ČIPSY - Časovaná bomba!

Miroslava Miková | 5. február 2017
ČIPSY - Časovaná bomba!

Čipsy sú obľúbené i u nás, u mladšej i staršej populácie, a to aj napriek tomu, že okrem lahodnej chuti neponúkajú žiadnu výhodu. Práve naopak, ak ich jeme pričasto, sú pre náš organizmus časovanou bombou.

 Nie je to tak dávno, čo sa v médiách objavila zarážajúca správa, že až tretina detí v Británii si na zemiakových lupienkoch pochutnáva každý deň.

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie čipsy?

Možno si predstavíte morbídne obézneho chlapíka, ktorý sedí na gauči, pozerá televíziu a pri prepínaní televíznych kanálov zje minimálne jeden balík zemiakových lupienkov či inej nezdravej pochutiny, nedbajúc na to, že má vysokú hladinu cholesterolu, vysoký krvný tlak a nábeh na cukrovku.

Čipsy rozhodne zdravé nie sú, práve naopak, no výživový poradca upozorňuje na to, že aj v tomto prípade si treba zachovať objektivitu.

„Niežeby som chcel zastávať čipsy, ale ony samotné určite nie sú príčinou obezity. Príčinou obezity je celkovo zlé stravovanie, ktoré zahŕňa raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Najväčšie nebezpečenstvo spočíva v prejedaní sa zemiakovými lupienkami, pretože sú ľahko dostupné. Ak sa zamieňajú za kvalitné potraviny, môže nastať problém v podobe zvýšenej hmotnosti, zvýšeného rizika vzniku krvného tlaku, cholesterolu a cukrovky,“ upozorňuje skúsený odborník na výživu Ing. Libor Javro.

Takže, milé dámy, ak sa stravujete zdravo a máte dostatok pohybu, občas vám primerané množstvo zemiakových lupienkov neuškodí. Veď poriadny „cheat“ si z času na čas doprajú aj tí najväčší zástancovia zdravého životného štýlu. Problém však nastane vtedy, ak sú čipsy vo vašom jedálničku pričasto a konzumujete ich ako náhradu zdravého a vyváženého jedla.

Čítajte tiež: Máte svoje denné menu pod kontrolou?

Čipsy často nie sú zo zemiakov

Čipsy by mali byť pripravené z tenučkých plátkov zemiakov, ktoré sa vyprážajú na oleji. Lenže, keď si prečítate zloženie niektorých zemiakových lupienkov, zistíte, že pravda je niekde inde. Mnohí výrobcovia používajú náhrady zemiakov v podobe ryže, pšenice či kukurice, ktoré doplnia zemiakovým škrobom, zemiakovým pyré vo forme prášku a pod.

Následne z pripraveného cesta špeciálny stroj vyrobí lupienky, ktoré sa smažia v palmovom oleji. Po vychladnutí sa ochutia látkami zvýrazňujúcimi chuť.

Často používaným dochucovadlom je glutamát sodný. Samozrejme, nechýba cukor a soľ.

Ak sa bližšie pozriete na zloženie a energetickú hodnotu svojich obľúbených zemiakových lupienkov, objavíte zaujímavé skutočnosti, ako napríklad:

  • 100 g obsahuje v priemere okolo 500 - 550 kcal
  • Obsah soli je cca 2 g, čiže ide takmer o polovicu odporúčaného denného množstva soli, navyše, prijatej naraz
  • Medzi hlavnými zložkami nechýba spomínaný palmový olej a ani glutamát sodný (E 621)

Aké rizika teda plynú z neprimeranej konzumácie zemiakových lupienkov?

Neustály hlad a chuť maškrtiť

Minimálne polovicu obsahu zemiakových lupienkov tvoria rýchle sacharidy, ktoré negatívne vplývajú na hladinu glukózy i inzulínu v krvi. To znamená, že po skonzumovaní čipsov rýchlo vyhladneme a hľadáme niečo, čím hlad zahnať. Spravidla siahneme opäť po niečom nezdravom. To z dlhodobejšieho hľadiska vedie k poruchám metabolizmu, nadváhe, obezite a ďalším zdravotným problémom.

Zvyšujú riziko vzniku cukrovky druhého typu

Keďže konzumácia zemiakových lupienkov spôsobuje kolísanie krvného cukru, z dlhodobejšieho hľadiska môže viesť k vzniku cukrovky. Odborníci z Department of Nutrition and Epidemiology z Harvard Medical School and Brigham and Women᾿s Hospital z Bostonu sledovali 20 rokov takmer 85 000 žien. Zistili, že konzumácia vyprážaných zemiakov je spojená s vyšším rizikom vzniku cukrovky druhého typu, pričom toto riziko je väčšie u obéznych žien.

Sú nebezpečné pre srdce

Zemiakové lupienky obsahujú veľa trans-mastných kyselín. Tie upchávajú tepny, blokujú prietok okysličenej krvi do srdca a následne spôsobujú ischemickú chorobu srdca či infarkt. Preto je vhodné konzumáciu trans-tukov obmedziť na menej ako 1 percento celkovo prijatých kalórií. Ďalším rizikom pre kardiovaskulárny systém je soľ. Zvyčajne sa odporúča neskonzumovať denne viac ako 5 g soli. Jedno balenie lupienkov obsahuje takmer 2 gramy. Zvýšený príjem soli vedie k vysokému krvnému tlaku a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Predstavujú kalorickú bombu

Ak vezmeme do úvahy, že referenčný príjem kalórií u priemerného dospelého je 2 000 kcal, jedno balenie zemiakových lupienkov nám dodá zhruba 500 kalórií. Ak si človek denný príjem kalórií neustráži, zvyšuje sa riziko nadváhy a obezity.

Stúpa nebezpečenstvo vzniku rakoviny

Čipsy sú zdrojom akrylamidu. Ide o chemickú látku, ktorá môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny a poškodiť nervy. Vzniká, keď sa zemiaky upravujú pri vysokých teplotách, pretože medzi zastúpenými redukujúcimi sacharidmi a aminokyselinou asparagín, prítomnými v zemiakoch, dochádza k chemickej reakcii nepriaznivo ovplyvňujúcej zdravie. Odborníci z Department of Food Engineering at the Mersin University v Turecku zistili, že množstvo akrylamidu sa zdvojnásobuje pri vyprážaní pri teplote 170 stupňov Celzia. A zároveň uviedli, že pri pečení pri teplote 180-190 stupňov Celzia je množstvo akrylamidu nižšie.

Neviete odolať chuti na čipsy? 

Vyskúšajte zdravšiu alternatívu: Zdravé zemiakové čipsy

Čipsy - jesť či nejesť? Ak áno, tak koľko?

Na tieto otázky si musí odpovedať každý sám. Snáď vám rozhodovanie uľahčí rada odborníka:

„Závisí to aj od kvality lupienkov, pretože čipsy si viete pripraviť aj doma zo zemiakov, nie nejakých zmesí či oleja, bez preprážania a zbytočného solenia.

Ak sa jedná o kvalitne vyrábané čipsy, pri racionálnom spôsobe stravovania si ich človek môže dopriať v závislosti od veku, fyzickej aktivity a ďalších faktorov v množstve 50 - 100 g napríklad na olovrant, maximálne raz do týždňa.

Avšak, opäť zdôrazňujem kvalitu.“

Mohlo by vás zaujímať: Nezajedajte emócie. Pri emočnom prejedaní skúste náhradné riešenie.