Deti a 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Ako to dosiahnuť?

Martina Pašková | 15. august 2017
Deti a 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Ako to dosiahnuť?

Ako dosiahnuť, aby naše malé ratolesti zjedli dostatok ovocia a zeleniny na dennej báze? O prospešnosti ovocia a zeleniny pre zdravie detí sa píše veľa, ako to ale pretaviť do praxe,

To by bolo ideálne. Tri porcie zeleniny a dve porcie ovocia by sme mali zjesť my, dospelí, i naše deti. I keď sa to na prvé počutie môže zdať ako obrovské množstvo, určite sa to dá.

Čítajte tiež: Keď deti nechcú jesť zeleninu. Problém? Spravte z jedenia zábavu!

Ako to dosiahnuť?

  • Deň môžete pokojne naštartovať obilninovou kašou s ovocím alebo zvoľte celozrnný chlebík so zeleninou.
  • Desiatu v podobe jablka, hrušky či banánu môžete iný deň obmeniť za ovocnú šťavu či smoothie nápoj.
  • Na obed pridajte k mäsu zeleninový šalát.
  • Poobede môžete zase dieťaťu ponúknuť ovocie, prípadne puding s ovocím či oriešky. Alebo im strčte len tak, popri hre, do ruky mrkvu, kaleráb, nakrájajte do misky na tenké plátky cukinu namiesto pukancov.
  • Večera môže byť v podobe celozrnného pečiva s domácou nátierkou a zeleninou, alebo zeleninový šalát s kúskami mäsa, či cestoviny so zeleninovou prílohou.
Bude vás tiež zaujímať: Ako prinútiť deti jesť ovocie a zeleninu? Maskujte!

Jednotlivé druhy obmieňajte. Ak máte na raňajky niečo sladké, obed pripravte zo zeleniny a naopak. Veľkosť jednej porcie ovocia alebo zeleniny by mala zodpovedať veľkosti našej dlane.

Ochutnajte: Zeleninové závitky z ryžového papiera

Deti majú ruky menšie, teda aj ich porcia bude menšia. V prípade zarytých odporcov bude však akákoľvek porcia úspechom. Najideálnejšie je, ak deti obľubujú surovú zeleninu a ovocie.

Je v nich najviac vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, ktoré „čistia“ naše cievy, a vlastne celý organizmus. Podľa niektorých odborníkov by dokonca surová zelenina o ovocie mali tvoriť až 75 % z nášho celkového príjmu potravy.

Čítajte tiež: Nič nie je NEMOŽNÉ! Deväťročný Jack si splnil sen pracovať pre NASA