Je ČAJ súčasťou pitného režimu? A čo alkohol?

Dagmar Baluchová | 11. júl 2017
Je ČAJ súčasťou pitného režimu? A čo alkohol?

Pocit smädu je už symptómom dehydratácie, ku ktorej by vôbec nemalo dôjsť. Viete však, že aj pitím čaju môže k dehydratáci dochádzať? Kedy môže byť čaj súčasťou pitného režimu?

ČAJ a pitný režim

Áno, čaje sú vhodné, ale pozor na čas lúhovania. Držte sa vždy odporúčaných hodnôt. Napríklad zelený čaj vás môže značne dehydrovať, pokiaľ ho budete lúhovať dlhšie ako 4 minúty. Tak sa z neho stane diuretický nápoj, ktorý vám síce „vybieli“ farbu moču, ale vaše bunky zbaví drahocennej tekutiny.

Mohlo by vás zaujímať: Porazte oxidatívny stres! Sila afrického čaju a rias

To je spojené s už uvedenými komplikáciami (bolesti hlavy, zápcha, znížená činnosť mozgu, strata energie a iné), ak sa to deje príliš často. Ak teda pijete čaj kvôli pitnému režimu, lúhujte ho krátko a pite vo väčšom objeme.

Čítajte tiež: Zelený, biely, či čierny? Ponorte sa s nami do sveta čaju

Ak pijete čaj kvôli cenným látkam (antioxidantom), tak lúhujte čaj dlho (napr. 10 minút a viac), ale vo veľmi malom množstve vody (napr. 50 ml).

Podobne diureticky (podporujúce vylučovanie moču) ako niektoré čaje sa správajú aj minerálne vody so zvýšeným obsahom minerálov. Podozrivo skorá potreba močenia je znakom nesprávnej voľby nápoja.

To nie je ideálny stav, preto buďte pozorný k svojmu telu a pamätajte si, ako na vás nápoje účinkujú. Je to dôležité a stačí, ak sa to naučíte raz a budete potom používať už po celý život.

Viete, ktoré to sú: Spoznajte najdrahšie čaje sveta

A čo alkohol?

Je jasné, že do pitného režimu nepatrí. Ak už, tak nie viac ako 2 dcl, najideálnejšie víno, aj to nie každý deň.

Pozor na ĽAD v nápojoch!

Z jednej štúdie, ktorá bola realizovaná v piatich fast foodových reštauráciách sa zistilo, že ľad z nápojov má v 70-tich % viac škodlivých baktérií ako voda zo záchodu (priamo z misy).

Okrem toho sa zistilo, že 60 % týchto reštaurácií bolo pozitívne testovaných na baktériu E coli, čo môže spôsobovať ďalšie závažné zdravotné problémy. V tomto smere ani malé množstvo obsahu akýchkoľvek baktérií nie je akceptovateľné.

Mohlo by vás zaujímať: Pitný režim (nielen) pre športovcov. Vaše bunky potrebujú vodu!

FIT štýl publikuje prevzaté a upravené verzie článkov z blogu www.vladozlatos.com podľa vlastného výberu. Ak si želáte získať kompletnejšie informácie k tejto téme, ako aj odkazy na vedecké štúdie, nájdete ich na blogu Vlada a Tiny Zlatošovcov – expertov na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu.