AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.

Diana Mašlejová | 27. apríl 2017
AVOKÁDO, nenahraditeľná lahôdka a vitamínová bomba v jednom.

Už storočia je nenahraditeľnou lahôdkou a užitočnou vitamínovou bombou v jednom. Hoci avokádo používali už Aztékovia, do stredoeurópskej kuchyne si otvorilo dvere iba nedávno.

Zdravá pochúťka

Výživné, plné minerálov a vitamínov. Takými vlastnosťami sa môže pýšiť toto zelené ovocie s výraznou kôstkou. Na jeho maslovú chuť si možno treba zozačiatku zvyknúť, ale stačí ho posoliť, okoreniť, či pridať roztlačený cesnak a skvelá nátierka je na stole.

Avokádo obsahuje pomerne veľa tukov (asi 20 %), ide však o tuky zdravé a organizmu prospešné. Nenasýtené mastné kyseliny totiž okrem iného znižujú cholesterol. Okrem nich ovocie obsahuje aj vitamín B, prvok krásy – vitamín E a dokonca aj vitamín C. Navyše vám zdvihne náladu vďaka horčíku, udrží vaše svalstvo a nervy zdravé vďaka draslíku a bielkovinám a luteín pomôže ochrániť vaše oči.

Čítajte tiež: 10 potravín pre zdravé srdce

Hľadajme to pravé avokádo

Problémom v našich končinách môže byť možnosť nájsť vhodne vyzreté avokádo. Napriek tomu, že najväčším svetovým dodávateľom je Kalifornia, na Slovensku nájdeme prevažne plody z Izraela či južnej Európy.

Správne avokádo, pripravené do rôznych omáčok, šalátov, nátierok, či kozmetických masiek, má byť maslové a mäkké, aby sa s ním dalo ľahko pracovať. Posvieťte si na to, aby bola koža neporušená, čistá a nenapadnutá plesňami.

Na jemný dotyk bude toto ovocie mäkké, nie tvrdé ako kameň. Dozrievanie urýchlite, ak ho necháte spolu s banánom v prirodzenej teplote komory, a naopak, spomalíte, pokiaľ ho uskladníte v chladničke.

Zaujímavosťou je, že avokádo nedozrieva na stromoch, ale až po odtrhnutí a správnom skladovaní. Preto treba pri jeho výbere dbať na dobrú kvalitu.

Pamäť na jednotku s avokádom

Z prírodných zdrojov sa za najvýznamnejších pomocníkov ľudskej pamäti považujú orechy. Nielen tie však stimulujú naše „mozgové závity“. Podobné pozitívne účinky má aj avokádo, a to najmä pre obsiahnutý lecitín.

Jedinečný zdroj železa

Avokádo je oslavované tiež ako cenný zdroj železa. Zo skupiny ovocia ho obsahuje v najvyššej miere. Železo je navyše v ovocí v prijateľnej forme pre telo. Takže avokádo je v tomto prípade úžasnou pomôckou pre všetkých vegetariánov, ktorí železo neprijímajú z bohatej rodiny živočíšnych produktov.

Železo je pre naše telo nevyhnutné, zabezpečuje transport kyslíka i tvorbu červených krviniek. Napriek tomu anemických ľudí pribúda. Preto avokádo odporúčajú výživoví poradcovia aj počas tehotenstva, či dospievania, kedy sú nároky organizmu na železo vyššie.

Avokádo s grapefruitom a Fetou

Rozpáľte vášeň s avokádom

Exotické ovocie sa od nepamäti spája s afrodiziakálnymi účinkami a jedným z tých, ktoré tejto skupine kraľujú, je nepochybne práve avokádo. O tom, že dokáže podporiť sexuálnu vášeň, vedeli už Aztékovia a ako prírodný pomocník sa na túto úlohu používa dodnes.

V minulosti mu dokonca pripisovali aj pozitívne účinky na plodnosť. Ak si chceme pripraviť špeciálnu večeru s afrodiziakami, môžeme skúsiť výborné avokádové špagety. Cestoviny uvaríme, pridáme do nich roztlačený cesnak s čili, dreň z dvoch avokád, šťavu z limetky a krevety. Osolíme, okoreníme a uvidíme, čo sa bude diať.

Može vás tiež zaujať: Rozmýšľate, že vynecháte večeru?