Grapefruitové jadierka ničia baktérie a plesne

Jana Trundová | 21. september 2017
Grapefruitové jadierka ničia baktérie a plesne

Grapefruitové jadierka dokážu úspešne bojovať s približne osemsto kmeňmi baktérií a vírusov a približne stovkou kmeňov plesní.

Grapefruit a cesta z raja

Ako dlho sú blahodarné účinky grapefruitu ľudstvu známe, je ťažké posúdiť. Podľa odhadov sa vyvinul z divokej formy pomela v juhovýchodnej Ázii. Naša západná kultúra ho objavila až v 17. storočí, konkrétne v Karibiku na ostrove Barbados.

Čítajte tiež: Grapefruitový extrakt ako citrusový zázrak. Čo všetko dokáže?

Vždy zelený strom získal anglický názov podľa plodov, ktoré rastú vo zväzkoch pripomínajúcich hrozno, teda pochádza zo slov grape (hrozno) a fruit (ovocie). Stromy sú plodné, ročne rodia okolo päťsto až sedemsto plodov.

Od objavenia trvalo približne jedno storočie, kým sa dostal na bohaté stoly v Severnej Amerike a Európe. Grapefruity sú samy osebe veľmi cennou zásobárňou vitamínov, minerálov a stopových prvkov, vrátane ďalších látok prospešných zdraviu.

Najväčší poklad je však v jadierkach, presne tých, ktorých sú niektoré vyšľachtené druhy pre pohodlie konzumentov takmer zbavené.

Mohlo by vás zaujímať: Veľký prehľad vitamínov. Prečo sú pre ľudský organizmus také dôležité?

Jadro je základ

Keď americký lekár, imunológ a fyzik – mimochodom, nositeľ Einsteinovej ceny a zároveň horlivý záhradkár – Jacob Harich pozoroval kompost, uvedomil si, že vyhodené jadierka grapefruitu nehnijú ako ostatný odpad.

Prebudili jeho zvedavosť a odštartovali mnohé výskumy v mnohých laboratóriách, ktoré sa snažili preukázať, či je táto surovina skutočne cenná a ak áno, čo všetko dokáže. Dr. Harich v nej totiž videl prírodnú alternatívu antibiotík, prinajmenšom niektorých.

Čítajte tiež: Vsaďte na liečivé účinky kurkumy a posilnite svoje zdravie

K čomu dospeli výskumy?

Hoci sa názory vedeckej obce na silu grapefruitu nezhodujú, výskumy dospeli v podstate k tomuto: V každom jadierku je koncentrovaná sila rastliny, z ktorej môže vyrásť ďalší zdravý strom. To je genetika.

Bioflavonoidy – látky ochraňujúce organizmus pred infekciami a mykózami, sú silnými antioxidantmi a priaznivo regulujú zrážanlivosť krvi. V citrusoch ich bolo rozpoznaných okolo 60, naringín a naringenín úspešne prešli laboratórnymi pokusmi, pri ktorých významne posilnili schopnosť myší ubrániť sa devastujúcemu účinku karcinómu prsníka a pľúc.

Grapefruitové jadierka ničia baktérie a plesne

Okrem bioflavonoidov a glykozidov, hlavne naringínu, obsahujú niekoľko proteínov. Ich kombinácia má za následok množenie baktérií, vírusov a plesní s veľmi širokým spektrom. Extrakt z nich vyrobený dokáže úspešne bojovať s približne osemsto kmeňmi baktérií a vírusov a približne stovkou kmeňov plesní.

Dôležité je, že u nej ako u silnej antimikrobiálnej látky nebolo preukázané narušenie imunitného systému, rovnako ako sa neukázala alergická reakcia.