DURIAN: túto zapáchajúcu pochúťku radšej nevoňajte ale rovno ochutnajte

Diana Mašlejová | 13. október 2017
DURIAN: túto zapáchajúcu pochúťku radšej nevoňajte ale rovno ochutnajte

Bežne v obchodoch a na pultoch durian neuvidíte. Prečo? Lebo príšerne zapácha. Jeho chuť je neopísateľná a lahodná, len ten zápach.

Durian

Kráľ medzi ovocím je rovnako milovaný, ako odmietaný. Jeho chuť je takmer neopísateľná, pripomína banán, vanilku, jahody, či dokonca avokádo. Na avokádo sa, mimochodom, na prvý pohľad podobá, tento rozmernejší plod má však výraznejší obal plný hrozivých pichliačov.

Čítajte tiež: Táto exotika podporí vaše trávenie a zvýši obranyschopnosť organizmu

Nevoňajte ale rovno ochutnajte

Najväčšia durianová plantáž sa nachádza v Thajsku, kde je mimoriadne obľúbený, aj keď drahý. U nás si durian môžete zakúpiť v susednom Rakúsku. Okrem druhu, ktorý sa nazýva zibethinus sa pestuje viacero ďalších druhov. Cenené sú práve hlavne tie zapáchajúce druhy, resp. odrody.

Známa exotika: LIČI - sladké ovocie, ktoré vám zaručene bude chutiť

Durian je kalorická bomba

Dôležité je pri konzumácii najprv nájsť vhodné miesto na povrchu, kde zaboríte nôž a otvoríte tak vnútorné kráľovstvo. Dužina obsahuje veľké množstvo vitamínov B1, B2, C a E, mnohé aminokyseliny, bielkoviny, tuky. Šupka sa, pochopiteľne, neje, ale dužina je vysoko kalorické a výživné sústo, ktoré obsahuje až dvojnásobné množstvo kalórií ako banán.

V Indonézii je durian považovaný za dôležité afrodiziakum a podporuje vraj znižovanie horúčky. Odpustiť by si ho mali tehotné mamičky, ľudia s vysokým krvným tlakom a problémami so žalúdkom.

Mohlo by vás tiež zaujímať: KARAMBOLA a MARAKUJA. Predstavujeme vám ďalšiu exotickú pochúťku