Čo ste nevedeli o TOP jesennom ovocí?

Jana Trundová | 2. september 2017
Čo ste nevedeli o TOP jesennom ovocí?

Kedy sú jablká zrelé, ako je potrebné uskladniť ich, aby sme si na nich mohli pochutnávať celé nasledujúce obdobie?

Čerstvé ovocie

Hoci nie sú také chúlostivé na termín zberu, neoplatí sa v tomto prípade pomalosť ani prílišný zhon. V prvom prípade sú plody múčnaté, zmäknuté, v druhom rýchlo zosychajú, objavujú sa na nich škvrny, šupka hnedne a o intenzívnej príjemnej chuti môžeme len snívať.

Jesenné odrody oberajte na začiatku zberovej zrelosti, zimné neskôr. Správne sa stromy otrhávajú postupne, dvakrát až trikrát za týždeň.

Čítajte tiež: Toto sú dôvody, prečo staviť na jablká. A niečo naviac.

Kedy sú jablká zrelé?

Jablká sú zrelé, keď v bezvetrí samovoľne odpadajú od stopky a pri zbere sa ľahko uvoľňujú, hnednú im jadierka, vyfarbia šupku do sýtych odtieňov daných odrodou – červená až tmavo červená, zelená do žltkastej.

Aby ovocie ľahko nehnilo, musí sa trhať zasucha, ovocinári odporúčajú v popoludňajších hodinách, zaobchádzanie potrebuje citlivé.

Najlepšie jablká uchováte v plochých debničkách v čistej pivnici na mieste určenom pre ovocie, za teplôt medzi 2 až 5 stupňami Celzia.

Uskladnené zimné odrody je potrebné priebežne kontrolovať a vyberať z nich nahnité plody. Pre pobyt v chladničke platí to isté čo pre hrušky – tu zrelosť nedosiahnu. Ak potrebujú trochu pomôcť, opäť siahnite po papierovom vrecúšku ako najlepšom inkubátore chuti.

Mohlo by vás zaujímať: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!

Tip: Prevoňajte si pokožku jedlom. Aromatické látky obsiahnuté v jablku majú silu, fungujú napríklad ako cesnak, len s tým rozdielom, že ich vôňa je príjemná, priťahuje, namiesto aby odpudzovala. Pri častej konzumácii jemne prevonia pleť aj vlasy.

Tip pre vás: Usušte si jablká - zdravé maškrtenie plné vlákniny.

Osvedčené odrody jabĺk

  • Daria (letné) – červená šupka, pevná konzistencia, sladká chuť, výborná do koláčov
  • Sklenené žlté (letné) – známe tiež ako Priesvitné letné jablko, stará odroda, šťavnatá
  • Ametyst (jesenné) – biela krehká dužina, sladká chuť
  • Šampión (jesenné) – sladká, mierne korenistá príchuť, jemná aróma
  • Vysočina (jesenné) – veľmi šťavnaté, krehká sladká dužina
  • Bohemia (zimné) – šťavnatá, sladká, silne aromatická dužina, pri skladovaní pozor – ľahko sa otlačí
  • Jonathan (zimné) – krehká pevná dužina jemne kyslastej chuti
  • Spartan (zimné) – fialová šupka, veľmi sladká šťavnatá tvrdšia dužina
  • Rosana (zimné) – veľmi aromatická šupka, dužina sladká, veľké plody čoskoro múčnatejú
  • Rubín (zimné) – silná sladká chuť aj vôňa, bez sklonov k múčnateniu
  • Topaz (zimné) – pevná chrumkavá dužina, sladká chuť
  • Vanda (zimné) – vysoká šťavnatosť, jemná chuť i šupka 
Čítajte tiež: Nie je hruška ako hruška! Stavte na tieto výborné odrody hrušiek.