Je QUINOA zdravšia ako HNEDÁ (natural) RYŽA?

Je QUINOA zdravšia ako HNEDÁ (natural) RYŽA?

21.2.2017 v kategórii Výživa, autor Mgr. Alena Pethoova foto: iStock.com

Je quinoa iba výživový módny hit? Čím si to zaslúžila? Naozaj by sme sa mali hnedej ryže kvôli zázračnej quinoy vzdať?

QUINOA je, nepochybne, výživná potravina, ale nedostáva sa jej akosi až priveľa „zdravej“ pozornosti? Prečo celý ten humbuk okolo nej? Čím si to zaslúžila? Narazíte na ňu v potravinách či oddeleniach zdravej výživy v supermarketoch, vo všetkých BIO obchodoch.

Quinoa však nastavila trend, ktorý si, bohužiaľ, mnohí bežní konzumenti, ktorí sa chcú stravovať zdravšie, kvôli jej cene nemôžu dovoliť. Tiež vnímate tú skrytú správu v jej pozadí, ktorá vás nepriamo ovplyvňuje a vyvoláva pocit, že nutrienty, ktoré ponúka, si neviete zadovážiť inak? Čo s tým?

Chúďa hnedá ryža, známejšia pod názvom natural. Stabilná obilovina, ktorá šla, bohužiaľ, do zabudnutia. Tej sa 15 minút slávy akosi neušlo. Je to preto, že nemá také čarovné meno ako „QUINOA“, nie je ani z takého exotického miesta ako Južná Amerika, a dokonca ju nikto neoslovuje tým zázračným menom SUPERFOOD?

Dnes je „trendy“ a moderné jesť určité, pre nás nové potraviny, do ktorých vkladáme nádej na zdravšie výživné začiatky. Ako sa na to pozerá nutričná terapeutka Carrie McMahon? „Ľudia si myslia, že sa jedná o potravinu nejako obzvlášť zdravšiu, lebo je to dnes trend, a to podstatne skresľuje ľudské vnímanie." Poznamenáva tiež, že "quinoa síce má o niečo viac bielkovín ako hnedá ryža, ale nie také množstvo, aby som ju odporúčala klientom ako niečo, čo jednoznačne musia mať v jedálničku. Nie! Ak uprednostňujete hnedú natural ryžu, jedzte tú! "

Quinoa má o 50 percent viac bielkovín ako ryža natural (o tri gramy viac na jednu šálku). To ale robí podstatnejší rozdiel v prípade, ak by ste zjedli celú šálku varenej quinoy. My ale zvyčajne v jednej porcii zjeme menej. Prečo, dozviete sa ďalej.

QUINOA:

  • 65 % sacharidy
  • 23 % bielkoviny
  • 6 % tuky
  • vláknina 

RYŽA NATURAL:

  • 70 % sacharidy
  • 12 % bielkoviny
  • 1,5 % tuky 10 % vláknina

Veľkou výhodou qionoy je, že obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, kým ryža natural je ochudobnená o jednu esenciálnu aminokyselinu - lyzín. To ale neznamená, že ju neviete prijať v priebehu dňa v rámci konzumácie iných potravín. Napríklad:

  • Mäso: hovädzie, kuracie
  • Ryby a morské plody: losos, tuniak, krevety
  • Mliečne produkty: mlieko, syr Eidam, maslo, biely jogurt, vajcia
  • Zemiaky, brokolica, strukoviny ako sója a šošovica, lieskové, vlašské orechy

Konzumácia quinoy má väčší význam najmä u vegetariánov, či vegánov, u ktorých zadovážiť si plnohodnotné (obsahujúce všetky esenciálne aminokyseliny) bielkoviny môže byť problém.

Pokiaľ ide o mikroživiny (vitamíny a minerálne látky), quinoa má viac horčíka a železa ako hnedá ryža, na druhej strane, hnedá ryža obsahuje viac selénu a mangánu.

QUINOA versus NATURAL RYŽA a ich cena

A teraz k cene, tá stojí za zmienku. Ako už bolo spomenuté, najčastejším argumentom bežných konzumentov je privysoká cena.

Za kilogram quinoy zaplatíte takmer trojnásobok toho, čo zaplatíte za rovnaké množstvo hnedej ryže. Pri menšom prieskume sa bežní konzumenti vyjadrili, že ak aj quinou zaraďujú do stravy, pridávajú ju len v menších množstvách, a to najmä ako prídavok do šalátu alebo za „hrsť“ do ryže, či polievky.

Nevyužívajú ju však ako hlavnú prílohu, ani na jedlo typu rizoto, kde by jej museli použiť omnoho väčšie množstvo. Nehovoriac o rodinách, kde je viac hladných krkov a kde sa aj na rozpočet prihliada inak.

Pre inšpiráciu: Hliva s kyslou kapustou. Aj bez mäsa sa dá.

NA ZÁVER:

Ako quinoa, tak aj ryža sú zdrojom komplexných sacharidov, ktoré sa uvoľňujú pomaly a nevedú tak k nepriaznivým výkyvom hladiny cukru v krvi. Hnedá ryža viac zasýti, najmä kvôli vysokému množstvu vlákniny, ktorý je obsiahnutý v šupkách. Aj keď to môže vyzerať, že quinoa má mierny náskok pred hnedou ryžou, obidve sú vhodnou súčasťou nášho jedálnička, v ktorom majú patričné miesto pre jeho spestrenie, oživenie, či vyživenie.

Neprítomnosť quinoy vo vašom jedálničku však neznamená, že prichádzate o potravinu, bez ktorej sa nezaobídete.

Mohlo by vás zaujímať: Prastará Špalda

Komentáre