Je racionálna strava naozaj drahá?

Mgr. Alena Pethoova | 3. október 2017
Je racionálna strava naozaj drahá?

Je pravdou, že ak sa chceme zdravšie stravovať, bude to znamenať, že by sme mali kupovať kvalitnejšie potraviny. Na druhej strane sa úprimne zamyslite:

  • koľko zbytočných potravín kupujete?
  • koľkokrát vyhadzujete z chladničky nezužitkované potraviny?
  • a koľko potravín asi nakupujú ľudia s nadváhou, či dokonca obézni, aby uspokojili svoje chute?

V konečnom dôsledku sa cena vyšplhá možno dokonca vyššie, ako keby utrácali peniaze za zdravé potraviny.

Čítajte tiež: Ako jesť lokálne potraviny?

Zdravé alebo racio stravovanie?

Racio stravovanie by malo byť predsa aj o tom, že zapojíme vlastné racio, a teda budeme rozmýšľať nad tým:

  • čo konzumujeme,
  • koľko toho konzumujeme,
  • ako si pripravujeme to, čo denne konzumujeme.
Bude vás zaujímať: FERMENTOVANÉ POTRAVINY. Jedzte ich a črevá sa vám poďakujú

Jesť zdravo alebo racionálne znamená jesť kvalitne a menej. To ale neznamená, že by ste mali hladovať. Obávate sa toho, že ak by ste sa mali zdravšie stravovať bude to pre vás znamenať to, že sa musíte obmedzovať alebo jesť menej?

Potreba jesť menej vyplynie prirodzene z iného, nového prístupu k stravovaniu a príprave jedál. Hneď, ako odznejú počiatočné útrapy, ktoré spôsobovala vaša závislosť na jedle, extrémne chute ustúpia a budete myslieť na jedlo iným spôsobom. Dokonca to ani neznamená, že by ste sa mali navždy vzdať svojich obľúbených maškŕt z času na čas.

TIP pre vás na celodenné menu

Už len obmedzenie sladkých jedál a ich náhrada kvalitnými potravinami po čase spôsobia, že stratíte nutkavú potrebu po nich siahať. Začne sa vám to páčiť.

Zdravo variť znamená rýchlo variť. Pečená zelenina s rybou a miskou šalátu bude trvať omnoho kratšie ako pirohy, či segedínsky guláš. Nevysmážať, nezahusťovať polievky a omáčky zásmažkami. Znamená to nekupovať paštéty, klobásy a salámy, či iné chutné údeniny.

Znamená racionálne sa stravovať to, že musím jesť iba BIO potraviny?

V úvahe ľudí o racionálnom stravovaní dominuje myšlienka, že je to drahé aj preto, lebo musíme jesť len BIO produkty a tie sú predsa drahé. A výhovorka je na svete.

Áno, racionálne stravovanie znamená zdravé stravovanie. Zohľadňuje výber, nutričnú hodnotu a prípravu jedla, či jeho kombináciu na tanieri... Ako už bolo spomenuté vyššie, viac ovocia a zeleniny, zdravých tukov, či strukovín.

Čítajte tiež: Čo sú to GMO (geneticky modifikované organizmy) a ako sa produkujú?

Ale na to, aby ste vylúčili nevhodné potraviny z vášho jedálnička predsa s BIO nijako nesúvisí. Odstránenie návyku jesť vysmážané a mastné jedlá zvládnete tiež bez výhovorky „drahé BIO“.

A taká nepríjemná maličkosť na záver. Je možné, že to, čo sa pokúsite ušetriť na sebe, neskôr investujete do lekárov a liekov na tlak, cholesterol, alebo na liečbu dôsledkov závažnejších ochorení, ako je rakovina... Ochorenia, ktoré vás odstavia aj od práce a príjmu. Vždy je to o vašich prioritách.

Okolnosti, na ktoré sa často vyhovárame sú ale často silnejšie. Jednoducho vyhoďte z chladničky a zázračného šuflíka všetko, čo tam nepatrí.

Čítajte tiež: Kešu orechy: Aké výhody vám prinesie ich pravidelná konzumácia?