Do boja proti plytvaniu jedlom!

Jana Trundová | 20. august 2017
Do boja proti plytvaniu jedlom!

Všetko, čo je kvalitné, štýlové a poctivé, objíme široká náruč Slow Food. Zmestia sa do nej gurmáni, koncepty bio, farmárskej produkcie či fair trade obchodu.

Slow Food podporuje tiež poľnohospodárske výrobky s certifikátmi kvality, predovšetkým tie s chráneným označením pôvodu a zemepisným označením, regionálnou ochrannou známkou.

Čítajte tiež: SLOW FOOD ako životný štýl odvíjaný od prístupu k stravovaniu a k potravinám

Do boja proti plytvaniu!

Kritici vyčítajú Slow Food najčastejšie dve veci: elitárstvo a drahotu. Je pravda, že na začiatku stáli gurmáni a v ich prípade možno obe poznámky prijať. S preniknutím myšlienky medzi širokú verejnosť sa ale situácia obrátila.

Záleží na každom, či urobí svoje pomalé jedlo elitárskym luxusom, alebo vsadí na bežnú lokálnu stravu. Za rozumný peniaz.

Je pravda, že aj toto bežné jedlo hocikedy stojí viac ako pokrm zo surovín obstaraných v cenovej vojne nadnárodných spoločností o zákazníka, najmä ak pochádza z organického poľnohospodárstva.

Mohlo by vás zaujímať: SLOW FOOD - nový trend v gastronómii?

Nemusí to ale byť pravidlom. Už ste tiež žasli, keď ste na farmárskom trhu narazili na domáce maslo alebo bacuľaté čerstvé kurča lacnejšie ako v obchode?

Kto si na kvalitu navykne a nepatrí medzi vlastníkoc bohatého konta, poradí si rovnako tak ako mladé rodiny s deťmi, keď hospodária s málom. Varia jednoducho a potraviny kupujú rodine na mieru, takže v hrnci nezostávajú zemiaky, v chladničke neplesnivie syr a mrkva v komore nezosychá, nieto, aby ju stačili napadnúť rozkladné baktérie, chlieb v koši tiež nekončí.

Jogurt s uplynulou záručnou dobou? Nezmysel! Za tú cenu... Čo sa kúpi, to sa tiež spotrebuje. Druhotný zdravotný bonus? Kto sa nemieni pchať prázdnymi kalóriami, nechce alebo nemôže prevetrávať peňaženku, je striedmejšie. A to, ako je známe, zvyšuje vitalitu a predlžuje vek!

 

Ako neplytvať jedlom?

  • Poriadok, teda prehľad v špajze a v mrazáku nie je pre mačku. Presne viete, čo vám dochádza. Skôr než lístok na chladničku pomôže diár, ktorý denne používate (jedno, či papierový, alebo elektronický, mimochodom, kto dnes nenosí pri sebe mobil?...).
  • Týždenný plán nákupu je základ, pri nákupe ho majte, rovnako ako informácie o surovinách, poruke. Keď totiž narazíte na čerstvý tovar, ktorý vás osloví, nazrite do plánu a zmeňte ho. Ušetríte.
  • Inšpirujme sa v starých kuchárskych knihách. Naše gazdinky to vedeli rovnako skvele ako napríklad preslávené Talianky, z kalerábovej vňate uvarili poriadnu omáčku, perfektne očistené šupky koreňovej zeleniny putovali do vývaru rovnako ako nešúpaná cibuľa (takže žiadne super triky majstrov kuchyne, len normálna skúsenosť), pažítka a petržlenová vňať rástli v kvetináčoch, čiže nevysychali a nehnili ako kvety v pohári, pretože na trhu nás zlákali sviežosťou, ale nejako sa na ne v kuchyni hneď nedostalo.
  • Tovaroznalectvo nepatrí len na obchodné a gastronomické školy, ale aj do našich kuchýň. Naučte sa rozpoznať kvalitnú potravinu a dobre s ňou zaobchádzať. 
Mohlo by vás tiež zaujímať: Karotenoidy - Antioxidanty, ktoré nás chránia