Éčka - je rozumné ich zo stravy vylúčiť!

Éčka - je rozumné ich zo stravy vylúčiť!

28.1.2017 v kategórii Výživa foto: iStock.com

Nemusíte sa hneď vydať na vojnovú cestu. Aby organizmus pocítil úľavu, stačí konzumáciu éčok, čiže prídavných látok v potravinách, rozumne obmedziť. Natrvalo.

Keď sú zvieratá z voľnej prírody ponechané svojmu inštinktu, nikdy by nesiahli po potrave plnej chémie. Automaticky si vyberajú prirodzenú "čistú" potravu.

To my, ľudia, sme väčší superpátrači – vylepšujeme si jedlo chemickými látkami, aby dlhšie vydržalo, malo vyšší obsah vitamínov, minerálov či cennej vlákniny, menej kalórií, lepšiu konzistenciu, silnejšiu chuť a lákavejšiu farbu, ba aj nižšiu cenu.

Mohlo by vás zaujímať: Nerobí vám živočíšne mlieko dobre? Pripravte si rastlinné.

Nákupné košíky si pokojne plníme potravinami vylepšenými prídavnými látkami, čiže aditívami, čiže éčkami, ktoré tieto naše predstavy dokážu splniť. O ich zmysluplnosti a prípadnej škodlivosti zdraviu potom vedieme vášnivé polemiky.

  • Máme ich brať ako normálnu súčasť dnešného života, podobne ako automobily, metro či počítače a neriešiť?
  • Škodia naozaj nášmu organizmu tak, ako sa v poslednej dobe z rôznych zdrojov dozvedáme?
  • Ktoré sú naozaj rizikové a ktoré nestoja za naše nervy?
  • Koľko je vlastne už príliš?
Vedeli ste? GLUTAMÁT a ASPARTÁM. Sú naozaj nebezpečné pre naše zdravie?

Odpovede na tieto otázky nemá jednoznačne ani vedecká a lekárska obec, nieto laici. Znalci sa však najčastejšie zhodujú na tomto závere: Je dobré vedieť, ktoré éčka boli preukázateľne vyradené zo "slušnej spoločnosti", aj ktoré sa pohybujú na hrane a ustrážiť si ich obsah v potravinách nielen doma, ale aj pri pobyte v zahraničí, kde je iná legislatíva, u detí, alergikov a ľudí s nižšou imunitou.

Je viac ako rozumné éčka zo stravy v podstate vylúčiť, oplatí sa tiež skúmať etikety najčastejšie kupovaných výrobkov a dať prednosť tým s najmenšou, optimálne nulovou "chemickou intervenciou". A keď už tieto privátne zoznamy vhodných potravín máme, držať sa ich ako základu. Je fakt, že informácií na etiketách niekedy býva toľko, že človeka prechádza chuť tie malé blchy lúštiť.

Bude vás zaujímať. Farbivá a konzervanty, emulgátory a stabilizátory... Kto sa v tom má vyznať?

Pokiaľ ale podniknete pár detektívnych výprav, zistíte, že vám získané vedomosti vystačia celkom nadlho. Naše nákupné zoznamy sú totiž konzervatívnejšie, než si uvedomujeme. Skúmanie občasných odchýlok a noviniek už nezaberie toľko času.

A ak nepatríme medzi precitlivelosťou disponovaných jedincov, občasný úlet na dobrotách, bez ohľadu na obsah éčok, proti ktorým legislatíva oficiálne nič nenamieta, nás na lekárske lôžko nepoloží.

Prečítajte si tiež: Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?

 

 

Komentáre