzhľadom na vek, napríklad s umývaním ovocia či zeleniny, s krájaním, vážením či samotným servírovaním, pri ktorom im dovoľte zapojiť i fantáziu. Menšie detičky určite zvládnu ukladanie lyžičiek, vidličiek, skladanie servítok, ale i miešanie surovín.

Mohlo by vás zaujímať: 5 tipov ako zabaviť dieťa počas dlhej cesty autom