Funkčná potravina - aké nároky musí spĺňať?

Redakcia | 31. marec 2017
Funkčná potravina - aké nároky musí spĺňať?

Nemýľte si funkčné potraviny s fortifikovanými, či bio potravinami. Aby si potravina označenie "funkčná" zaslúžila, musí spĺňať isté nároky.

Nárokov na funkčné potraviny je viac

Podmienok na to, aby si potravina také označenie zaslúžila, je viac. Ide najmä o to, aby sa jej priaznivý vplyv na zdravie prejavil už pri konzumácii množstva zodpovedajúcemu bežnej potravine. Nepatria medzi ne teda potraviny fortifikované – zľahka obohatené vitamínmi a minerálmi bez nutrične významného množstva. Funkčná potravina, na rozdiel od bežnej, klasickej, musí obsahovať významne vyšší podiel žiaducich látok, ktorých efekt je vedecky overený.

A ďalšia dôležitá vec – účinné látky sa potrebujú dostávať do častí tela, kde majú účinkovať, čiže musia byť dobre a efektívne absorbovateľné. Teda nič, čo prehltnete a zároveň vami prejde takmer bez stopy pri najbližšom vylučovaní.

Náš tip:
Nezamieňajte pojem funkčná potravina za pojem potravina prirodzená, nieto bio. Bio môže mať jej pridanú hodnotu, ale automatické spojenie naozaj neexistuje.

párok, klobása, funkčná, potraviny

Čítajte tiež: Podozrivé ÉČKA. Za čo všetko môžu?

Môže byť klobása funkčnou potravinou?

Spôsoby, ktorými sa potravina stáva funkčnou, sa navyše nemusia každému páčiť. Zástancovia ekologického poľnohospodárstva a odporcovia geneticky modifikovaných potravín si na výrobný proces konkrétneho výrobku musia dať pozor. Rovnako tak ako pravoverní ctitelia niektorého z konceptov zdravého stravovania, pre ktoré sú steak alebo párok neslušnými slovami.

Už ste tiež počuli o salámke alebo ovčiarskych klobásach z Valašska, bohatých na vlákninu a probiotické kultúry, ktoré majú za cieľ upraviť zažívanie po liečbe antibiotikami a zažehnať problémy? Nie je to vtip, údeniny boli dlhodobo testované v Ústave technológie potravín Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne.

Existuje proste niekoľko variantov funkčných potravín. Tou najdôležitejšou a najvyhľadávanejšou je prirodzená potravina rastlinného alebo živočíšneho pôvodu, ktorá bola následne obohatená prospešnou zložkou. Tiež je to potravina, z ktorej bola špeciálnym technologickým postupom odstránená alebo významne obmedzená nežiaduca zložka, prípadne zložka nežiaduca nahradená potrebnou a zvýšil sa tak jej zdravotný prínos.

Sú to však tiež potraviny biologicky modifikované, rovnako ako potraviny modifikované enzýmami alebo chemickými prostriedkami. Technológie sa pritom môžu kombinovať.

Náš tip:
Na výrobkoch hľadajte biologicky aktívne zložky, ktoré pôsobia preventívne najmä proti osteoporóze, srdcovocievnym chorobám, posilňujú imunitu alebo mozgové funkcie, spomaľujú degeneratívne procesy spojené so starnutím organizmu.

V niektorých prípadoch môžu nahradiť lieky, napríklad na zníženie hladiny cholesterolu v krvi. Rozhodne ale tieto situácie konzultujte so svojím lekárom. Ten najlepšie zhodnotí, či je to vo vašom prípade prínosné alebo kontraproduktívne.

Mohlo by vás zaujímať: Funkčné potraviny - fenoménom tretieho tisícročia